Patiëntenzorg Aandoeningen Bekkenbodemproblemen

Wat zijn bekkenbodemproblemen?

Vrouwen met bekkenbodemproblemen hebben verschillende klachten. Zo is urineverlies een veelvoorkomend probleem, maar ook bekkenpijn en een verzakking van de schede komen veel voor. 

lees meer

Wat zijn bekkenbodemproblemen?

Vrouwen met bekkenbodemproblemen hebben verschillende klachten. Zo is urineverlies een veelvoorkomend probleem, maar ook bekkenpijn en een verzakking van de schede komen veel voor. Andere klachten zijn:

  • Moeite met plassen.
  • Urineweginfecties.
  • Pijn bij het vrijen of andere klachten op seksueel gebied.
  • Problemen bij de ontlasting.

Soms gaat het om één van deze problemen maar vaker komt het voor dat vrouwen meerdere problemen tegelijk hebben. Bekkenbodemproblemen komen voor bij vrouwen van allerlei leeftijden. 

Oorzaken

De bekkenbodem is een steunvlak voor een aantal organen zoals de blaas, de baarmoeder, de darmen en de plasbuis. Als de bekkenbodem verzwakt of juist te gespannen is kan dit tot klachten leiden. Beschadiging van de bekkenbodem kan worden veroorzaakt door:

  • een bevalling,
  • verkeerd plas- en ontlastinggedrag,
  • jarenlang zwaar lichamelijk werk.

Leeftijd is ook een belangrijke factor. Zeker in de periode vanaf de overgang kunnen bekkenbodemklachten toenemen. Omdat de oorzaken van bekkenbodemklachten complex zijn, is het erg belangrijk dat zij vanuit meerdere medische specialismen worden bekeken. Op die manier ontstaat een duidelijk beeld en kan een goed advies voor eventuele behandeling worden gegeven.


Radboudumc Expertise­centrum Bekkenbodem­centrum Isabella

Het bekkenbodemcentrum Isabella is het gespecialiseerde kennis- en behandelcentrum voor bekkenbodemklachten. lees meer

Problemen


Bekkenpijn

Bekkenpijn is pijn die in het gebied van het bekken/onderbuik wordt gevoeld. Dit kan meerdere oorzaken hebben.

lees meer

Urine-incontinentie bij vrouwen

We maken onderscheid tussen ongewild urineverlies bij inspanning en urineverlies bij aandrang. Ook kan er sprake zijn van een combinatie van urineverlies bij inspanning en bij aandrang.

lees meer

Verzakking van de schede

Symptomen van een verzakking zijn het gevoel van een bal in uw schede of een bal die uit de schede komt. Het kan een trekkend of zwaar gevoel in uw schede of onderrug veroorzaken. Ook kunt u moeite hebben met plassen en het hebben van ontlasting.

lees meer

Onze mensen

  • Medewerkers
  • Intranet