Nieuws Saskia Middeldorp benoemd tot hoogleraar Interne geneeskunde
4 februari 2021

Met ingang van 1 januari 2021 is internist Saskia Middeldorp benoemd tot hoogleraar Interne geneeskunde aan de Radboud Universiteit/het Radboudumc. Deze leerstoel hoort bij de functie van hoofd van de afdeling Interne geneeskunde die ze sinds 1 januari 2021 uitoefent.

In haar functie als hoogleraar ziet Saskia Middeldorp het als haar missie om de balans tussen de rol van generalist enerzijds en de rol van expert anderzijds te bewaken en vorm te geven, zo legt ze uit: “De interne geneeskunde heeft de afgelopen decennia een sterke groei en inhoudelijke ontwikkeling doorgemaakt. Naast een diepgaande expertise houden internisten hun regierol als het gaat om optimale patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek en opleidingen en zij realiseren daarmee persoonsgerichte zorg die recht doet aan de Radboudumc-missie ‘to have a significant impact on healthcare’. Tevens wil ze academisch toptalent aantrekken en behouden en het toonaangevende internistisch onderzoek van de afdeling blijven stimuleren.

Trombose en trombofilie

Ook haar eigen onderzoek naar trombose bij speciale patiëntgroepen zal Saskia Middeldorp voortzetten. Al tijdens haar promotieonderzoek (de titel van haar proefschrift luidde Clinical and laboratory studies in genetic and acquired prothrombotic states) onderzocht zij de impact van erfelijke trombofilie en de invloed van de pil op de bloedstolling en het tromboserisico. In de jaren daarna specialiseerde zij zich verder in de vasculaire geneeskunde en in het bijzonder in trombose en trombofilie, met speciale aandacht voor vrouwen. In 2012 ontving zij een VIDI-subsidie voor haar onderzoek naar trombofilie.

Vasculaire geneeskunde

Saskia Middeldorp (1966, Amsterdam) is opgeleid tot arts en internist in Amsterdam, en is daar ook gepromoveerd op trombose en trombofilie. Na haar opleiding tot internist vervolgde zij haar carrière als staflid-internist in het AMC. Van 2006 tot juli 2010 was zij werkzaam in het Leids Universitair Medisch Centrum. In 2010 keerde Saskia Middeldorp terug naar Amsterdam en werd benoemd tot hoogleraar Inwendige Geneeskunde in het AMC. Zij werd co-afdelingshoofd van de afdeling Vasculaire geneeskunde, opleider Vasculaire Geneeskunde, en gaf leiding aan de onderzoekslijnen op het gebied van de Trombose en Hemostase.

Fotografie: Simon Warmer.

  • Meer weten over deze onderwerpen? Klik dan via onderstaande buttons door naar meer nieuws.

    Research

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

send an email

Meer nieuws


Succesvol werken aan een beter geheugen Kennis beklijft beter als ze wordt gekoppeld aan bekende ruimtes

3 maart 2021

Als je namen, een boodschappenlijst of andere zaken wilt onthouden, lukt dat beter als je ze koppelt aan spullen in je huiskamer of keuken. Die techniek helpt niet alleen bij het snel onthouden, maar verbetert ook het langetermijngeheugen.

lees meer

Bewegen voorkomt nieuwe hart- en vaatziekten

3 maart 2021

Promotie van Esmée Bakker op 4 maart om 10.30 uur

lees meer

Een genetische pleister die erfelijke doofheid moet voorkomen Onderzoek wijst uit dat aanpak voor DFNA9 kan werken

3 maart 2021

Onderzoekers van het Radboudumc hebben een genetische pleister ontwikkeld voor DFNA9, een vorm van erfelijke doofheid. Daarmee kunnen ze de problemen in de gehoorcellen opheffen. Verder onderzoek is nodig om de genetische pleister als therapie naar de kliniek te brengen.

lees meer

Hoe gaan angstige mensen om met het coronavirus?

2 maart 2021

Mensen die van nature geneigd zijn zich vaker terug te trekken, blijken tijdens de coronapandemie juist minder angstig.

lees meer

Water als nieuw middel voor hartonderzoek bij pijn op de borst

1 maart 2021

Wetenschappers van het Radboudumc hebben met succes een nieuwe techniek toegepast om oorzaken van pijn op de borst in de kransslagaders van het hart te onderzoeken.

lees meer