Over bewegingsstimulatie
Bewegen in plaats van tillen: bewegingsstimulatie werkt met je mee! Bij bewegingsstimulatie wordt de eigen beweging in dagelijkse bezigheden van zieke en immobiele patiënten gestimuleerd. Je gaat mee met de natuurlijke beweging van de patiënt, wat het genezingsproces bevordert.
lees meerOver bewegingsstimulatie
Bewegen in plaats van tillen: bewegingsstimulatie werkt met je mee! Bij bewegingsstimulatie wordt de eigen beweging in dagelijkse bezigheden van zieke en immobiele patiënten gestimuleerd. Patiënten voelen zich er vaak minder passief door en het werkt positief op het genezingsproces. Ook werkt het voor jou als hulpverlener. Je gaat mee met de natuurlijke beweging van de patiënt, waardoor je lichaam minder wordt belast.
Hoewel de positieve werking van bewegingsstimulatie is bewezen, komt deze weinig aan bod in reguliere opleidingen. Op deze pagina vind je een diversiteit aan mogelijkheden om je te bekwamen in bewegingsstimulatie. Dit varieert van een workshop of klinische les door de expert, training on the job of de training bestaande uit vier modules. En daarna mag je de titel VAP-nurse voeren.
Kijk mee Bewegingsstimulatie in het Radboudumc
Maatwerk
Naast de training Bewegingsstimulatie bieden we diverse losse onderdelen aan. Dit varieert van een workshop of klinische les door een expert, training on the job of een gesprek met de expert om te praten over de betekenis van het concept Bewegingsstimulatie voor jou of jouw afdeling. meer informatieMaatwerk
Naast de training Bewegingsstimulatie bieden we diverse losse onderdelen aan.
Dit varieert van een workshop of klinische les door een expert, training on the job of een gesprek met de expert om te praten over de betekenis van het concept Bewegingsstimulatie voor jou of jouw afdeling.
Heb je interesse? Neem dan contact op met Ingrid.vanderven-devos@radboudumc.nl voor een vrijblijvend gesprek.
In het kort
-
Alle zorgprofessionals, zoals verpleegkundigen, verpleegassistenten, fysiotherapeuten en ergotherapeuten. Ook mantelzorgers en vrijwilligers die zorg verlenen aan immobiele mensen zijn welkom.
-
Bewegen in plaats van tillen: bewegingsstimulatie werkt met je mee!
lees meer
Dit leer je
In module 1 leer je:- De theoretische basisprincipes van bewegingsstimulatie.
- De houdingsveranderingen door middel van gewrichtsverplaatsingen te sturen.
- Je lichaamsbewustzijn te ontwikkelen.
- Mobilisatie in verschillende varianten uit te voeren aangepast op de patiënt.
- Een bewegingsdiagnostiek goed op te stellen.
- Een ontwikkeling te laten zien van je lichaamsbewustzijn en bewegingsgevoel.
- Bewegingstimulatie in algemene dagelijkse levensbehoefte te integreren.
- De patiënt meer zelfcontrole aan te leren in dagelijkse handelingen.
- Hulpmiddelen en hulppersonen correct in te zetten.
- De interactieve leervormen op je patiënt aan te passen.
- Samen met je patiënt nieuwe bewegingsideeën te ontwikkelen en te trainen.
- Zelfstandig een patiëntmobilisatietraject uit te werken.
-
De training bestaat uit 4 modules die achtereenvolgens te volgen zijn. Voor het overige aanbod, neem je contact met ons op.
lees meer
Dan kun je starten
De training bestaat uit 4 modules die allemaal los te volgen zijn. Om module 2 te kunnen volgen, moet je wel eerst module 1 gedaan hebben enzovoort.
De modules worden op onderstaande data gegeven:Module 1
24 maart 2021
Module 2
11 en 12 mei, 13 mei 2021 praktijkdag
Module 3
8 en 9 september, 10 september 2021 praktijkdag
Module 4
10 november 2021
Alle modules starten om 08.00 uur in het Skills- en Simulatielab (route 385). -
De totale studiebelasting van de hele training bestaande uit vier modules is ongeveer 7 dagen.
lees meer
Zoveel tijd kost het
Naast de voorbereidende en verwerkingsopdrachten vragen de lesdagen achtereenvolgend de volgende investering:- Module 1: 1 dag
- Module 2 en 3: 2 trainingsdagen en een praktijkgedeelte van ongeveer 1,5 uur
- Module 4: 1 trainingsdag, een praktijkopdracht en een terugkom moment van 2 uur
-
Voor elke module zijn voorbereidende opdrachten geformuleerd die je maakt en inlevert voorafgaand aan de module.
lees meer
Zo word je toegelaten
Daarnaast dien je het certificaat van elke voorafgaande module te overleggen, voordat je start met de eerstvolgende module.
De cursus is bedoeld voor alle zorgprofessionals, mantelzorgers en vrijwilligers die zorg verlenen aan immobiele mensen.
Module 1 Preventieve mobilisatie
Tijdens deze basismodule leer je de basisprincipes van het bewegingsconcept. Hiervoor is kennis van het menselijk lichaam van groot belang. Kennis hebben over de functionele anatomie: spieren en botten, lichaamsdelen en gewrichten. Daarnaast is het van belang om inzicht te krijgen in onze manier van bewegen vanaf baby tot nu. Als er problemen zijn met bewegen en je hierbij hulp nodig hebt dan kun je niet zonder interactie met de ander. Hierbij zijn de zintuigen van groot belang.
Module 2 Revaliderende mobilisatie
Tijdens deze revaliderende module leer je om een individueel mobilisatieplan voor de patiënt te schrijven.
Module 4 Effectieve gezondheidsbevordering
Tijdens deze module ga je jouw vaardigheden verder uitbouwen. Je gaat verder met het stimuleren van de eigen beweging van zieke en immobiele patiënten. Je gaat mee met de natuurlijke beweging van de patiënt, wat het genezingsproces bevordert. Je leert jouw bewegingen aan de voorwaarden van de patiënt aan te passen.
Na afloop van deze dag ga je aan de slag met een praktijkopdracht, die je presenteert tijdens een terugkom moment van 2 uur. Hierna ontvang je het certificaat.