De geschiedenis van Neurochirurgie

De bakermat van de neurochirurgie in Nijmegen ligt in het Canisius Ziekenhuis, vanaf 1937. Na samenwerkingen met verschillende neurochirurgen start Fons Walder in 1956 als parttime neurochirurg binnen de afdeling Neurologie-Psychiatrie onder leiding van Sjef Prick. lees meer

De geschiedenis van Neurochirurgie

Ontstaan van de afdeling

De bakermat van de neurochirurgie in Nijmegen ligt in het Canisius Ziekenhuis, vanaf 1937. Na samenwerkingen met verschillende neurochirurgen start Fons Walder in 1956 als parttime neurochirurg binnen de afdeling Neurologie-Psychiatrie onder leiding van Sjef Prick. In 1963 vestigt Henk Meijer zich als tweede neurochirurg in Nijmegen met aanstellingen in het Canisius- en het Radboudziekenhuis. Nieuwe methoden en technieken worden ontwikkeld zoals introductie van de operatiemicroscoop, stereotaxie en het bevriezen van hersenweefsel. Fons Walder promoveert op het laatste onderwerp (1966), gevolgd door zijn benoeming als eerste lector in de neurochirurgie (1969).

Zelfstandig

Hierna wordt de neurochirurgie voor het eerst een zelfstandige afdeling en ontstaat het formele samenwerkingsverband “Neurochirurgisch Centrum Nijmegen” tussenn de twee Nijmeegse ziekenhuizen. In 1970 wordt de opleidingsbevoegdheid voor neurochirurgie door Fons Walder, met Hans van der Spek als zijn eerste assistent, verkregen en breidt geleidelijk het aantal opgeleide neurochirurgen in Nijmegen uit. Fons Walder wordt hoogleraar in 1974, het jaar waarin ook de nieuwe kliniek voor Neurologie en Neurochirurgie opent aan de Reinier Postlaan. Hans van der Spek is de derde neurochirurg, en in 1980 gaat Saskia Bakker-Niezen in opleiding tot neurochirurg, waarna zij de eerste vrouwelijke neurochirurg in Nederland wordt.

Verdere ontwikkelingen

In 1981 wordt de Computer Tomografie (CT-scan) geïntroduceerd. Het onderzoek komt van de grond en leidt tot diverse promoties. Henk Meijer promoveert in 1986 waarna zijn benoeming tot hoogleraar volgt. Ook wordt hij hoofd van het Neurochirurgisch Centrum Nijmegen. In 1987 wordt André Grotenhuis als neurochirurg opgenomen in de staf, in 1996 gevolgd door Ronald Bartels. Zij worden de nieuwe hoogleraren ter opvolging van Fons Walder en Henk Meijer in respectievelijk 2001 en 2015. Zo is de afdeling Neurochirurgie uitgegroeid tot een lokaal, regionaal, landelijk en internationaal erkend centrum waar op alle fronten, patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek, vooraanstaande prestaties geleverd worden.

Bekijk de uitgebreide geschiedenis van Neurochirurgie (pdf)

Afdeling Neurochirurgie

De afdeling Neurochirurgie houdt zich bezig met de chirurgische behandeling van aandoeningen aan de hersenen, hersenschedel, schedelbasis, hersenzenuwen, het ruggenmerg, de wervelkolom en het perifere zenuwstelsel.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet