Nieuws Twee ERC beurzen voor het Radboudumc
10 december 2019

Radboudumc-onderzoekers Teun Bousema en Ioannis Sechopoulos ontvangen ieder een ERC Consolidator Grant. De subsidies bedragen rond de twee miljoen euro per stuk. Met deze Europese onderzoekssubsidie kunnen de wetenschappers de komende vijf jaar onderzoek doen.

Teun Bousema

Teun Bousema is hoogleraar Epidemiologie van Tropische Infectieziekten, en een expert op het gebied van malaria. Malaria is een infectieziekte die door muggen en mensen aan elkaar wordt overgedragen, en het succes van die overdracht hangt van veel factoren af, zoals de mug, het afweersysteem van de mens en het lokale klimaat. Bousema wil met deze grant voor het eerst gaan onderzoeken hoeveel parasieten er precies worden overdragen bij een muggenbeet, en wat dat betekent voor de verspreiding van de parasiet. Hij wil die verspreiding op een niet eerder vertoonde schaal in kaart gaan brengen in verscheidene Afrikaanse gebieden. Hierbij zal hij ook de rol van menselijke immuniteit tegen de verspreidingsstadia van malaria in kaart brengen en onderzoeken hoe belangrijk deze immuniteit is bij pogingen malaria uit te roeien. De resultaten van dit onderzoek zullen aanknopingspunten bieden om de deze dodelijke ziekte verder te bestrijden.

Lees hier meer over het onderzoek van Teun Bousema.

Ioannis Sechopoulos

Ioannis Sechopoulos is associate professor bij de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde. Hij houdt zich veelal bezig met de beeldvorming van borstkanker door middel van röntgenscans, en methoden om deze beelden beter te kunnen verkrijgen en analyseren. Met deze beurs wil Sechopoulos een nieuwe scan voor borstkanker ontwikkelen. De ‘4D scan’ kan op basis van een speciale borst CT-scanner verschillende regio’s in een tumor onderscheiden. Die regio’s laten bijvoorbeeld zien welke delen van een tumor goed of niet goed op een behandeling reageren, waarop de behandeling ook aangepast zou kunnen worden. Ook moet het systeem kunnen bepalen of een behandeling succesvol is geweest, zodat er geen chirurgische ingreep meer nodig is.

Sechopoulos kreeg onlangs al een ander project toegekend van de NWO, genaamd aiREAD. Dat houdt in dat hij vanaf januari 2020 aan de slag gaat om kunstmatige intelligentie toe te passen om het aflezen van mammogrammen te verbeteren.
 
  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Stephan van Duin

wetenschapsvoorlichter

(06) 21 19 73 89

Meer nieuws


BCG-vaccin is veilig en leidt niet tot een verhoogd risico op COVID-19-klachten

6 augustus 2020

Meer studies moeten uitwijzen of het generieke vaccin ook een positief effect kan hebben

lees meer

IC Café op 8 september voor corona-IC-patiënten en naasten Aandacht voor ervaringen tijdens en na de ziekte

5 augustus 2020

De coronacrisis heeft grote impact gemaakt op iedereen. Vooral voor degenen die met een corona-infectie op de intensive care hebben gelegen. Daarom is er op 8 september het eerste digitale IC Café voor corona-IC-patiënten en hun naasten.

lees meer

Ook na vijf jaar blijken bot-verankerde prothesen een goede ingreep

5 augustus 2020

Ondanks stomaproblemen een flinke verbetering in mobiliteit en kwaliteit van leven

lees meer

Slechtere prognose bloedkanker bij dubbele mutatie gen

5 augustus 2020

De rol van TP53 bij myelodysplastisch syndroom

lees meer

Radboudumc-onderzoek leidt tot vereenvoudigde dosis hiv-medicijn voor kinderen

5 augustus 2020

Resultaten zijn opgenomen in de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO

lees meer

Oncologische zorg minder goed bereikbaar voor mensen met een verstandelijke beperking

3 augustus 2020

Mensen met een verstandelijke beperking blijken minder vaak voor oncologische zorg in het ziekenhuis te komen dan mensen zonder een verstandelijke beperking. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek van onderzoekers uit het Radboudumc.

lees meer