4 april 2019

Wist u dat één op de vijf mannen ooit grensoverschrijdend gedrag meegemaakt heeft? En dat bijna de helft van de mannen die seksueel geweld meemaakten, daarna psychische, seksuele of relatieproblemen ervaren? Goede zorg, zo snel mogelijk na het voorval, is dan ook van groot belang. Het Centrum Seksueel Geweld biedt deze zorg, uiteraard voor zowel mannen als vrouwen.

Het landelijke Centrum Seksueel Geweld publiceerde onlangs het Factsheet Seksueel geweld in Nederland bij jongens en mannen. Toine Lagro, emeritus hoogleraar Vrouwenstudies en Medische Wetenschappen en hoofd van het Centrum Seksueel Geweld Gelderland-Zuid en -Midden: ‘Het helpt om deze problematiek in harde cijfers onder de aandacht te brengen. Als je weet dat bijvoorbeeld maar 8% van alle slachtoffers die acute hulp zoekt bij een CSG man is en slechts 20% van de mannelijke slachtoffers hulp zoekt, ben je als zorgverlener wellicht meer alert op signalen van misbruik.’

Hoe kunt u verwijzen?

Krijgt u te maken met een patiënt die is verkracht of een andere vorm van seksueel geweld heeft meegemaakt? Dan is het van belang om zo snel mogelijk de juiste zorg te bieden. Dit geldt uiteraard zowel voor mannen als voor vrouwen:
  • Bij een aanranding of verkrachting korter dan zeven dagen geleden: u belt met onze Spoedeisende Hulp en meldt de patiënt aan via 024-361 41 87. Als de patiënt dit niet wil, kan deze zich ook zelf bij de Spoedeisende Hulp melden.
  • Bij een aanranding of verkrachting langer dan zeven dagen geleden: u belt het Centrum Seksueel Geweld, dat is gehuisvest in UGC Heyendael en meldt de patiënt aan via 024-322 43 40. U kunt het Centrum Seksueel Geweld ook altijd bellen voor consultatie en advies.
Het Centrum Seksueel Geweld Gelderland-Zuid en -Midden is een samenwerkingsverband onze Spoedeisende Hulp en afdeling Eerstelijnsgeneeskunde en Vrouwenstudies Medische Wetenschappen, het Universitair Gezondheidscentrum Heyendael en de GGD Gelderland-Zuid en -Midden.

Meer informatie

Op onze website vindt u alle verwijsinformatie over het Centrum Seksueel Geweld.

Meer nieuws


Studie naar pijn op de borst

4 april 2019

Op 1 maart startte de ARTICA-studie naar patiënten met pijn op de borst die vooraf een laag risico hebben op een acuut coronair syndroom. Mogelijk raakt u bij deze studie betrokken.

lees meer

Hiv voorkomen met PrEP

4 april 2019

Verpleegkundig specialist Karin Grintjes van ons hiv-behandelcentrum vertelt over PrEP en wijst op de hiv-indicatoren.

lees meer

Nuttige nieuwe test voor Parkinson

27 maart 2019

In vroege stadia kan het lastig zijn om Parkinson te onderscheiden van andere aandoeningen die er identiek lijken uit te zien. Onderzoekers van het Radboudumc en Britse collega's beschrijven een nieuwe test die snel en betrouwbaar kan aangeven of iemand Parkinson heeft.

lees meer

Tuberculosemedicijn veilig in hogere dosering Te lage dosering rifampicine kan juist bijdragen aan multiresistente tuberculose

25 maart 2019

Onderzoekers van het Radboudumc schrijven in het wetenschapsblad PlosOne dat ze een groep patiënten met ernstige tuberculose aanzienlijk hogere doseringen hebben voorgeschreven. De doseringen bleken veilig en goed te verdragen.

lees meer

Wijziging zorgaanbod Reumatologie

20 december 2018

Het Radboudumc is de meest geschikte plek voor reumapatiënten die multidisciplinaire zorg nodig hebben en voor reumapatiënten die moeten worden opgenomen. Daar willen we nog meer op focussen. Daarom stoppen we met monodisciplinaire poliklinische zorg.

lees meer