Patiëntenzorg Onderzoeken Nagelriemonderzoek

Wat is nagelriemonderzoek?

Uw arts heeft u verwezen naar onze polikliniek Reumatische Ziekten voor een nagelriemonderzoek (nagelriemcapillairoscopie). lees meer

Wat is nagelriemonderzoek?

Nagelriemcapillairoscopie

Uw arts heeft u verwezen naar onze polikliniek Reumatische Ziekten voor een nagelriemonderzoek (nagelriemcapillairoscopie). Om uw bezoek efficiënt te laten verlopen, voeren we dit onderzoek meestal uit voor uw bezoek aan de arts.

Verloop van het onderzoek

Tijdens het onderzoek bekijken we de kleine haarvaatjes van de nagelriemen met een video-capillairoscoop. Dit is een soort microscoop die is aangesloten op een laptop. Het onderzoek duurt ongeveer 20 tot 30 minuten en is pijnloos.
U krijgt een druppeltje olie op uw nagels en daarna plaatsen we de capillairoscoop op uw nagelriem. Met dit apparaat kan de arts zien hoe de haarvaatjes in uw handen eruit zien. De arts bekijkt alle vingers, behalve de duimen. Daar is de opperhuid namelijk meestal te dik om goede beelden te krijgen. De arts maakt digitale foto’s en slaat deze op. Zo kan hij of zij veranderingen in de bloedvoorziening van uw nagelriem volgen.

Contact

Afdeling Reumatologie

(024) 361 45 80

Wat is er te zien bij een nagelriem­capillairoscopie?

De capillairoscoop vergroot ongeveer 200 keer. De bloedvaatjes in uw nagelriem zijn dus heel goed te zien. lees meer

Wat is er te zien bij een nagelriem­capillairoscopie?

De capillairoscoop vergroot ongeveer 200 keer. De bloedvaatjes in uw nagelriem zijn dus heel goed te zien. Bij een normale doorbloeding liggen de bloedvaatjes netjes naast elkaar, in de vorm van een haarspeld (zie onderstaande afbeelding).

Voorbereiding

Zorg dat uw nagelriemen voor het onderzoek goed schoon zijn. Gebruikt u wel eens nagellak? Zorg dan dat deze volledig verwijderd is voor het onderzoek, omdat de lak de beelden kan beïnvloeden. Ook mag u kort voor het onderzoek niet naar de manicure zijn geweest en niet hebben gerookt.

Uitslag

U krijgt de uitslag van het nagelriemonderzoek via uw behandelend arts.

Naar uw afspraak adres en route

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 4
Route: 689

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 433

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A, Verdieping 4 en volg route 689

Aandoeningen

  • Als u myositis heeft, zijn uw spieren ontstoken. Dit tast uw spiercellen aan. Hierdoor krijgt u pijn en verliezen uw spieren kracht.

    naar de aandoening


Afdeling Reumatologie

De afdeling Reumatologie onderzoekt en behandelt patiënten met reumatische ziekten die klachten hebben op het gebied van bewegen. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet