Over het Radboudumc Onze strategie Duurzaamheid Nieuws en agenda duurzaamheid Verslag webinar ‘Passende Zorg’ (17 mei)

21 juni 2022

Het Netwerk Duurzame Zorgprofessionals organiseerde op 17 mei een webinar over Passende Zorg’. Deze beweging komt steeds meer op gang nu de houdbaarheid van onze zorg onder groeiende druk staat. Drie sprekers uit het Radboudumc deelden hun kennis op dit terrein.

Prof. dr. Jan Kremer trapte de bijeenkomst af met de visie van Zorginstituut Nederland (ZINL) op passende zorg: waardegedreven, patiëntgericht en denkend vanuit gezondheid in plaats van ziekte. Om deze visie op zorg te concretiseren, werkt ZINL aan het Kader Passende Zorg. Hierin wordt rekening gehouden met aspecten zoals maatschappelijke opgaven in de zorgsector, kenmerken van de transitie, het uitwerken van principes van passende zorg en handvatten voor partijen. Binnen de maatschappelijke opgaven spelen de roep om mensgerichte zorg, de houdbaarheid van de zorg en het werken aan duurzame praktijken een grote rol.   

Vanuit IQ Healthcare gaf dr. Tijn Kool een toelichting op het NFU-programma ‘Doen of Laten’, dat beoogt niet-gepaste zorg in kaart te brengen. Hier is een ‘Beter-niet-doenlijst’ uit voortgekomen, waarbij vele projecten zijn opgezet, geïnitieerd vanuit de beroepsgroep zelf, om niet-gepaste zorg terug te dringen. IQ Healthcare biedt hierin een ondersteunende rol. Voor het bestendigen van resultaten van deze initiatieven, is samenwerking op landelijk niveau essentieel. Daarom is er een landelijk leernetwerk opgezet, waarin kennis en data over niet-gepaste zorg binnen het hele land gedeeld wordt.   

Verpleegkundig wetenschapper bij IQ Healthcare Getty Huisman nam de toehoorders mee in het proces hoe je van het vaststellen van niet-gepaste zorg komt tot het de-implementeren hiervan. Mede door de professionalisering van de verpleegkundige wetenschap heeft dit voor diverse projecten gezorgd om te stoppen met niet-gepaste zorg. Onderdeel daarvan was het uitbreiden van de Beter-laten-lijst, waar 66 verpleegkundige handelingen aan zijn toegevoegd na een systematische inventarisatie.

Alle sprekers stelden vast dat er grote motivatie is bij zorgverleners om niet-gepaste zorg te verminderen. Redenen dat deze zorg toch nog wordt geleverd, hangt samen met de heersende cultuur, gewoontes en werkomgeving. Belangrijke succesvoorwaarden voor projecten rondom passende zorg zijn voldoende scholing, feedback binnen de beroepsgroep, goede patiëntinformatie, klinische leiders, organisatorische veranderingen en goede communicatie. Passende zorg is een complexe en grote uitdaging. Zorgen voor een lerende beweging met verbinding tussen alle verschillende partijen is daarom cruciaal, zodat we werken naar een gedeeld belang in plaats van deelbelangen.

Het hele webinar is hier terug te kijken.

Meer nieuws


Geef milieu en preventie een plek in nieuwe inrichting gezondheidszorg  Chirurg Kees van Laarhoven Radboudumc voorspelt 6de economische cyclus in boek Human and Planetary Health

9 oktober 2023

Chirurg Kees van Laarhoven presenteerde op vrijdag 6 oktober zijn boek Human and Planetary Health  - The urgency to integrate into One Health. Een gezonde planeet helpt ons mensen weer gezonder te worden! Dat is de strekking van zijn het boek.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet