Nieuws Twee ERC beurzen voor het Radboudumc
10 december 2019

Radboudumc-onderzoekers Teun Bousema en Ioannis Sechopoulos ontvangen ieder een ERC Consolidator Grant. De subsidies bedragen rond de twee miljoen euro per stuk. Met deze Europese onderzoekssubsidie kunnen de wetenschappers de komende vijf jaar onderzoek doen.

Teun Bousema

Teun Bousema is hoogleraar Epidemiologie van Tropische Infectieziekten, en een expert op het gebied van malaria. Malaria is een infectieziekte die door muggen en mensen aan elkaar wordt overgedragen, en het succes van die overdracht hangt van veel factoren af, zoals de mug, het afweersysteem van de mens en het lokale klimaat. Bousema wil met deze grant voor het eerst gaan onderzoeken hoeveel parasieten er precies worden overdragen bij een muggenbeet, en wat dat betekent voor de verspreiding van de parasiet. Hij wil die verspreiding op een niet eerder vertoonde schaal in kaart gaan brengen in verscheidene Afrikaanse gebieden. Hierbij zal hij ook de rol van menselijke immuniteit tegen de verspreidingsstadia van malaria in kaart brengen en onderzoeken hoe belangrijk deze immuniteit is bij pogingen malaria uit te roeien. De resultaten van dit onderzoek zullen aanknopingspunten bieden om de deze dodelijke ziekte verder te bestrijden.

Lees hier meer over het onderzoek van Teun Bousema.

Ioannis Sechopoulos

Ioannis Sechopoulos is associate professor bij de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde. Hij houdt zich veelal bezig met de beeldvorming van borstkanker door middel van röntgenscans, en methoden om deze beelden beter te kunnen verkrijgen en analyseren. Met deze beurs wil Sechopoulos een nieuwe scan voor borstkanker ontwikkelen. De ‘4D scan’ kan op basis van een speciale borst CT-scanner verschillende regio’s in een tumor onderscheiden. Die regio’s laten bijvoorbeeld zien welke delen van een tumor goed of niet goed op een behandeling reageren, waarop de behandeling ook aangepast zou kunnen worden. Ook moet het systeem kunnen bepalen of een behandeling succesvol is geweest, zodat er geen chirurgische ingreep meer nodig is.

Sechopoulos kreeg onlangs al een ander project toegekend van de NWO, genaamd aiREAD. Dat houdt in dat hij vanaf januari 2020 aan de slag gaat om kunstmatige intelligentie toe te passen om het aflezen van mammogrammen te verbeteren.
 
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Stephan van Duin

wetenschapsvoorlichter

(06) 21 19 73 89

Meer nieuws


Meld je nu aan! Nieuwe editie Radboud Talks Pak je kans om jouw onderzoek met de wereld te delen

24 januari 2020

Ben je onderzoeker en wil jij je onderzoek uitleggen aan het grote publiek? Meld je dan nu aan voor de nieuwste editie van de pitchwedstrijd Radboud Talks. Vertel jouw verhaal in drie minuten voor een live publiek en jury.

lees meer

Meniscusprothese van ATRO Medical ontvangt FDA Breakthrough Designation

22 januari 2020

ATRO Medical BV, een spin-off van het Radboudumc en DSM, heeft voor de Trammpolin meniscusprothese een Breakthrough Device Designation ontvangen van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA). De toekenning kan de toegang tot de Amerikaanse markt versnellen.

lees meer

57% van zorgpersoneel Radboudumc tegen griep gevaccineerd Opnieuw stijging vaccinatiegraad seizoensgriep

22 januari 2020

In 2019 is 57% van het zorgpersoneel van het Radboudumc gevaccineerd tegen de seizoensgriep. Het percentage is gestegen ten opzichte van 2018, toen 53,4 procent zich liet inenten tegen de griep.

lees meer

Bas Bloem vandaag te gast bij 5 Uur Live

21 januari 2020

De neuroloog is samen met Ernst Daniël Smid te gast om te praten over Parkinson

lees meer