Nieuws Saskia Middeldorp benoemd tot hoogleraar Interne geneeskunde
4 februari 2021

Met ingang van 1 januari 2021 is internist Saskia Middeldorp benoemd tot hoogleraar Interne geneeskunde aan de Radboud Universiteit/het Radboudumc. Deze leerstoel hoort bij de functie van hoofd van de afdeling Interne geneeskunde die ze sinds 1 januari 2021 uitoefent.

In haar functie als hoogleraar ziet Saskia Middeldorp het als haar missie om de balans tussen de rol van generalist enerzijds en de rol van expert anderzijds te bewaken en vorm te geven, zo legt ze uit: “De interne geneeskunde heeft de afgelopen decennia een sterke groei en inhoudelijke ontwikkeling doorgemaakt. Naast een diepgaande expertise houden internisten hun regierol als het gaat om optimale patiëntenzorg, wetenschappelijk onderzoek en opleidingen en zij realiseren daarmee persoonsgerichte zorg die recht doet aan de Radboudumc-missie ‘to have a significant impact on healthcare’. Tevens wil ze academisch toptalent aantrekken en behouden en het toonaangevende internistisch onderzoek van de afdeling blijven stimuleren.

Trombose en trombofilie

Ook haar eigen onderzoek naar trombose bij speciale patiëntgroepen zal Saskia Middeldorp voortzetten. Al tijdens haar promotieonderzoek (de titel van haar proefschrift luidde Clinical and laboratory studies in genetic and acquired prothrombotic states) onderzocht zij de impact van erfelijke trombofilie en de invloed van de pil op de bloedstolling en het tromboserisico. In de jaren daarna specialiseerde zij zich verder in de vasculaire geneeskunde en in het bijzonder in trombose en trombofilie, met speciale aandacht voor vrouwen. In 2012 ontving zij een VIDI-subsidie voor haar onderzoek naar trombofilie.

Vasculaire geneeskunde

Saskia Middeldorp (1966, Amsterdam) is opgeleid tot arts en internist in Amsterdam, en is daar ook gepromoveerd op trombose en trombofilie. Na haar opleiding tot internist vervolgde zij haar carrière als staflid-internist in het AMC. Van 2006 tot juli 2010 was zij werkzaam in het Leids Universitair Medisch Centrum. In 2010 keerde Saskia Middeldorp terug naar Amsterdam en werd benoemd tot hoogleraar Inwendige Geneeskunde in het AMC. Zij werd co-afdelingshoofd van de afdeling Vasculaire geneeskunde, opleider Vasculaire Geneeskunde, en gaf leiding aan de onderzoekslijnen op het gebied van de Trombose en Hemostase.

Fotografie: Simon Warmer.

Meer informatie


Pauline Dekhuijzen

wetenschaps- en persvoorlichter

send an email

Meer nieuws


Huisartsgeneeskunde onderzoekt behandeling en aanhoudende klachten COVID-19 Subsidie ZonMw voor drie grote projecten

30 juli 2021

ZonMw heeft in totaal 4,3 miljoen euro toegekend voor onderzoek naar de behandeling van COVID-19 en de klachten die veel mensen daarna blijven houden (Long COVID). De onderzoeksgroep Huisartsgeneeskunde van de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde is mede-aanvrager van deze onderzoeksprojecten

lees meer

ScreenPoint Medical haalt 28 miljoen dollar op voor verdere ontwikkeling Series C-financiering onder leiding van Insight Partners

29 juli 2021

ScreenPoint Medical heeft 28 miljoen dollar opgehaald in een Series C-financiering. ScreenPoint Medical is een spin-off van het Radboudumc.

lees meer

Jonge mensen met colorectale kanker verdienen een eigen behandeling

26 juli 2021

Genetische oorzaken in deze groep nemen een grote plaats in

lees meer

Hoe zijn de Nederlandse Olympiërs voorbereid op de hitte en luchtvochtigheid van Tokio?

22 juli 2021

Persoonlijk advies voor atleten in de aanloop naar de Olympische Spelen

lees meer