Gevolgen van aangeboren CMV-virus

Ongeveer 1 op de 8 met CMV-geïnfecteerde kinderen die bij de geboorte géén problemen hadden, krijgen tijdens de kinderleeftijd alsnog last van slechthorendheid, slechtziendheid of een achterstand in de ontwikkeling. Ongeveer de helft van de kinderen die na de geboorte wél problemen hadden krijgen hier ook last van. Deze problemen kunnen ontstaan tot de leeftijd van ongeveer 6 jaar.
 

Over CMV-virus

We vragen het hielprikkaartje van uw kind op bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) om dit te testen op het CMV-virus. lees meer

Over CMV-virus

We vragen het  hielprikkaartje van uw kind op bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) om dit te testen op het CMV-virus. Hier leest u meer over het opvragen hiervan en de veelgestelde vragen.

Wat is cytomegalovirus (CMV)-infectie?

Cytomegalovirus is een virus dat voorkomt over de hele wereld. Meer dan de helft van de mensen in Nederland heeft een infectie met CMV gehad. Een infectie met CMV geeft  meestal geen klachten en wordt daarom bijna nooit opgemerkt. Sommige mensen hebben kortdurend last van vermoeidheid of koorts. Als je het virus hebt gehad, dan blijft dit altijd in je lichaam aanwezig. Soms steekt het virus later opnieuw de kop op, maar dit geeft dan geen klachten. Omdat een CMV-infectie meestal geen klachten geeft, weet u meestal niet of u een CMV-infectie heeft gehad.

Hoe wordt het cytomegalovirus overgedragen?

Het cytomegalovirus (CMV) kan van persoon op persoon worden overgedragen door onder andere speeksel, urine, bloed en seksueel contact. Het virus kan bijvoorbeeld via knuffelcontact of bij het verschonen van luiers van uw kind worden overgedragen. Omdat de infectie meestal geen klachten geeft, is het meestal niet bekend of iemand wel of niet besmettelijk is.
 

Aangeboren CMV-infectie

Als een moeder tijdens de zwangerschap een CMV-infectie krijgt, dan kan het virus van de moeder naar het kind worden overgedragen via de moederkoek (placenta). lees meer

Aangeboren CMV-infectie

Als een moeder tijdens de zwangerschap een CMV-infectie krijgt, dan kan het virus van de moeder naar het kind worden overgedragen via de moederkoek (placenta). Als een ongeboren kind via de moeder wordt besmet met CMV dan wordt dit een aangeboren CMV-infectie genoemd. Dokters gebruiken vaak de term congenitale CMV-infectie. Ongeveer 5 op de 1000 pasgeboren kinderen heeft een aangeboren CMV-infectie. In heel Nederland worden elk jaar ongeveer 1000 kinderen met een aangeboren CMV-infectie geboren.
 

Gevolgen van aangeboren CMV-virus

Een deel van de CMV-geïnfecteerde kinderen krijgt tijdens de kinderleeftijd last van slechthorendheid, slechtziendheid of een achterstand in de ontwikkeling. lees meer


Veelgestelde vragenAfdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde

De afdeling KNO van het Radboudumc biedt patiëntenzorg op het gebied van oorchirurgie, neus- en aangezichtschirurgie en hoofd-halschirurgie. Daarnaast doen we wetenschappelijk onderzoek en geven we onderwijs aan studenten Geneeskunde en KNO-artsen in opleiding.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet