Onderwijs Alle scholingen PAOT Voorspelbaar Endodontisch Behandelen (ENDO I)

Over de cursus

Een wortelkanaalbehandeling geeft soms het gevoel van een loterij: lukt het of lukt het niet? In deze cursus reiken we een stappenplan aan waarmee in bijna alle gevallen een voorspelbaar resultaat te bereiken is.

lees meer

Over de cursus

Endodontie draait om desinfectie. Om het kanaal te kunnen reinigen is het noodzakelijk om de wortelkanalen te prepareren. Dit gebeurt hoofdzakelijk met mechanisch aangedreven instrumentarium van nikkeltitanium. In deze gecombineerde theoretische en praktische cursus gaat u in een kleine groep met veel persoonlijke begeleiding wortelkanaalbehandelingen uitvoeren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende vijlsystemen en –methoden. De verschillende aanvullende irrigatiesystemen voor desinfectie worden besproken en eventueel toegepast. Om de geprepareerde en gereinigde wortelkanalen af te sluiten komen verschillende warme en koude vultechnieken aan bod.

Tijdens de cursus wordt geoefend op natuurlijke gebitselementen in een fantoomopstelling. U hoeft voor deze cursus zelf geen instrumentarium aan te schaffen. Het zal u ter beschikking worden gesteld.
 

Inschrijven voor de wachtlijst

De scholing is vol, schrijf je hieronder in voor de wachtlijst. 

Wachtlijst

In het kort

 • Tandartsen


 • Leerdoelen

   

  • u kunt de verschillende stappen van de endodontische behandeling voorspelbaar uit te voeren, gebruikmakend van moderne technieken en materialen en u past de huidige theoretische inzichten toe.
  • u kent de uitgangspunten en de uitvoering van de diverse fasen van de wortelkanaalbehandeling (het maken van een goede endodontische opening; het vormgeven van het wortelkanaal met mechanisch aangedreven nikkeltitanium instrumentarium; het op de juiste wijze spoelen met natriumhypochloriet; het vullen van de wortelkanalen met verschillende warme en koude guttapercha vultechnieken; gebruik van medicamenten)
    

 • Sprekers

  Drs. Aukje Bouwman was in februari 2000 de eerste die in Nijmegen als tandarts afstudeerde in het nieuwe millenium. Daarna werkte zij als medewerker en waarnemer in verschillende algemene praktijken.  Van september 2002 tot oktober 2005 volgde ze de MSc opleiding tot tandarts-endodontoloog aan het ACTA. Sinds het afronden van de opleiding is zij werkzaam bij de afdeling tandheelkunde van het Radboudumc en verzorgt zij studentenonderwijs en post academisch onderwijs op het gebied van de endodontologie. Daarnaast is zij werkzaam in haar verwijspraktijk voor endodontologie in Nijmegen.

   

  Machteld Siers deed tandartsexamen aan de Katholieke Universiteit Nijmegen (KUN). Haar werk als praktijkmedewerker in een algemene praktijk combineerde zij met een beroepsdifferentiatie tot tandarts-endodontoloog. In september 1999 heeft zij het examen tot tandarts- endodontoloog met succes afgelegd. Vanaf die tijd werkt zij als tandarts-docent aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hier verzorgt zij zowel studentenonderwijs als Post Academisch Onderwijs. Hiernaast voert zij sinds 1999 algemene praktijk en een verwijspraktijk voor endodontologie. Sinds 2010 werkt zij bij Samenwerkende Tandartsen Zeist en voert zij daar een verwijspraktijk voor endodontologie.


Programma

Deze cursus bestaat uit twee delen: theorie en praktijk

lees meer

Programma

08:45 uur: ontvangst

09:00 uur: procedures / practicuminstructies

10:45 uur: procedures / practicuminstructies

12:30 uur: lunch

13:15 uur: warme vultechnieken (theorie)

14:00 – 17:00 uur: practicum prepareren en vullen


Locatie

Afdeling Tandheelkunde, Radboudumc Nijmegen
Philips van Leydenlaan 25
6525 EX, Nijmegen
 


Cursusaanbod PAOT alle cursussen

Bekijk hier het volledige cursusaanbod van PAOT.

lees meer

Meer weten? Neem contact op

Merel Nas
Projectmedewerker

contactformulier
 • Medewerkers
 • Intranet