Patiëntenzorg Aandoeningen Artritis psoriatica

Wat is artritis psoriatica?

Artritis psoriatica bestaat uit twee ziekten: psoriasis en artritis. Psoriasis is een auto-immuunziekte van de huid. Artritis is een chronische gewrichtsontsteking.

lees meer

Wat is artritis psoriatica?

Artritis psoriatica bestaat uit twee ziekten: psoriasis en artritis. Psoriasis is een auto-immuunziekte van de huid. Als u ook chronische gewrichtsontstekingen heeft (artritis), spreken we van artritis psoriatica.

Bij psoriasis delen de cellen van uw bovenste huidlaag sneller dan normaal. Ook is uw huid vaak ontstoken. 10 tot 30 procent van de mensen met psoriasis lijdt aan chronische gewrichtsontstekingen. We spreken dan van artritis psoriatica.

Oorzaak

De precieze oorzaak van artritis psoriatica is niet bekend. Wel speelt erfelijkheid een rol. Ongeveer 50 procent van de patiënten is HLAB27-positief wat betekent dat u een bepaald weefseltype heeft. Dit weefseltype verergert de artritis psoriatica of de psoriasis in combinatie met de volgende factoren:

 • huidbeschadigingen
 • infecties
 • het gebruik van medicijnen
 • stress
 • roken

Symptomen

Bij psoriasis heeft u rode, schilferige en jeukende plekken. Die kunnen over het hele lichaam voorkomen. Ook veranderen soms de nagelbedden en de nagels. Psoriasis komt in meerdere vormen voor. Bij artritis psoriatica heeft u klachten aan de gewrichten. De combinatie van de ziekten zorgt voor de volgende symptomen:

 • Gezwollen en pijnlijke gewrichten: in het eerste stadium ontsteekt het gewricht (het synoviale membraan). Soms zit er vocht in de gewrichtsholte. Op lange termijn kunnen weefsels rondom het gewricht beschadigen, zoals het bot. Gewrichten kunnen vergroeien en slijten (artrose
 • Ochtendstijfheid: met name als u ontstekingen heeft
 • Pijnlijke nek en rug: soms heeft u ook pijn in uw wervelkolom, met name onder in de rug
 • Pijnlijke pezen/peesaanhechtingen

Meer informatie?

Voor meer informatie over de aandoening verwijzen wij u naar de website van Reuma.nl.


Contact

Afdeling Reumatologie

(024) 361 45 80

Behandelingen wat kunnen we doen?

Artritis psoriatica is nog niet te genezen. Wel kunnen we gewrichtsschade voorkomen en door medicijnen de klachten verminderen. Deze medicijnen hebben niet alleen effect op uw gewrichten, maar ook op uw huid. Bij de medicamenteuze behandeling maken wij gebruik van ontstekingsremmende middelen, pijnstillers en afweerremmende medicamenten.

naar reuma.nl

Afdeling Reumatologie

De afdeling Reumatologie onderzoekt en behandelt patiënten met reumatische ziekten die klachten hebben op het gebied van bewegen. lees meer

Vaccineren


Vaccineren voor start afweer­onderdrukkende medicijnen

Door afweeronderdrukkende medicijnen wordt iemand vatbaarder voor infecties. Ook kunnen deze medicijnen de beschermende werking van vaccinaties verminderen. Dit kan gevolgen hebben voor reizen naar de (sub)tropen. Sommige (reis)vaccinaties mogen niet toegediend worden. lees meer

Risico's bij reizen met een chronische ziekte

Reizen met een chronische ziekte is vaak goed mogelijk. Het is wel extra belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan. lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet