Expertisecentra Bekkenbodemcentrum Isabella

Over het expertisecentrum

Het Bekkenbodemcentrum Isabella is het gespecialiseerde kennis- en behandelcentrum van het Radboudumc voor bekkenbodemklachten.

lees meer

Over het expertisecentrum

Bekkenbodemcentrum Isabella is het gespecialiseerde kennis- en behandelcentrum van het Radboudumc voor bekkenbodemklachten. Patiënten met bekkenbodemklachten uit het hele land kunnen bij ons terecht voor een uitgebreid onderzoek. U ziet op één dag alle betrokken specialisten. Aan het eind van de dag bespreken alle zorgverleners die u heeft gezien hun bevindingen met elkaar en samen maken zij een behandelplan. Aan het begin van de week daarna hoort u wat de meest gewenste behandeling voor u is.

Ons specialisme

De afdeling Gynaecologie houdt zich bezig met gynaecologische klachten. Een deel van ons team is gespecialiseerd in uro-gynaecologie en behandelt onder andere bekkenbodemklachten, verzakking en ongewild urineverlies. We werken in ons centrum nauw samen met verschillende specialisten, waaronder de bekkenfysiotherapeut en continentieverpleegkundige.


Contact

Bekkenbodemcentrum Isabella

(024) 361 38 03
contactformulier

Bekkenbodem­klachten

Bekkenbodemproblemen komen voor bij vrouwen van allerlei leeftijden. Problemen kunnen ontstaan door bijvoorbeeld jarenlang zwaar lichamelijk werk of door leeftijd.

lees meer

Bekkenbodem­klachten

U kunt bij ons terecht als u als vrouw klachten heeft in het bekken. Dit kunnen klachten zijn als:

Soms gaat het om één van deze problemen maar vaker komt het voor dat vrouwen meerdere problemen tegelijk hebben. Bekkenbodemproblemen komen voor bij vrouwen van allerlei leeftijden. 

Oorzaken

De bekkenbodem is een steunvlak voor een aantal organen zoals de blaas, de baarmoeder, de darmen en de plasbuis. Als de bekkenbodem verzwakt of juist te gespannen is kan dit tot klachten leiden. Beschadiging van de bekkenbodem kan worden veroorzaakt door:

 • een bevalling,
 • verkeerd plas- en ontlastinggedrag,
 • jarenlang zwaar lichamelijk werk.

Leeftijd is ook een belangrijke factor. Zeker in de periode vanaf de overgang kunnen bekkenbodemklachten toenemen. Omdat de oorzaken van bekkenbodemklachten complex zijn, is het erg belangrijk dat zij vanuit meerdere medische specialismen worden bekeken. Op die manier ontstaat een duidelijk beeld en kan een goed advies voor eventuele behandeling worden gegeven.


Afspraak maken en intake

U heeft een verwijsbrief nodig voor een afspraak.

lees meer

Afspraak maken en intake

Uw afspraak

U heeft een verwijsbrief van uw huisarts of verwijzend specialist nodig. Zodra de verwijsbrief bij ons binnen is krijgt u van ons het volgende toegestuurd:

 • een afsprakenschema,
 • een lijst waarop u uw persoonsgegevens kunt invullen, 
 • een uitgebreide vragenlijst.

Ook vragen wij u een ‘dagboekje’ bij te houden van uw toiletbezoek. Als u eerdere behandelingen hebt ondergaan, is het van belang hiervan de relevante gegevens (bijvoorbeeld verslagen van onderzoeken en behandelingen) mee te nemen. Evenals een lijstje van medicijnen die u gebruikt.

Intake

Soms wordt er al een intake gedaan door de verpleegkundig coördinator om de klachten in beeld te hebben ter voorbereiding op het bezoek aan de arts(en). Dit gebeurt telefonisch of op afspraak op de polikliniek. Eventueel wordt een extra dag ingepland voor aanvullend onderzoek. Afhankelijk van uw klachten kunt u ook nog een verwijzing krijgen naar een chirurg, seksuoloog, maag-, darm-, leverarts of radioloog. Wij bespreken dit eerst met u.

Adviezen

Aan het eind van de dag bespreken alle zorgverleners die u heeft gezien hun bevindingen met elkaar. Zij proberen tot een gezamenlijk advies te komen. Mogelijke adviezen zijn:

 • fysiotherapie,
 • een operatie,
 • behandeling met medicijnen.

Aan het begin van de week na de onderzoeken wordt u door de coördinator van het bekkenbodemcentrum gebeld om dit met u te bespreken. Uw verwijzer brengen wij binnen twee weken schriftelijk op de hoogte van de bevindingen.

Bekkenbodemfysiotherapie

Een bekkenfysiotherapeut kan samen met u de bekkenbodem verbeteren. Dit kan doormiddel van het beter leren aansturen van de spieren van de bekkenbodem, maar ook door deze spieren beter te trainen. Soms kan daarbij gebruik worden gemaakt van inwendig handelen.


Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Route: 725

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Polikliniek Urologie
Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 725 (Polikliniek Urologie)

Urogynaecologie

De specialisten van de afdeling Urogynaecologie onderzoeken en behandelen patiënten met klachten van een verzakking, urineverlies en bekkenbodempijn. Hiervoor werken we samen met specialisten van Urologie en Bekkenbodemfysiotherapie. lees meer

Uw afspraak bij het Radboudumc

Heeft u binnenkort een afspraak in het Radboudumc? Op deze pagina vindt u alles wat u moet weten over uw afspraak in ons ziekenhuis.

lees meer

Onze mensen

 • Medewerkers
 • Intranet