4 april 2019

Wist u dat één op de vijf mannen ooit grensoverschrijdend gedrag meegemaakt heeft? En dat bijna de helft van de mannen die seksueel geweld meemaakten, daarna psychische, seksuele of relatieproblemen ervaren? Goede zorg, zo snel mogelijk na het voorval, is dan ook van groot belang. Het Centrum Seksueel Geweld biedt deze zorg, uiteraard voor zowel mannen als vrouwen.

Het landelijke Centrum Seksueel Geweld publiceerde onlangs het Factsheet Seksueel geweld in Nederland bij jongens en mannen. Toine Lagro, emeritus hoogleraar Vrouwenstudies en Medische Wetenschappen en hoofd van het Centrum Seksueel Geweld Gelderland-Zuid en -Midden: ‘Het helpt om deze problematiek in harde cijfers onder de aandacht te brengen. Als je weet dat bijvoorbeeld maar 8% van alle slachtoffers die acute hulp zoekt bij een CSG man is en slechts 20% van de mannelijke slachtoffers hulp zoekt, ben je als zorgverlener wellicht meer alert op signalen van misbruik.’

Hoe kunt u verwijzen?

Krijgt u te maken met een patiënt die is verkracht of een andere vorm van seksueel geweld heeft meegemaakt? Dan is het van belang om zo snel mogelijk de juiste zorg te bieden. Dit geldt uiteraard zowel voor mannen als voor vrouwen:
  • Bij een aanranding of verkrachting korter dan zeven dagen geleden: u belt met onze Spoedeisende Hulp en meldt de patiënt aan via 024-361 41 87. Als de patiënt dit niet wil, kan deze zich ook zelf bij de Spoedeisende Hulp melden.
  • Bij een aanranding of verkrachting langer dan zeven dagen geleden: u belt het Centrum Seksueel Geweld, dat is gehuisvest in UGC Heyendael en meldt de patiënt aan via 024-322 43 40. U kunt het Centrum Seksueel Geweld ook altijd bellen voor consultatie en advies.
Het Centrum Seksueel Geweld Gelderland-Zuid en -Midden is een samenwerkingsverband onze Spoedeisende Hulp en afdeling Eerstelijnsgeneeskunde en Vrouwenstudies Medische Wetenschappen, het Universitair Gezondheidscentrum Heyendael en de GGD Gelderland-Zuid en -Midden.

Meer informatie

Op onze website vindt u alle verwijsinformatie over het Centrum Seksueel Geweld.

Meer nieuws


Passende zorg op de Intensive Care

1 maart 2024

Vanuit het Integraal Zorgakkoord is ‘passende zorg’ een opdracht waar alle gezondheidsprofessionals invulling aan moeten geven. Ook de IC-zorg moet veranderen naar meer passende, persoonsgerichte zorg. U kunt daaraan bijdragen.

lees meer

Neusspray voor ernstige depressie

7 november 2023

Patiënten met een moeilijk behandelbare depressie kunnen bij de afdeling Psychiatrie terecht voor een behandeling met esketamine neusspray. Deze nieuwe behandeling wordt vergoed door alle verzekeraars.

lees meer

Mindfulness voor jongeren met psychische klachten

3 november 2023

Jongeren die voor hun psychische klachten hulp zoeken, kunnen naar het Radboudumc voor een mindfulness training. Deze wordt in het kader van een studie gratis aangeboden.

lees meer

Roze wolk niet voor alle ouders  Radboudumc en GGD starten samenwerking om postpartum depressie sneller te signaleren

21 september 2023

Het is belangrijk dat een postpartum depressie snel wordt gesignaleerd. Het Radboudumc en GGD Gelderland-Zuid werken samen om dit mogelijk te maken. Een vragenlijst moet ouders helpen dit bespreekbaar te maken.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet