Over de RAID-studie Rol van adrenaline op de ontstekingsreactie
Let op: dit onderzoek is gearchiveerd omdat deelname niet meer mogelijk is of omdat het onderzoek is afgerond maar tijdelijk nog beschikbaar is voor inzage.
Met deze studie willen we onderzoeken welke rol adrenaline speelt bij het opwekken van een ontstekingsreactie in het gehele lichaam.
lees meerOver de RAID-studie Rol van adrenaline op de ontstekingsreactie
Adrenaline is een stresshormoon dat vrijkomt bij bijvoorbeeld een schrikreactie. Het zorgt ervoor dat het lichaam alert wordt en klaar staat voor inspanning. Adrenaline lijkt een belangrijke rol te spelen bij diabetes en lage bloedsuiker. Type 1 diabetes, ook wel ‘suikerziekte’ genoemd wordt gekenmerkt door een te hoge bloedsuiker. Maar ook lage bloedsuikers komen soms voor. Dat noemen we ook wel een hypoglykemie of hypo.
Zo’n hypo leidt tot een stressreactie, en dus productie van adrenaline. Ook leidt een hypo tot een ontstekingsreactie. Dat is van belang, omdat we denken dat de herhaalde hypo’s door de ontstekingsreactie op den duur leiden tot schade aan de bloedvaten bij mensen met type 1 diabetes. Wij willen onderzoeken of adrenaline de oorzaak is voor het vrijkomen van deze ontstekingsstoffen tijdens een hypo. Dit kan ons helpen bij het beter begrijpen van de reactie. Dit stelt ons in staat om in de toekomst hier behandelingen tegen te geven die bijvoorbeeld de adrenaline remmen.
We willen dit onderzoeken in zowel gezonde mensen, als in mensen met type 1 diabetes.
Om dit te onderzoeken zullen wij deelnemers adrenaline toedienen. Klik hier om meer te lezen over hoe wij dit gaan doen.
Wie kunnen meedoen?
Voor de studie zijn we op zoek naar 2 groepen deelnemers: een groep gezonde deelnemers en een groep deelnemers met diabetes type 1.
lees meerWie kunnen meedoen?
Voor het onderzoek willen we kijken naar de effecten bij diabetespatiënten en deze vergelijken met de effecten bij een controlegroep bestaande uit gezonde deelnemers.
Dit overzicht is mogelijk niet volledig. Uw behandelend arts kan u meer informatie geven over de criteria waaraan u moet voldoen.
Inclusiecriteria groep 1 - diabetespatiënten
- 16 jaar of ouder
- Lijdt aan diabetes mellitus type 1
- Wordt al minstens 1 jaar behandeld met insuline
- Geen hart- en vaatziekten en nierproblemen
Inclusiecriteria groep 2 - gezonde deelnemers
- 16 jaar of ouder
- Geen medische voorgeschiedenis (in principe gezond)
- Met name geen diabetes, hart- en vaatziekten of nierproblemen
De onderzoeksdag
U komt gedurende een periode van twee weken in totaal zes keer voor een bezoek naar het Radboudumc. Voor uw deelname ontvangt u een vergoeding.
lees meerDe onderzoeksdag
Voor het onderzoek ontvangt u een vergoeding van €100,-. Als u buiten Nijmegen woont, krijgt u tevens een reiskostenvergoeding.
Groep 1 - diabetespatiënten
Als u interesse heeft om deel te nemen aan het onderzoek ontvangt u een uitnodiging voor een screening om te checken of u geschikt bent om deel te nemen. We maken dan onder andere een hartfilmpje. Deze screening duurt ongeveer een half uur. Als deze checks goed zijn, dan krijgt u een sensor op uw arm om gedurende twee weken het suikergehalte te meten. Een week later komt u naar het Radboudumc voor de onderzoeksochtend van 8.00 uur tot 12.00 uur. Tijdens deze ochtend krijgt u een uur lang adrenaline toegediend via een infuus in de bloedvaten. Tijdens het toedienen van de adrenaline meten we regelmatig de bloeddruk en de hartslag. Daarna komt u in de week na de onderzoeksdag nog 3 keer naar het ziekenhuis voor bloedafname. Het gehele onderzoek neemt twee weken in beslag.
Groep 2 - gezonde deelnemers
Als u interesse heeft om deel te nemen aan het onderzoek, ontvangt u een uitnodiging voor een screening om te checken of u geschikt bent om deel te nemen. We maken dan onder andere een hartfilmpje. Deze screening duurt ongeveer een half uur. Als deze checks goed zijn, komt u een week later naar het Radboudumc voor de onderzoeksochtend van 08.00 tot 12.00 uur in de middag. Tijdens deze ochtend krijgt u een uur lang adrenaline toegediend via een infuus in de bloedvaten. Tijdens het toedienen van de adrenaline meten wij regelmatig de bloeddruk en de hartslag. Daarna komt u in de week na de onderzoeksdag nog 3 keer naar het ziekenhuis voor bloedafname. Het gehele onderzoek neemt twee weken in beslag.
Aanmelden of vragen
Heeft u interesse of wilt u aanvullende informatie?
Neem contact op met:
Drs. Ilyas Mustafajev
Arts-onderzoeker; promovendus op dit traject
06-29669369
Ilyas.Mustafajev@radboudumc.nl
Prof. Dr. C.J. Tack
Internist, diabetoloog; hoofdonderzoeker
Cees.Tack@radboudumc.nl
Als u aan dit onderzoek wilt meedoen, neem gerust contact op! Als u twijfelt over deelname kunt u contact opnemen met ons of u kunt deelname ook bespreken met uw behandelend arts. Uw arts kan beoordelen of u in aanmerking komt en u vervolgens doorverwijzen. Ook met vragen kunt u bij ons of uw behandelend arts terecht.
Informatie voor verwijzers
Verwijzers kunnen hier meer lezen over het onderzoek en de in- en exclusiecriteria voor deelnemers.
lees meer