Nieuws Hermesdorfprijzen 2022 voor Alma Tostmann, Chantal Bleeker-Rovers en Kiane de Kleijne

15 december 2022

De Hermesdorfprijs en Hermesdorf Talentprijs worden jaarlijks uitgereikt aan onderzoekers die hun nek hebben uitgestoken. Dit jaar gaan ze naar Alma Tostmann, Chantal Bleeker-Rovers en Kiane de Kleijne. Zij spraken zich dit jaar uit in het maatschappelijke debat rondom respectievelijk het coronavirus en de klimaatcrisis. 

De twee prijzen worden jaarlijks uitgereikt aan onderzoekers die een zekere vorm van moed hebben getoond, hun nek hebben uitgestoken of niet zijn teruggedeinsd voor weerstand. De Hermesdorfprijs gaat elk jaar naar senior onderzoeker(s) van de Radboud Universiteit of het Radboudumc, de Hermesdorf Talentprijs gaat naar een wetenschapper aan het begin van diens carrière. Beiden worden op 9 januari 2023 uitgereikt tijdens de Nieuwjaarsbijeenkomst van de Radboud Universiteit

Winnaars Hermesdorfprijs 2022

De wereld leeft inmiddels al bijna drie jaar met het coronavirus. Wetenschappelijke experts krijgen, naast veel lof, ontzettend negatieve reacties en soms zelfs bedreigingen. Epidemioloog Alma Tostmann en hoogleraar Uitbraken van infectieziekten Chantal Bleeker-Rovers zetten zich al twee jaar in om hun kennis over het coronavirus te delen met het publiek. Ze zijn in Nederland uitgegroeid tot twee van de belangrijkste en bekendste gezichten in het coronadebat.

Enthousiast en onvermoeibaar duiden ze actuele gebeurtenissen en wetenschappelijke ontwikkelingen. Ze onderscheiden feiten van fabels en gaan het gesprek aan. Het maakt ze ware ambassadeurs voor de wetenschap. Spreekbuizen van de overheid waren ze tijdens de heftigste golven zeker niet. Ze lieten zich óók en juist horen wanneer er in hun ogen verkeerd beleid werd gevoerd. Ze gaven keer op keer aan dat de overheid de basismaatregelen, zoals testen bij klachten, in isolatie of quarantaine gaan en ventileren, en het dragen van mondneusmaskers te weinig benadrukte. Naast optredens in landelijke en regionale media waren én zijn ze zeer actief op twitter, waarop ze uitgebreid de tijd nemen voor duiding. Al hun mediaoptredens over COVID-19 doen ze buiten hun reguliere, drukke werkzaamheden om.

Winnaar Hermesdorf Talentprijs 2022

Publiek debat rondom het klimaat gaat er regelmatig verhit aan toe, waardoor klimaatonderzoekers soms ook doelwit zijn van negatieve geluiden. Kiane de Kleijne, promovenda bij milieuwetenschap, doet onderzoek naar klimaat en de energietransitie. Ze schreef mee aan het IPCC-rapport en publiceerde in 2022 een wetenschappelijk paper met een ongemakkelijke boodschap: Het hergebruik van CO2 is minder duurzaam dan het lijkt. De publicatie kreeg dit jaar veel aandacht in nationale en internationale media. 

Ondanks de soms grimmige sfeer in het publieke debat over klimaat laat Kiane de Kleijne steeds vaker en zekerder haar stem horen. Ze neemt de tijd om journalisten zorgvuldig te woord te staan om zaken uit te leggen over het klimaat, energie en haar specifieke onderzoek. Zorg voor het klimaat vormt ook naast haar werk als wetenschapper een belangrijk onderdeel van haar leven. Ze stelde deze zomer haar huis open om daarover te vertellen in een uitgebreid interview aan Vox.

Meer informatie over de Hermesdorfprijzen.
 

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

neem contact op

Meer nieuws

  • Medewerkers
  • Intranet