Craniopharyngeoom


Wat is craniopharyngeoom?

Een cranioopharyngeoom is een goedaardige, zeldzame hypofysetumor. Vaak ontdekken we de ziekte op jonge leeftijd. De tumor ontstaat uit cellen die uw hypofyse aanleggen.

lees meer

Wat is craniopharyngeoom?

Een cranioopharyngeoom is een goedaardige, zeldzame hypofysetumor. Vaak ontdekken we de ziekte op jonge leeftijd. De tumor ontstaat uit cellen die uw hypofyse aanleggen.

Klachten

U kunt last krijgen van verschillende klachten:
  • Omdat uw oogzenuw vlak langs de hypofyse loopt, kunt u problemen met zien hebben.
  • Het craniopharyngeoom kan de werking van uw hypofyse verstoren. Hierdoor kunt u last krijgen van verschillende hormoontekorten.
  • Als u een cranipharyngeoom heeft, krijgt u vaak diabetes insipidus. Uw lichaam maakt dan te weinig antidiuretisch hormoon aan. Hierdoor moet u veel plassen. Met medicijnen is dit goed te behandelen.
  • De werking van uw hypothalamus kan verstoord raken. U kunt hierdoor een grote eetlust of stemmingswisselingen krijgen.

Onderzoek Hoe wordt de diagnose gesteld?

We kunnen verschillende onderzoeken doen om de diagnose te stellen.

lees meer over onderzoek

Onderzoek Hoe wordt de diagnose gesteld?

Bloedonderzoek

De werking van uw hypofyse meten we met een bloedonderzoek. We kijken hoeveel van de verschillende hypofysehormonen uw lichaam aanmaakt. Alle hypofysebloedtesten samen noemen we vaak de hypofyseprik.

Hypofyse functieonderzoek

Als de uitslag van het bloedonderzoek niet helemaal duidelijk is, doen we een stimulatietest, bijvoorbeeld de insuline-tolerantietest. Bij die test krijgt u insuline toegedient en nemen we bloed af voor het bepalen van cortisol (bijnierschorshormoon) en groeihormoon.

Insuline Tolerantie Test

Met een Insuline Tolerantie Test zien we of u een tekort heeft aan cortisol of het groeihormoon. We kijken of uw lichaam reageert op de insuline en of het cortisol en het groei hormoon stijgen.

MRI-scan

Met een MRI maken we met een zeer sterke magneet en radiogolven afbeeldingen van uw lichaam. Van de sterke radiogolven merkt u niets. De MRI bestaat uit een buis van 1,5 meter lang en een doorsnede van 70 centimeter. De buis is van binnen verlicht en aan beide kanten open. Het te onderzoeken lichaamsgebied zit in het midden van de buis. Een radiodiagnostisch laborant voert het onderzoek uit. U kunt tijdens het onderzoek met hem praten. Hij ziet u via een camera. Een radioloog beoordeelt het resultaat.
 

Behandeling Wat kunnen we doen?

Afhankelijk van uw klacht(en) zijn er verschillende behandelingen mogelijk.

lees meer over behandelingen

Behandeling Wat kunnen we doen?

Desmopressine (Minrin®, Octosim®)

Is de oorzaak van uw diabetes insipidus een ADH-tekort (hypofyse-afwijking)? Dan behandelen we dat met desmopressine. U krijgt dit in tabletvorm, neusspray of als injectie. Het is belangrijk dat u dagelijks ongeveel evenveel drinkt. Drinkt u ineens veel meer, kan dat snel schadelijke gevolgen hebben, zoals sufheid en duizeligheid. Als u ziek bent loopt u extra risico. Neem in dat geval contact op met uw behandelend endocrinoloog.

Hypofyseuitval: substitutietherapie

Als (een deel van uw) hypofysefuncties uitvallen, krijgt u een hormoontekort. Dit kunnen we met medicijnen aanvullen.

Verwijderen hypofysetumor

Bij 90% van de patiĆ«nten gaat de operatie via een endoscopie. Via uw neusgat brengen we een kijkbuis (endoscoop) naar binnen. De neurochirurg benadert en verwijdert via het andere neusgat de hypofysetumor. Bij 10% van de patiĆ«nten vindt de operatie via een trepanatie plaats. De neurochirurg maakt dan een luikje in de schedel. Via deze opening benadert en verwijdert hij de hypofysetumor. Deze operatie duurt 3 tot 3,5 uur. Na een trepanatie blijft u minstens een dag op de intensive care voor extra observatie.
 

Contact

Afdeling Interne Geneeskunde
(024) 361 65 04

stel een vraag

Afdeling Interne Geneeskunde

De afdeling Interne Geneeskunde houdt zich bezig met onderzoek en behandeling van klachten en aandoeningen van de inwendige organen en orgaansystemen zoals hart en vaten, longen, nieren en darmen.

lees meer
inloggen