Over de afdeling Orthopedie

Orthopedie is een chirurgisch specialisme. Wij behandelen aandoeningen van het steun- en bewegingsapparaat. Dit doen we met of zonder operatie. Orthopedie behandelt patiënten met bijvoorbeeld slijtage van het heup- of kniegewricht, artrose, botkanker of een knieschijf uit de kom.


Contact

Afdeling Orthopedie

(024) 361 44 71


Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 611

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 725

mijnRadboud uw persoonlijke patiënten­dossier

Bij de centrale inschrijfbalie kunt u mijnRadboud activeren. Dit is uw persoonlijke medische dossier dat u online kunt inzien. Met mijnRadboud kunt u bijvoorbeeld afspraken maken of uitslagen inzien.

lees meer

Aandachts­gebieden

Het specialisme Orthopedie is onderverdeeld in:

 • Bottumoren of weke delen tumoren (sarcomen) zijn zeldzame ziektebeelden. Ons centrum is gespecialiseerd in de behandeling van deze aandoeningen. lees meer


 • Traumatologie

  Patiëntenzorg

  Traumatologie wordt gepraktiseerd in nauwe samenwerking met de afdeling Heelkunde van het ziekenhuis. Er bestaan vergevorderde plannen om met Heelkunde een trauma-unit in te richten, waarin uitsluitend in trauma geïnteresseerde algemeen chirurgen en orthopedisch chirurgen participeren op gelijkwaardige basis.

  Op termijn wordt deze trauma-unit verder multidisciplinair uitgebreid om de gehele zorg te waarborgen. Specifieke orthopedische kennis is aanwezig op het gebied van intra-articulaire fracturen (breuken binnen het gewricht), het gebruik van het Ilizarov – externe fixateur systeem binnen de traumatologie en de behandeling van wervelfracturen.

  Onderzoek

  Naast ruime ervaring op het gebied van de patiëntenzorg in het ziekenhuis, verricht de afdeling wetenschappelijk en toegepast onderzoek op het terrein van de traumatologie. Dit onderzoek strekt zich uit van het mechanisch testen van implantaten die voor fixatie van fracturen gebruikt worden, tot verfijnde operatietechnieken voor kruisbandchirurgie.

  De resultaten van bovengenoemd onderzoek passen de chirurgen toe bij de getraumatiseerde patiënt, om zo optimale zorg te garanderen.

  Operaties

  • Kophals-prothese na heupfractuur
  • Externe fixateur bij bijvoorbeeld fractuur van onderbeen
  • Spondylodese na een wervelfractuur
  • Enkelfractuur
  • Stabilisatie van bekkenfracturen
  • Hechten van de achillespeesruptuur

 • Knie- en knierevisiechirurgie

  Knieprothesechirurgie

  Op de afdeling Orthopedie plaatsen we veel knieprotheses. Naast de standaardbehandeling, plaatsen we ook hemi-knieprothesen en patellofemorale prothesen. Dit zijn prothesen die de knie gedeeltelijk vervangen. We verrichten uitgebreide reconstructies bij defecten in het bot. Dit doen we zowel bij een primaire knieprothese bij reumapatiënten als bij een revisie van een knieprothese.

  Overige behandelingen

  Wij behandelen ook aandoeningen zoals een instabiele knieschijf (patella luxatie). Instabiliteit van de knieschijf (patella) betekent dat de knieschijf naar buiten schiet (luxeert). Dit gebeurt meestal bij een gestrekte knie en geeft het gevoel dat men door de knie zakt. We behandelen dit operatief.

 • Wervelkolomchirurgie

  De chirurgie van de wervelkolom vormt een wezenlijk aspect van de Orthopedie. In het Radboudumc heeft de afdeling Orthopedie zich gespecialiseerd in wervel-fracturen, infecties, tumoren en vormafwijkingen van de rug zoals de scoliose (zijwaartse verkromming van de wervelkolom), hyperkyfose (bolle kromming van de wervelkolom) en spondylodese (het vastzetten van een instabiele wervelkolom).

  Complex

  De patiëntenpopulatie in een academisch ziekenhuis is vaak complex. In dit licht vormen juist dwarslaesie patiënten, ernstig gewonde patiënten of meervoudig gehandicapte kinderen, groepen waar binnen ons ziekenhuis de juiste aandacht voor is. Anderzijds behandelen we ook algemene  aandoeningen van de tussenwervelschijven zoals hernia's, aan de lendenwervelkolom en de halswervelkolom.  

  Ontwikkelingen

  Ontwikkelingen op het gebied van de wervelkolomchirurgie gaan snel. Dit is een reden dat meer en meer orthopeden en neurochirurgen zich gaan subspecialiseren tot wervelkolomchirurgen. Zo is dit ook het geval in Nijmegen. De afdeling Orthopedie en Neurochirurgie hebben daarom een vast multidisciplinair team gevormd. De wervelkolom chirurgie binnen het Radboudumc vindt dan ook plaats volgens de meest recente standaarden. Zo is het gebruik van neuromonitoring (het testen van de zenuwbanen tijdens operatie) en het aanwezig zijn van continue  pre en post- operatieven zorg in ons huis gegarandeerd.
  Dit is dan ook de reden dat meer en meer de wervelkolomchirurgie zich concentreert in grote universitaire centra zoals het Radboudumc.

Verpleeg­afdeling Orthopedie

Verplegen is teamwerk en op afdeling Orthopedie staat een team van artsen, verpleegkundigen, verpleegassistenten, voedingsassistenten, fysiotherapeuten klaar om uw verblijf goed te laten verlopen.

lees meer

Afdeling Fysiotherapie

Het doel van fysiotherapie is dat u weer zo goed mogelijk functioneert in de omgeving waarin u leeft, woont, werkt of sport. De behandeling richt zich op de gevolgen van uw aandoening voor activiteiten in uw dagelijks leven. Fysiotherapie kan plaatsvinden tijdens een opname of op de polikliniek.

lees meer

Informatie­folders

Hier vindt u de folders van de afdeling Orthopedie.

lees meer

Wetenschap­pelijk onderzoek

Onze afdeling houdt zich bezig met wetenschappelijk onderzoek.

over ons onderzoek (in English)

Waarvoor kunt u bij ons terecht?

Onze mensen

Onze centra


Expertcentrum heup­prothesiologie

U kunt bij ons expertcentrum terecht voor klachten aan uw heup. Wij plaatsen heupprothesen en behandelen klachten aan uw huidige prothese. Dat doen we voor jong en oud.

lees meer

Radboudumc Expertise­centrum Sarcomen (bot- en weke delen tumoren)

Expertisecentrum op het gebied van bot- en weke delen tumoren.

lees meer
inloggen