Onderwijs Alle scholingen PAOT Fysiotherapie in de tandheelkundige praktijk

Over de cursus

Wat nou als er zich (pijn)klachten in het mond-kaakgebied presenteren, maar er geen dentale oorzaak gevonden kan worden? In de tandheelkundige en fysiotherapeutische praktijk worden regelmatig overlappende klachtenbeelden gezien. Dit is niet gek als wij kijken naar de associaties tussen de mond en de kaak. Maar wat kan de fysiotherapeut dan betekenen in zowel de diagnostiek als behandeling van uw patiënten? Welke specialisaties zijn relevant voor uw dagelijkse praktijkvoering? Welke klachtenbeelden kan een fysiotherapeut behandelen? 

lees meer

Over de cursus

Naast verschillende gespecialiseerde fysiotherapeuten vertelt ook een tandarts over zijn ervaring van fysiotherapie binnen de tandheelkundige praktijk. Tijdens deze cursus vergroot u niet alleen uw kennis over de fysiotherapeutische mogelijkheden, maar gaat u ook zelf aan de slag met een aantal goed toepasbare diagnostische en therapeutische vaardigheden.


In het kort

  • Tandartsen, andere mondzorgverleners, andere (para)medici met een interesse in de fysiotherapie


  • Leerdoelen

    • Verkrijgt inzicht in de fysiotherapie en de verschillende specialisaties die relevant en interessant zijn voor de tandheelkundige praktijk.
    • Verkrijgt een indruk van wanneer een patiënt kan worden doorverwezen naar de (gespecialiseerd) fysiotherapeut en wat de patiënt dan kan verwachten.
    • Oefent (diagnostische en therapeutische) fysiotherapeutische vaardigheden die kunnen worden toegepast in de tandheelkundige praktijk.
    • Verkrijgt verdiepende kennis over (fysiotherapie bij) een facialis parese en somatische tinnitus.

  • Sprekers

    Dhr. dr. Gerben van Hinte, orofaciaal fysiotherapeut

    Gerben van Hinte (1980) studeerde fysiotherapie (2003) en behaalde in 2012 zijn master fysiotherapie wetenschappen aan de universiteit van Utrecht en in 2020 de aantekening als orofaciaal fysiotherapeut.  In 2023 promoveerde hij op het onderzoek getiteld: “Physical health in patients with head and neck cancer, towards personalized physiotherapy”. Hij geeft les voor diverse masteropleidingen voor fysiotherapeuten en doet onderzoek bij patiënten met problematiek binnen het hoofd- halsgebied. Naast deze werkzaamheden werkt hij momenteel als fysiotherapeut en zorgprogrammaleider binnen het centrum voor hersenen en zintuigen in het Radboudumc.

    Mw. dr. Annemarie van der Wal, orofaciaal fysiotherapeut

    Na het VWO ben ik in 2001 begonnen met de studie fysiotherapie aan de Internationale School voor Fysiotherapie in Nieuwegein. Na drie jaar heb ik mijn diploma behaald en in 2005 besloten om mij te specialiseren in Manuele Therapie aan de Hogeschool Utrecht. In 2015 besloot ik een tweede master Orofaciale Fysiotherapie te gaan volgen aan de HAN, waar ik in 2016 afstudeerde. In 2018 kreeg ik de kans om een doctoraatsonderzoek te doen naar “temporomandibulaire disfuncties en tinnitus, een onderzoek naar de effectiviteit van conservatieve temporomandibulaire behandeling op tinnitus” onder supervisie van Prof. Dr. Van de Heyning, Prof. Dr. Willem De Hertogh en Prof. Dr. Sarah Michiels aan de Universiteit Antwerpen en het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Tot op heden werk ik als orofaciaal fysiotherapeut, postdoctoraal onderzoeker en docent bij het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Verder ben ik coördinator, examinator en docent bij de Master Orofaciale Fysiotherapie aan de SOMT universiteit en werk ik als gespecialiseerd fysiotherapeut in een particuliere praktijk in Eck en Wiel. Daarnaast ben ik gastdocent en begeleider voor masterstudenten fysiotherapie aan de Universiteit Antwerpen.

    Mw. dr. Simone Gouw, orofaciaal en psychosomatisch fysiotherapeut

    Simone Gouw heeft na haar opleiding Fysiotherapie de twee masteropleidingen Orofaciale Fysiotherapie en Psychosomatische Fysiotherapie gevolgd. Zij kreeg daarna de mogelijkheid om als fysiotherapeut de opleiding Gnathologie op de afdeling Tandheelkunde van het Radboudumc te volgen, welke zij in 2015 afrondde. Op 8 mei 2019 promoveerde zij op haar proefschrift ‘Bruxism and physical therapy – a physio-logical perspective’. Simone werkt momenteel als orofaciaal en psychosomatisch fysiotherapeut op het Academie Instituut in Utrecht en op het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde van het Radboudumc en als wetenschappelijk docent binnen de opleiding Gnathologie. Zij is tevens betrokken bij (master)onderwijs en na- en bijscholing op verschillende hogescholen, universiteiten en (online) scholingsorganisaties.

    Dhr. drs. Arjan de Rijk

    Arjan studeerde in 1995 af als tandarts aan de toenmalige Katholieke Universiteit Nijmegen. Van 2005 t/m 2008 volgde hij de opleiding tot tandarts-gnatholoog in het UMC Utrecht. Hij is sinds zijn afstuderen als docent aan de opleiding Tandheelkunde in Nijmegen verbonden en heeft een uitgebreide onderwijskwalificatie behaald in 2006. Tevens werkt hij als tandarts-gnatholoog bij Tandartsenpraktijk Berghem.


Programma

Bekijk hier het programma van vrijdag 11 oktober 2024

lees meer

Locatie

Afdeling Tandheelkunde, Radboudumc Nijmegen
Philips van Leydenlaan 25
6525 EX, Nijmegen
 


Meer weten? Neem contact op

Merel Nas
Projectmedewerker

contactformulier

Cursusaanbod PAOT alle cursussen

Bekijk hier het volledige cursusaanbod van PAOT.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet