Nieuws Afvoerputjes in ziekenhuis bron zeldzame bacterie

18 februari 2019

Onderzoekers van het Radboudumc hebben een nieuwe manier van verspreiding van resistente ziekenhuisbacteriën gevonden. Arts-microbioloog Joost Hopman beschrijft in een case study in JAMA Network Open hoe de zeldzame bacterie Pseudomonas aeruginosa vanuit doucheputjes op patiëntenkamers voor een infectie kon zorgen. Hij adviseert om in de inrichting van ziekenhuiskamers maatregelen te nemen om het risico van verspreiding vanuit afvoerputjes te minimaliseren.

Wereldwijd neemt het probleem toe dat ziekmakende bacteriën resistent worden tegen carbapenemen. Dit is een categorie antibiotica die ingezet wordt tegen ernstige bacteriële infecties waarbij reguliere antibiotica niet meer werken. Als de bacterie ook resistent wordt tegen carbapenemen, is de infectie erg moeilijk te behandelen. De verspreiding van carbapenem-resistente bacteriën is door de wereldgezondheidsorganisatie WHO aangemerkt als een actueel groot probleem voor de volksgezondheid.
 
Hopman en het interdisciplinaire team dat betrokken was bij de risico-inventarisatie kwamen de nieuwe infectieroute van Pseudomonas aeruginosa op het spoor nadat een patiënt na een longoperatie besmet raakte met deze carbapenem-resistente bacterie. De infectie was opvallend, omdat resistente Pseudomonas in Nederland zeldzaam is. In ontwikkelingslanden komt de bacterie veel meer voor, maar de patiënt was helemaal niet op reis geweest. De infectie zou waarschijnlijk dus uit het ziekenhuis zelf moeten komen.
 
Na onderzoek van verschillende mogelijke infectiebronnen, bleek het sanitair in het ziekenhuis de meest waarschijnlijke bron. Het stilstaande water in doucheputjes en afvoeren bleek een groeimedium voor de resistente bacterie. Luchtmetingen lieten zien dat de bacterie zich door de  lucht wist te verplaatsen als de douche had aangestaan,. Het onderzoek van  Hopman legt daarmee een tot nu toe onbekend verspreidingsmechanisme van dergelijke resistente bacteriën bloot.
 
‘De ziekenhuisomgeving is een onderdeel van de puzzel van de verspreiding van deze bacterie,’ zegt Hopman. ‘Nu we dat weten, moeten we daar rekening mee in de nieuwbouwplannen van ons ziekenhuis. Zo werken we samen met onze afdeling bouwzaken om ervoor te zorgen dat we het infectierisico kunnen verlagen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het verplaatsen van de wasbakken van de patiëntenkamers.’
 
‘Het is belangrijk om multidisciplinair naar oplossingen te zoeken,’ benadrukt Hopman, ‘dus in samenwerking met bouwers, ingenieurs en infectiedeskundigen. Er moet natuurlijk wel gedoucht kunnen worden in het ziekenhuis. Het is zaak om ervoor te zorgen dat infecties met resistente bacteriën zo beperkt mogelijk blijven. Dit jaar plannen we een bijeenkomst in Nijmegen waar we met meerdere nationale en internationale experts naar oplossingen zoeken, zodat andere ziekenhuizen ook de juiste maatregelen kunnen nemen om de verspreiding van resistente bacteriën te minimaliseren.’
 

Meer informatie


Marcel Wortel

persvoorlichter

06 21 10 54 33

Meer nieuws


Onderzoek studenten rookvrij terrein bij hoofdingang Radboudumc

21 mei 2019

Van 20 tot en met 31 mei voeren studenten onderzoek uit in het kader van onze ambitie om het Radboudumc-terrein rookvrij te maken.

lees meer

Ondernemers presenteren memorabele missers

20 mei 2019

Nijmegen School of Management, Mercator Launch en StartUp Nijmegen organiseren op 21 mei de Fuck Up Night, een evenement waarbij ervaren ondernemers hun grote missers (failures/fuck ups) presenteren voor studenten en startende ondernemers.

lees meer

Drie Radboudteams doen onderzoek tijdens Lowlands

20 mei 2019

Hoe kun je het beste leren reanimeren? Hoe tevreden ben jij over je piem of poes? En wat vertel jij een vreemde op Lowlands?

lees meer

Bas Bloem 16 mei bij Omroep Gelderland Beluister de uitzending over zijn boek met Michael J. Fox

15 mei 2019

Neuroloog Bas Bloem in gesprek over het boek dat hij schrijft met Michael J. Fox over parkinson.

lees meer

Metabole ziekten sneller opsporen en behandelen door samenwerking

15 mei 2019

Zes academische centra en de patiëntenvereniging voor metabole ziekten VKS willen de diagnose en behandeling van erfelijke metabole ziekten (stofwisselingsziekten) verbeteren met de lancering van het samenwerkingsverband United for Metabolic Diseases (UMD).

lees meer

Snel duidelijkheid over BRCA mutatie met nieuwe test Gevoelige DNA test faciliteert persoonlijke behandeling eierstokkanker

14 mei 2019

Een nieuwe DNA-test in de tumor spoort bij vrouwen met eierstokkanker bijna twee keer zoveel BRCA-mutaties op als de gangbare test in bloed. Dit schrijven onderzoekers van het Radboudumc deze week in Journal of the National Cancer Institute.

lees meer