Nieuws Radboudumc doet onderzoek naar nieuwe behandeling HIV patienten met risicogedrag

1 december 2017

Als zorgverleners bij Radboudumc hebben we lang-lopende begeleidingscontacten met patiënten met HIV op onze poli’s, met name omdat het een levenslange infectie is, die voortdurende behandeling en monitoring vraagt. Een deel van onze patiënten bevindt zich in een vicieuze cirkel van psychische klachten en risicovol gedrag. Gebaseerd op deze ervaring kijken we binnen het Radboudumc met medewerking van het VGZ naar de oorzaken hiervan. In een samenwerking tussen psychiatrie en infectieziekten hebben we het initiatief genomen om te onderzoeken of een andere benadering van deze, vaak mannelijke, patiënten kan leiden tot verbetering van levensstijl en daarmee de kwaliteit van leven.

In het Radboudumc werken zorgverleners (vanuit de VGZ-Radboudumc leertuin Betaalbaar Beter) sinds begin dit jaar aan een psychologische behandeling waarbij HIV-patiënten met risicogedrag vrijwillig worden behandeld om meer inzicht te krijgen in en controle te krijgen op de eigen problematiek en hun handelen, om zo het risico op verspreiding van HIV en het oplopen van andere infecties (o.a. hepatitis) te verkleinen. Hierdoor ontwikkelt de patiënt een ander leefpatroon waar hij zich beter en gelukkiger bij voelt en waarbij uiteindelijk minder zorg nodig zal zijn. 

Deze aanpak sluit aan bij wat het Radboudumc beoogt met persoonsgerichte zorg. Binnen de VGZ past het binnen het concept dat zij zinnige zorg noemt: betere zorg voor de patiënt tegen lagere kosten voor de samenleving.

 

De eerste pilot met 8 patiënten is eerder dit jaar afgerond en momenteel is er een tweede therapiegroep gaande. Tot nu toe geven patiënten aan veel baat te hebben bij de impuls- en emotieregulatievaardigheden waar ze tijdens de behandeling mee oefenen. Het leren herkennen van en omgaan met emoties rondom gebeurtenissen in het verleden (bijv. gepest, gestigmatiseerd of misbruikt zijn) en het heden, zorgt voor alternatieve mechanismen ter vervanging van veelvuldig seks en middelengebruik, dat eerder diende als belangrijke uitlaatklep. Aangezien er nog steeds stigma heerst rondom hiv en homoseksualiteit, wordt er voor volgend jaar gedacht aan een online versie van de therapie, zodat het voor een grotere groep patiënten gemakkelijk toegankelijk is.

 

De HIV vereniging is ten tijde van de opzet van het onderzoek, hierover geïnformeerd.

 

Het project wordt uitgevoerd  in samenwerking met zorgverzekeraar VGZ die gaat kijken hoe dit project in de rest van het land (binnen leertuinen) kan worden opgeschaald.

 

Meer informatie


Roos de Gouw

persvoorlichter

06 25 69 52 37

Meer nieuws


14 Radboudianen in top meest geciteerde wetenschappers

12 december 2018

Op de lijst met de 1 procent meest geciteerde wetenschappers van de afgelopen tien jaar, staan 14 wetenschappers die verbonden zijn aan het Radboudumc of de Radboud Universiteit.

lees meer

Onderzoek geneesmiddel zeldzame ziekte kan efficiënter en patiëntgerichter Nieuwe toepassing Bayesiaans gecombineerde N=1 trialmethode

12 december 2018

Om te beoordelen of een geneesmiddel voor een zeldzame ziekte effect heeft, is grootschalig onderzoek met een gerandomiseerde klinische studie niet altijd meer nodig, zeggen onderzoekers van de afdeling Neurologie en Health Evidence van het Radboudumc.

lees meer

Metalen implantaat maakt medicijn Doelgerichte therapie tegen bacteriële infecties

11 december 2018

Onderzoekers van het Radboudumc hebben ontdekt dat het ijzer in metalen implantaten medicijnen zoals antibiotica kan activeren. Op deze manier kunnen antibiotica in het bloed uitsluitend bij een implantaat infecties actief onderdrukken.

lees meer

Kleine groep patienten krijgt meniscusprothese Kunstmeniscus moet leiden tot minder pijn en betere belasting van de knie

10 december 2018

ATRO Medical BV heeft toestemming van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd om de meniscusprothese Trammpolin® te implanteren bij achttien patiënten. Dit doet ATRO Medical BV samen met het Radboudumc, het Maastricht UMC+ en de Sint Maartenskliniek

lees meer

CardiacBooster ontwikkelt ondersteuningsapparaat voor cruciale dagen na hartinfarct Spin-off Radboudumc ontvangt kwart miljoen van RedMedTech Discovery Fund II

4 december 2018

CardiacBooster, spin-off van het Radboudumc, heeft een lening ontvangen van het RedMedTech Discovery Fund II. Dit versnelt de ontwikkeling van een apparaat dat de pompfunctie van het hart ondersteunt in een kritieke fase na een hartinfarct.

lees meer

MRI verbetert opsporing van prostaatkanker Bij de helft van de mannen is de ‘weefselprik’ niet meer nodig.

3 december 2018

Goed nieuws voor de ruim 40.000 mannen die jaarlijks met een verhoogde PSA-waarde naar het ziekenhuis gaan voor prostaatonderzoek. Bij een normale MRI is geen echogeleid biopt, of ‘weefselprik’ meer nodig.

lees meer
  • Snel naar