Nieuws Koninklijke onderscheiding prof Ronald de Groot emeritus hoogleraar Kindergeneeskunde
3 november 2020

Op 26 oktober ontving professor Ronald de Groot, emeritus hoogleraar Kindergeneeskunde, het bericht dat 'het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd ....'. Hij ontving dit bericht 'op afstand' tijdens de openingsceremonie van het online congres van de ‘European Society for Paediatric Infectious Diseases (ESPID)’. Een bijzonder moment omdat het dit jaar vanuit Rotterdam werd georganiseerd. Gedurende zijn hele carrière heeft professor De Groot een zeer belangrijke bijdrage geleverd aan deze Society. Tijdens de openingsceremonie sprak de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Hugo de Jonge, die legendarische woorden die horen bij een Koninklijke onderscheiding.

Vanaf zijn benoeming in 2005 tot aan zijn emeritaat in 2013 heeft professor De Groot als hoofd van de afdeling Kindergeneeskunde en in tal van andere bestuurlijke en adviesfuncties een grote bijdrage geleverd aan het ontwikkelen en overbrengen van kennis in de kindergeneeskunde.

Infectieziekten op de kaart

Professor De Groot staat bekend als een gedreven en toegewijde collega die binnen de kindergeneeskunde in het bijzonder de infectieziekten op de kaart heeft gezet. Met zijn brede wetenschappelijk blik wist hij fundamentele en klinische aspecten van aandoeningen als sepsis en meningitis tot op grote hoogte te ontwikkelen. Door tal van publicaties en voordrachten deelde hij zijn kennis met anderen.

Voorbeeld voor velen

Hij begeleidde meer dan veertig jonge mensen tot een succesvolle promotie. Ook was hij lid van de Gezondheidsraad en adviseerde hij het RIVM. Op internationaal niveau vervulde hij belangrijke posities zoals president van de European Society for Paediatric Infectious Diseases. Daarnaast was hij als zeer toegankelijke en deskundige kinderarts een voorbeeld voor velen.

Ronald de Groot is nog steeds actief. Zo is hij voorzitter van de Stichting Safe a Child's Heart Nederland; bestuurslid van de World Society for Paediatric Infectious Diseases en lid van de Raad van Advies van Artsen voor Kinderen.

Wij feliciteren professor De Groot met zijn benoeming tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

De daadwerkelijke uitreiking van de versierselen behorend bij de onderscheiding zijn thuis uitgereikt met in achtneming van de coronamaatregelen.

Meer informatie


Margie Alders

persvoorlichter

+31622421639
send an email

Meer nieuws


Nijmeegse onderzoekers ontwikkelen plug-and-play platform voor ChIP-seq Platform geeft aanzet voor epigenetische toepassingen in kliniek

7 mei 2021

Het team van moleculair bioloog Hendrik Marks en het Amerikaanse bedrijf Fluidigm hebben een nieuwe, geautomatiseerde techniek voor ChIP-seq ontwikkeld

lees meer

Fabio Jakobsen: ‘Nog even en ik kan weer vrijuit lachen’ Behandeling wielrenner in Radboudumc na pijnlijke valpartij bijna afgerond

7 mei 2021

Met afgrijzen zagen we 5 augustus 2020 op tv de valpartij van wielrenner Fabio Jakobsen in de massasprint tijdens de Ronde van Polen. Voor zijn leven werd gevreesd. Maar gelukkig kan hij het navertellen. Zijn behandeling is bijna afgerond in het Radboudumc.

lees meer

Malariavaccin moet rekening houden met immuunsysteem van ontvanger

6 mei 2021

Gecontroleerde menselijke malaria-infecties bij Afrikanen die al malaria hebben gehad en Europeanen zonder voorafgaande malaria-infecties, geven uiteenlopende reacties in het afweersysteem.

lees meer

Subsidies voor Radboudumc en universiteit in NWO Open Competitie

6 mei 2021

Vier onderzoeksprojecten van het Radboudumc de Radboud Universiteit krijgen een NWO Open competitie-subsidie van het NWO-domein Sociale en Geesteswetenschappen.

lees meer

Eerste patiënt met bloedstelpende pleister behandeld in Radboudumc GATT Technologies zet stap naar klinisch onderzoek

5 mei 2021

Bij een patiënt die recent in het Radboudumc aan de lever is geopereerd, werd een innovatieve bloedstelpende pleister (GATT-Patch) van het Nijmeegse bedrijf GATT Technologies gebruikt.

lees meer