18 juni 2018

Verwijst u een patiënt voor de zorgvragen artritis, degeneratieve aandoeningen, inflammatoire rugaandoeningen, osteoporose/botziekten en weke delen aandoeningen via ZorgDomein naar het Radboudumc? Dan wordt uw patiënt voortaan rechtstreeks opgeroepen door de afdeling Reumatologie van de Sint Maartenskliniek. ZorgDomein is hierop aangepast.

Het Radboudumc en de Sint Maartenskliniek (SMK) gaan steeds intensiever samenwerken, onder andere op het gebied van de reumatologie. Het Radboudumc legt onder andere de focus op de zorg voor patiënten met systemische auto-immuunziekten en/of complexe comorbiditeiten. In goed overleg en nauwe samenwerking met de SMK worden nieuw verwezen patiënten die niet behoren tot deze groepen door ons gewezen op de kortere wachttijden in de SMK.
 
Naar aanleiding van deze ontwikkelingen is ZorgDomein voor de afdeling Reumatische Ziekten opnieuw ingericht:
 • De verwijzing voor enkele zorgvragen worden direct doorgesluisd naar het ZorgDomein van de Sint Maartenskliniek:
  • artritis
  • degeneratieve aandoeningen
  • inflammatoire rugaandoeningen
  • osteoporose/botziekten
  • weke delen aandoeningen
Deze patiënten worden voortaan rechtstreeks opgeroepen door de afdeling Reumatologie van de Sint Maartenskliniek.
 • Misschien heeft u redenen waarom uw patiënt toch in het Radboudumc gezien moet worden. Bijvoorbeeld omdat uw patiënt bij meerdere specialisten in ons ziekenhuis bekend is. Dan kunt u toch naar het Radboudumc verwijzen via het zorgproduct ‘Overige zorgvragen’.
 • Er zijn twee nieuwe zorgvragen voor verwijzing toegevoegd:
  • Verwijzing voor patiënten met een fenomeen van Raynaud (verminderde bloedstroom naar vingers of tenen) en waarbij er een verdenking is op een secundair fenomeen van Raynaud, of waarbij er een indicatie is voor aanvullende behandeling en educatie. In het Radboudumc vindt dan een nagelriemcapillairoscopie en een consult door een reumatoloog (i.o.) plaats.
  • Verwijzing voor een second opinion. Onze voorkeur gaat uit naar verwijzing via de behandelend specialist van uw patiënt. U kunt echter zelf ook een second opinion aanvragen. Stuur dan relevante verwijsdocumenten over voorgeschiedenis en eerder uitgevoerde onderzoeken en behandelingen mee via ZorgDomein. 
Na verwijzing worden alle patiënten rechtstreeks opgeroepen, zowel in de SMK als in het Radboudumc. Patiënten hoeven hiervoor niet meer zelf te bellen. 

Vragen?

Bij twijfel over een indicatiestelling voor een verwijzing naar het Radboudumc of de Sint Maartenskliniek kunt u altijd overleggen met de dienstdoende reumatoloog (i.o.):
 • Radboudumc, patiëntensecretariaat Reumatische Ziekten: 024-3614580
 • Sint Maartenskliniek, directe huisartsenlijn:  024-3659279

Meer nieuws


Studie naar pijn op de borst

4 april 2019

Op 1 maart startte de ARTICA-studie naar patiënten met pijn op de borst die vooraf een laag risico hebben op een acuut coronair syndroom. Mogelijk raakt u bij deze studie betrokken.

lees meer

Seksueel geweld bij mannen

4 april 2019

Wist u dat één op de vijf mannen ooit grensoverschrijdend gedrag meegemaakt heeft? Goede zorg, zo snel mogelijk na het voorval, is van groot belang. Het Centrum Seksueel Geweld biedt deze zorg. Bekijk hier de verwijsmogelijkheden.

lees meer

Hiv voorkomen met PrEP

4 april 2019

Verpleegkundig specialist Karin Grintjes van ons hiv-behandelcentrum vertelt over PrEP en wijst op de hiv-indicatoren.

lees meer

Nuttige nieuwe test voor Parkinson

27 maart 2019

In vroege stadia kan het lastig zijn om Parkinson te onderscheiden van andere aandoeningen die er identiek lijken uit te zien. Onderzoekers van het Radboudumc en Britse collega's beschrijven een nieuwe test die snel en betrouwbaar kan aangeven of iemand Parkinson heeft.

lees meer

Tuberculosemedicijn veilig in hogere dosering Te lage dosering rifampicine kan juist bijdragen aan multiresistente tuberculose

25 maart 2019

Onderzoekers van het Radboudumc schrijven in het wetenschapsblad PlosOne dat ze een groep patiënten met ernstige tuberculose aanzienlijk hogere doseringen hebben voorgeschreven. De doseringen bleken veilig en goed te verdragen.

lees meer