Nieuws Twee ERC beurzen voor het Radboudumc

10 december 2019

Radboudumc-onderzoekers Teun Bousema en Ioannis Sechopoulos ontvangen ieder een ERC Consolidator Grant. De subsidies bedragen rond de twee miljoen euro per stuk. Met deze Europese onderzoekssubsidie kunnen de wetenschappers de komende vijf jaar onderzoek doen.

Teun Bousema

Teun Bousema is hoogleraar Epidemiologie van Tropische Infectieziekten, en een expert op het gebied van malaria. Malaria is een infectieziekte die door muggen en mensen aan elkaar wordt overgedragen, en het succes van die overdracht hangt van veel factoren af, zoals de mug, het afweersysteem van de mens en het lokale klimaat. Bousema wil met deze grant voor het eerst gaan onderzoeken hoeveel parasieten er precies worden overdragen bij een muggenbeet, en wat dat betekent voor de verspreiding van de parasiet. Hij wil die verspreiding op een niet eerder vertoonde schaal in kaart gaan brengen in verscheidene Afrikaanse gebieden. Hierbij zal hij ook de rol van menselijke immuniteit tegen de verspreidingsstadia van malaria in kaart brengen en onderzoeken hoe belangrijk deze immuniteit is bij pogingen malaria uit te roeien. De resultaten van dit onderzoek zullen aanknopingspunten bieden om de deze dodelijke ziekte verder te bestrijden.

Lees hier meer over het onderzoek van Teun Bousema.

Ioannis Sechopoulos

Ioannis Sechopoulos is associate professor bij de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde. Hij houdt zich veelal bezig met de beeldvorming van borstkanker door middel van röntgenscans, en methoden om deze beelden beter te kunnen verkrijgen en analyseren. Met deze beurs wil Sechopoulos een nieuwe scan voor borstkanker ontwikkelen. De ‘4D scan’ kan op basis van een speciale borst CT-scanner verschillende regio’s in een tumor onderscheiden. Die regio’s laten bijvoorbeeld zien welke delen van een tumor goed of niet goed op een behandeling reageren, waarop de behandeling ook aangepast zou kunnen worden. Ook moet het systeem kunnen bepalen of een behandeling succesvol is geweest, zodat er geen chirurgische ingreep meer nodig is.

Sechopoulos kreeg onlangs al een ander project toegekend van de NWO, genaamd aiREAD. Dat houdt in dat hij vanaf januari 2020 aan de slag gaat om kunstmatige intelligentie toe te passen om het aflezen van mammogrammen te verbeteren.
 

Meer nieuws


Aanpassing primaire eindpunten in onderzoek immuuntherapie komt vaak voor Onderzoekers roepen op tot meer transparantie

9 juni 2023

Bijna tweederde van 38 onderzochte gerandomiseerde studies met immuuntherapie bij blaas-, long- en nierkanker bevat een aanpassing aan primaire eindpunten. Hierover werd vaak niet transparant gerapporteerd. 

lees meer

Focussed Ultrasound nog geen volwaardig alternatief voor parkinsonpatiënt Neurochirurg Saman Vinke nu nog terughoudend over nieuwe techniek

6 juni 2023

Volgens neurochirurg Saman Vinke is het nog te vroeg voor teveel optimisme over de Focussed Ultrasound voor parkinsonpatiënten: “De techniek moet zijn waarde in het totale pakket van behandelingen nog bewijzen.”

lees meer

Werking hersenen wordt beïnvloed door de vorm Nieuwe benadering van hersenactiviteit geeft opmerkelijk resultaat

5 juni 2023

Onderzoekers van Monash University en Radboudumc beschrijven in Nature dat de algemene vorm van iemands hersenen een grotere invloed heeft op hoe wij denken, voelen en ons gedragen dan eerder werd aangenomen.

lees meer

Wat kan een verpleegkundige beter laten of beter doen?

1 juni 2023

Onderzoekers van Radboudumc IQ healthcare hebben een nieuwe Beter Laten-lijst van verpleegkundige handelingen samengesteld.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet