Nieuws Koninklijke onderscheiding prof Ronald de Groot emeritus hoogleraar Kindergeneeskunde
3 november 2020

Op 27 oktober ontving professor Ronald de Groot, emeritus hoogleraar Kindergeneeskunde, het bericht dat 'het Zijne Majesteit de Koning heeft behaagd ....'. Hij ontving dit bericht 'op afstand' tijdens de openingsceremonie van het online congres van de ‘European Society for Paediatric Infectious Diseases (ESPID)’. Een bijzonder moment omdat het dit jaar vanuit Rotterdam werd georganiseerd. Gedurende zijn hele carrière heeft professor De Groot een zeer belangrijke bijdrage geleverd aan deze Society. Tijdens de openingsceremonie sprak de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Hugo de Jonge, die legendarische woorden die horen bij een Koninklijke onderscheiding.

Vanaf zijn benoeming in 2005 tot aan zijn emeritaat in 2013 heeft professor De Groot als hoofd van de afdeling Kindergeneeskunde en in tal van andere bestuurlijke en adviesfuncties een grote bijdrage geleverd aan het ontwikkelen en overbrengen van kennis in de kindergeneeskunde.

Infectieziekten op de kaart

Professor De Groot staat bekend als een gedreven en toegewijde collega die binnen de kindergeneeskunde in het bijzonder de infectieziekten op de kaart heeft gezet. Met zijn brede wetenschappelijk blik wist hij fundamentele en klinische aspecten van aandoeningen als sepsis en meningitis tot op grote hoogte te ontwikkelen. Door tal van publicaties en voordrachten deelde hij zijn kennis met anderen.

Voorbeeld voor velen

Hij begeleidde meer dan veertig jonge mensen tot een succesvolle promotie. Ook was hij lid van de Gezondheidsraad en adviseerde hij het RIVM. Op internationaal niveau vervulde hij belangrijke posities zoals president van de European Society for Paediatric Infectious Diseases. Daarnaast was hij als zeer toegankelijke en deskundige kinderarts een voorbeeld voor velen.

Wij feliciteren professor De Groot met zijn benoeming tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

De daadwerkelijke uitreiking van de onderscheiding is gepland voor 2021 als de situatie rondom het coronavirus het toelaat.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Nieuws home

Meer informatie


Margie Alders

06 22 42 16 39

Meer nieuws


Breinblog Donders Wonders wint prijs voor wetenschapscommunicatie

1 december 2020

Het wetenschapsblog Donders Wonders van het Donders Instituut heeft de Communication Award gewonnen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), op het domein Exacte en Natuurwetenschappen (ENW).

lees meer

Niet uitgerijpte bloedcellen wijzen al vroeg op ernstig beloop COVID-19

30 november 2020

De aanwezigheid van bepaalde niet uitgerijpte celtypen in bloed geven al vroeg aan dat COVID-19 zich gaat ontwikkelen tot een ernstige ziekte. Dat schrijft een Duits-Nederlands team met onderzoekers van de afdeling Intensive Care (IC) van het Radboudumc in het wetenschapsblad Immunity.

lees meer

Onderzoek Radboudumc: longen na COVID-19 herstellen in meeste gevallen goed Uitgebreide gezondheids­evaluatie drie maanden na herstel van COVID-19

25 november 2020

Bij ernstige COVID-19-patiënten herstelt het longweefsel in de meeste gevallen goed. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc, gepubliceerd in Clinical Infectious Diseases. Opvallende conclusie: patiënten die door de huisarts werden doorverwezen, herstellen slechter dan IC-patiënten.

lees meer

Nieuw inzicht in werking hydroxychloroquine ondergraaft het gebruik ervan bij COVID-19

23 november 2020

Het is onwaarschijnlijk dat hydroxychloroquine gunstig is bij het bestrijden van virale infecties, waaronder het coronavirus SARS-CoV-2. De bevindingen van Radboudumc-onderzoekers, al eerder gedeeld via MedRxiv, zijn nu gepubliceerd in Cell Reports Medicine.

lees meer

Patrick Jeurissen lid Wetenschappelijke Adviesraad voor Europese commissie over gezondheidszorgbeleid bij pandemieën

20 november 2020

De hoogleraar Betaalbaarheid van Zorg is benoemd als lid van de Wetenschappelijke Adviesraad voor de pan-Europese commissie ‘Gezondheid en duurzame ontwikkeling’. Deze commissie verdiept zich in gezondheidszorgbeleid in het licht van pandemieën.

lees meer