Nieuws Langer werkend precisiemedicijn voor chronische nierziekten
3 februari 2017

Mercurna ontwikkelt een medicijn tegen chronische nierziekten dat is gebaseerd op twee belangrijke componenten. Het eerste is een peptide, een klein stukje eiwit, dat heel gericht naar de cellen in nierfilters gaat en op die manier een uitstekende medicijnkoerier is. De tweede component is een stukje mRNA dat, meeliftend met de koerier, niercellen de opdracht geeft om verschillende eiwitten aan te maken die nierfilters kunnen beschermen en repareren.

mRNA-medicijn

Met de Take-off subsidie gaat Mercurna onderzoek doen om het mRNA stabieler te maken. Het mRNA (boodschapper RNA) is een lichaamseigen molecuul dat iedere paar dagen wordt ververst. Als medicijn is het mRNA dus maar enkele dagen actief. Sander van Asbeck, directeur van Mercurna: “Omdat het mRNA lichaamseigen is en de effecten niet permanent zijn, is het een relatief veilig medicijn. Door de tijdelijke werking van het medicijn zijn de dosis en samenstelling voortdurend aan te passen aan de actuele behoefte van de individuele patiënt. Een mooie vorm van personalized medicine dus.”

Stabiele variant

Dat voordeel heeft ook een nadeel. Als het mRNA na enkele dagen verdwijnt, verdwijnt ook de opdracht om de eiwitten te maken die de niercel beschermen en repareren. Een chronische nierziekte vraagt vaak om een langere, soms levenslange behandeling. Gaat die gepaard met (te) veel intraveneuze injecties vanwege de snelle afbraak van het mRNA, dan ziet de patiënt daar om die reden misschien van af.

Minder injecties

Van Asbeck: “Daarom gaan we in dit project voor deze patiënten een stabielere variant van het mRNA maken. Een variant die langer actief blijft in de niercellen, waardoor er minder injecties nodig zijn voor een behandeling. Daarbij zoeken we naar een optimale balans tussen zo weinig mogelijk injecties en een zo goed mogelijke behandeling. Via enquêtes onderzoeken we wat patiënten daarbij acceptabel en wenselijk vinden en de uitkomst nemen we mee in de zoektocht naar een stabieler mRNA. Dit geeft patiënten een stem in de ontwikkeling van ons geneesmiddel.”

_______

Het NWO-STW Take-off programma stimuleert nieuwe innovatieve bedrijvigheid met resultaten uit academisch onderzoek.

 

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer nieuws


Invasieve schimmelinfecties bij influenza en COVID-19

29 juni 2020

In de longen van veel COVID-patiënten op de IC wordt de Aspergillus schimmel aangetroffen. Het lijkt op wat wordt gezien bij influenzapatiënten op de IC, maar op basis van de eerste gegevens lijkt een ernstige schimmelinfectie bij COVID-patiënten minder vaak voor te komen. Alertheid blijft geboden.

lees meer

Langdurige onzekerheid over gehoorverlies bij 12 Nederlandse families opgehelderd

29 juni 2020

De schuldige is één genetische afwijking, die met deze ontdekking meteen een van de meest voorkomende oorzaken van erfelijk gehoorverlies bij Nederlanders is.

lees meer

Versoepeling toegangsbeleid Radboudumc Alleen samen voorkomen we verspreiding van het coronavirus

26 juni 2020

Na de eerste weken met het nieuwe toegangsbeleid voor begeleiders en bezoekers in het Radboudumc, is er nu ruimte gekomen om hierin wat te versoepelen. Dit betekent dat er meer uitzonderingen zijn toegevoegd voor begeleiders en bezoekers. Hier leest u hoe u ons kunt bezoeken.

lees meer

(Thuis) werken tijdens de hittegolf Hoogleraar Fysiologie Maria Hopman geeft 4 tips

25 juni 2020

Nu veel mensen thuis werken, en op de thuiswerkplek meestal geen airco is geïnstalleerd, vragen we ons af: hoe kunnen we tijdens de hittegolf toch goed werken? Hoogleraar Fysiologie Maria Hopman geeft tips waar u écht wat aan hebt. Zoals: ‘Stel jezelf juist bloot aan de warmte’.

lees meer

Met een laser niet te opereren hersentumoren te lijf Radboudumc introduceert nieuwe behandeling glioblastoom

24 juni 2020

Bijna een derde van de glioblastomen (agressieve hersentumoren) is niet te opereren. In het najaar introduceert het Radboudumc een nieuwe behandeling waarbij de tumor van binnenuit wordt verhit met energierijk laserlicht.

lees meer