Over de cursus

Een wortelkanaalbehandeling geeft soms het gevoel van een loterij: lukt het of lukt het niet? In deze cursus reiken we een stappenplan aan waarmee in bijna alle gevallen een voorspelbaar resultaat te bereiken is.

lees meer

Over de cursus

Endodontie draait om desinfectie. Om het kanaal te kunnen reinigen is het noodzakelijk om de wortelkanalen te prepareren. Dit gebeurt hoofdzakelijk met mechanisch aangedreven instrumentarium van nikkeltitanium. In deze gecombineerde theoretische en praktische cursus gaat u in een kleine groep met veel persoonlijke begeleiding wortelkanaalbehandelingen uitvoeren. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende vijlsystemen en –methoden. De verschillende aanvullende irrigatiesystemen voor desinfectie worden besproken en eventueel toegepast. Om de geprepareerde en gereinigde wortelkanalen af te sluiten komen verschillende warme en koude vultechnieken aan bod.

Tijdens de cursus wordt geoefend op natuurlijke gebitselementen in een fantoomopstelling. U hoeft voor deze cursus zelf geen instrumentarium aan te schaffen. Het zal u ter beschikking worden gesteld.
 


Locatie

Afdeling Tandheelkunde, Radboudumc Nijmegen
Philips van Leydenlaan 25
6525 EX, Nijmegen
 


In het kort

 • Tandartsen


 • Leerdoelen

  Leerdoelen
  Na het volgen van de cursus bent u in staat om:

  • u kunt de verschillende stappen van de endodontische behandeling voorspelbaar uit te voeren, gebruikmakend van moderne technieken en materialen en u past de huidige theoretische inzichten toe.
  • u kent de uitgangspunten en de uitvoering van de diverse fasen van de wortelkanaalbehandeling (het maken van een goede endodontische opening; het vormgeven van het wortelkanaal met mechanisch aangedreven nikkeltitanium instrumentarium; het op de juiste wijze spoelen met natriumhypochloriet; het vullen van de wortelkanalen met verschillende warme en koude guttapercha vultechnieken; gebruik van medicamenten)
    

 • Sprekers

  A. Bouwman en M. SiersProgramma

08:45 uur: ontvangst

09:00 uur: procedures / practicuminstructies

10:45 uur: procedures / practicuminstructies

12:30 uur: lunch

13:15 uur: warme vultechnieken (theorie)

14:00 – 17:00 uur: practicum prepareren en vullen


Cursusaanbod PAOT alle cursussen

Bekijk hier het volledige cursusaanbod van PAOT (post-academisch onderwijs tandheelkunde). lees meer

Meer weten? Neem contact op

Merel Nas
Projectmedewerker

contactformulier
 • Medewerkers
 • Intranet