Nieuws Langer werkend precisiemedicijn voor chronische nierziekten
3 februari 2017

Mercurna ontwikkelt een medicijn tegen chronische nierziekten dat is gebaseerd op twee belangrijke componenten. Het eerste is een peptide, een klein stukje eiwit, dat heel gericht naar de cellen in nierfilters gaat en op die manier een uitstekende medicijnkoerier is. De tweede component is een stukje mRNA dat, meeliftend met de koerier, niercellen de opdracht geeft om verschillende eiwitten aan te maken die nierfilters kunnen beschermen en repareren.

mRNA-medicijn

Met de Take-off subsidie gaat Mercurna onderzoek doen om het mRNA stabieler te maken. Het mRNA (boodschapper RNA) is een lichaamseigen molecuul dat iedere paar dagen wordt ververst. Als medicijn is het mRNA dus maar enkele dagen actief. Sander van Asbeck, directeur van Mercurna: “Omdat het mRNA lichaamseigen is en de effecten niet permanent zijn, is het een relatief veilig medicijn. Door de tijdelijke werking van het medicijn zijn de dosis en samenstelling voortdurend aan te passen aan de actuele behoefte van de individuele patiënt. Een mooie vorm van personalized medicine dus.”

Stabiele variant

Dat voordeel heeft ook een nadeel. Als het mRNA na enkele dagen verdwijnt, verdwijnt ook de opdracht om de eiwitten te maken die de niercel beschermen en repareren. Een chronische nierziekte vraagt vaak om een langere, soms levenslange behandeling. Gaat die gepaard met (te) veel intraveneuze injecties vanwege de snelle afbraak van het mRNA, dan ziet de patiënt daar om die reden misschien van af.

Minder injecties

Van Asbeck: “Daarom gaan we in dit project voor deze patiënten een stabielere variant van het mRNA maken. Een variant die langer actief blijft in de niercellen, waardoor er minder injecties nodig zijn voor een behandeling. Daarbij zoeken we naar een optimale balans tussen zo weinig mogelijk injecties en een zo goed mogelijke behandeling. Via enquêtes onderzoeken we wat patiënten daarbij acceptabel en wenselijk vinden en de uitkomst nemen we mee in de zoektocht naar een stabieler mRNA. Dit geeft patiënten een stem in de ontwikkeling van ons geneesmiddel.”

_______

Het NWO-STW Take-off programma stimuleert nieuwe innovatieve bedrijvigheid met resultaten uit academisch onderzoek.

 

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer nieuws


Indira Tendolkar benoemd tot hoogleraar Clinical Neuroscience in Psychiatry

22 november 2019

Neuroloog, psychiater en psychotherapeut Indira Tendolkar is met ingang van 1 oktober 2019 benoemd tot hoogleraar Clinical Neuroscience in Psychiatry aan de Radboud Universiteit/Radboudumc.

lees meer

Innovatieproject is Beste Onderwijs­innovatie 2019 volgens Nederlandse Vereniging voor Medisch Onderwijs Studenten ontwikkelen zelfbedachte zorginnovaties

22 november 2019

Het Innovatieproject is een unieke onderwijsvorm waarin studenten in teamverband werken aan een zelfgekozen probleem in de gezondheidszorg, en een innovatie hiervoor bedenken.

lees meer

Nederlandse hoogleraren dementie ontmoetten minister Hugo de Jonge

21 november 2019

Nederlandse hoogleraren op bezoek bij Minister Hugo de Jonge. Radboudumc was erbij. Meer geld voor preventie van dementie.

lees meer

Veertien Radboud-onderzoekers in de lijst van meest geciteerde wetenschappers

21 november 2019

Web of Science maakte de 1% meest geciteerde wetenschappers van de periode 2008-2018 bekend. Maar liefst acht wetenschappers van Radboudumc haalden de lijst, en zes van Radboud Universiteit.

lees meer

Genetische varianten voor Multiple Sclerose ontdekt

18 november 2019

Wetenschappers van het Radboudumc hebben meerdere DNA-varianten gevonden die een verhoogd risico geven op MS.

lees meer

Gekweekt minibrein legt hapering in neurologische communicatie bloot Verstoord contact tussen neuronen Kleefstra syndroom in kweekbakjes hersteld

18 november 2019

Onderzoekers van het Radboudumc hebben in gekweekte minibreintjes van patiënten met het Kleefstra syndroom een receptor ontdekt die de communicatie tussen de neuronen verstoort. In de kweekbakjes wisten ze de verstoorde communicatie met chemische stoffen op te heffen.

lees meer