De geschiedenis van Orthopedie

In 1961 wordt Fredo San Giorgi in Nijmegen de eerste hoogleraar Orthopedie in Nederland. Hij bouwt Orthopedie uit tot een zelfstandige afdeling met patiëntzorg, onderwijs en onderzoek. lees meer

De geschiedenis van Orthopedie

In 1961 wordt Fredo San Giorgi in Nijmegen de eerste hoogleraar Orthopedie in Nederland. Hij bouwt Orthopedie uit tot een zelfstandige afdeling met patiëntenzorg, onderwijs en onderzoek. In 1967 wordt de eerste totale heupprothese geplaatst in Nederland. Deze ingreep wordt nu, meer dan vijftig jaar later, “the surgery of the century” genoemd in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.

In 1970 wordt George Chapchal, medisch opgeleid in Leiden en München, hoogleraar  en neemt de kernleerstoel orthopedie over. Hij wordt internationaal gerenommeerd en staat bekend als een uitstekend wetenschapper, organisator en docent.

In 1972 wordt Theo van Rens, opgeleid in Tilburg en Nijmegen,  benoemd tot hoogleraar Orthopedie. Onder zijn leiding worden  in 1973  twee moderne operatie kamers gebouwd in het voormalig orthopedie gebouw D10. Hij is zeer actief op het gebied van onderwijs voor de faculteit geneeskunde. In de tijd dat Orthopedie in Nederland een onbekend specialisme was bouwde hij nationaal en internationaal aan de bekendheid van Orthopedie.

In 1976 wordt Tom Slooff lector met speciale aandacht voorheen Laboratorium Experimentele Orthopedie en bouwt samenwerking op met buitenlandse klinieken en laboratoria. Hij ontwikkelt een techniek voor de reconstructie van grote bot defecten bij heup (revisie) prothesen die internationaal veel wordt toegepast. In 1980 wordt hij benoemd tot hoogleraar Orthopedie.

In1986 wordt Rik Huiskes, biomechanisch ingenieur, benoemd tot bijzonder hoogleraar Biomechanica Steun- en Bewegingsapparaat. Slooff en Huiskes richten eind jaren 80 het Orthopedisch Research Laboratorium op.

Op 1 oktober 1991 wordt René Veth, orthopedisch chirurg opgeleid in Groningen, benoemd als hoogleraar Orthopedie. Onder zijn leiding wordt de afdeling een belangrijk oncologisch orthopedisch centrum.

In1995 wordt Pieter Buma hoofd van het Orthopedisch Research Laboratorium. Zeven jaar later wordt hij hoogleraar Experimentele Orthopedie.

In 2002 wordt Albert van Kampen de eerste bijzondere hoogleraar Orthopedische Traumatologie van Nederland en in 2014 wordt hij afdelingshoofd Orthopedie.

Nico Verdonschot wordt in dat zelfde jaar hoogleraar Biomechanische Diagnostiek en Evaluatiemethoden in de Orthopedie. Hij volgt een jaar later Pieter Buma op als hoofd van het Orthopedisch Research Laboratorium.

In 2017 wordt Marinus de Kleuver hoogleraar Orthopedie en afdelingshoofd.

Bart Schreuder wordt in 2018 buitengewoon hoogleraar Orthopedische Oncologie, in het bijzonder bij kinderen.

In 2019 wordt Wim Schreurs hoogleraar met de bijzondere leeropdracht: Landelijke Registratie Orthopedische implantaten en Operatieve Verrichtingen.


Bekijk de uitgebreide geschiedenis van Orthopedie (pdf)


Afdeling Orthopedie

Orthopedie is een chirurgisch specialisme. Wij behandelen aandoeningen van het steun- en bewegingsapparaat. Dit doen we met of zonder operatie. Orthopedie behandelt patiënten met bijvoorbeeld slijtage van het heup- of kniegewricht, artrose, botkanker of een dwarslaesie.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet