Patientenzorg Aandoeningen Bloedverlies aan het begin van een zwangerschap

Over bloedverlies aan het begin van een zwangerschap

Vaginaal bloedverlies aan het begin van een zwangerschap komt regelmatig voor. lees meer

Over bloedverlies aan het begin van een zwangerschap

Vaginaal bloedverlies aan het begin van een zwangerschap komt regelmatig voor. Heb je al een echo gehad en het hartje van het embryo zien kloppen? Dan is de kans groot dat het onschuldig bloedverlies is. Is het bloedverlies ruim, neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Heb je nog geen echo gehad? Neem dan meteen contact op.

Op de echo al het hartje zien kloppen?

Heb je op de echo het hartje van het embryo (het allereerste begin van een kind) al zien kloppen? Maar heb je wel vaginaal bloedverlies? Dan zal je ongerust zijn. Toch is de kans dat de zwangerschap goed gaat groot: ongeveer 95%.

Oorzaken

Je kan wat bloedverlies hebben als de bevruchte eicel in het baarmoederslijmvlies ingroeit. We noemen dit een innestelingsbloeding. Verder kan je ook bloedverlies krijgen na gemeenschap of na ontlasting. Soms is een ontsteking of afwijking aan de baarmoedermond de oorzaak.

Neem contact op

Als je bloedverlies hebt, overleg dan met je verloskundige of gynaecoloog. Meestal kan je op korte termijn een afspraak krijgen voor een echo. Dit verandert de uitkomst niet, maar je hebt waarschijnlijk wel behoefte aan geruststelling. Heb je veel bloedverlies, neem dan meteen contact op.

Nog geen hartje zien kloppen?

Heb je vaginaal bloedverlies en nog geen echo gehad? Dan is de kans ongeveer 50% dat je een miskraam krijgt. Of was er nog onduidelijkheid over de ontwikkeling van de zwangerschap en was er nog geen kloppend hart te zien op de echo? Dan is de kans ook groter dat het bloedverlies een teken is van een miskraam.

Oorzaken
Mogelijk heb je een onschuldige bloeding zoals bij innesteling of na gemeenschap of na ontlasting. Het bloedverlies kan ook een eerste teken zijn van een miskraam. Als je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt, krijg je ook vaak vaginaal bloedverlies.

Neem contact op
Als je bloedverlies hebt, overleg dan met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Meestal kan je op korte termijn een afspraak krijgen voor een echo. Dit verandert de uitkomst niet, maar je hebt waarschijnlijk wel behoefte aan duidelijkheid. Ook moet worden uitgesloten of je een buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt. Heb je veel bloedverlies, neem dan meteen contact op.

Mogelijk al een miskraam gehad?
Je kan een vroege miskraam krijgen. Als je overtijd bent en een heftige menstruatie krijgt, kan dit door een miskraam komen. Je weet dit alleen zeker als je ook een positieve zwangerschapstest hebt gehad. Heb je mogelijk een miskraam gehad, maar houd je bloedverlies? Neem dan contact op met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog. Soms is dit een teken van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Het is ook mogelijk dat er nog een rest is achtergebleven waardoor je bloedverlies blijft houden.
 


Contact

Afdeling Verloskunde en Gynaecologie

(024) 361 47 88
(024) 361 94 56

Miskraam

Heb je veel bloedverlies? Heb je een menstruatie-achtige pijn? Dit kan een teken zijn van een miskraam. De meeste miskramen ontstaan voordat het embryo een hartje heeft ontwikkeld. Maar latere miskramen komen ook voor. lees meer over een miskraam

Verloskunde

De afdeling Verloskunde wil graag een betrouwbare partner zijn en je zo veilig, vriendelijk en persoonlijk mogelijk begeleiden tijdens zwangerschap, bevalling en kraamtijd. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet