Wat is heupartrose?

Artrose is slijtage aan de gewrichten, die daardoor stijf en pijnlijk zijn. Kraakbeen, dat werkt als een soort schokdemper, is bij artrose dunner en minder soepel of zelfs helemaal verdwenen. lees meer

Wat is heupartrose?

Artrose is slijtage aan de gewrichten, die daardoor stijf en pijnlijk zijn. Kraakbeen, dat werkt als een soort schokdemper, is bij artrose dunner en minder soepel of zelfs helemaal verdwenen. Door heupartrose kunt u minder goed lopen en kunt u dagelijkse activiteiten niet goed meer doen.

Uw heupgewricht bestaat uit een heupkom en een heupkop, die precies in elkaar passen en naar alle kanten kunnen bewegen. Daardoor kunt u uw been in alle richtingen draaien.

Oorzaak

De precieze oorzaak van artrose is niet bekend, maar het komt vaker voor:

 • bij mensen met overgewicht
 • in bepaalde families
 • bij zwaar lichamelijk werk (zoals stratenmakers)
 • bij topsport (zoals voetballers)

Artrose als gevolg van slijtage of ‘veroudering’ van het kraakbeen heet primaire artrose.
Secundaire artrose ontstaat als gevolg van een andere aandoening of door vormverandering van het heupgewricht. Voorbeelden zijn:

 • afsterven van de heupkop, veroorzaakt door een ongeval, medicijnen of alcoholmisbruik
 • infectie van het gewricht
 • ernstige ontsteking van het gewricht door reuma
 • beschadiging door bestraling
 • de ziekte van Perthes
 • aangeboren heupdysplasie, een ontwikkelingsstoornis van de heup vanaf de geboorte

Artrose is de meest voorkomende gewrichtsaandoening ter wereld. Met de leeftijd neemt het aantal artrosepatiënten scherp toe: het merendeel is ouder dan 65 jaar. Bij mensen boven de 75 komt artrose zelfs bij vier op de vijf voor.

Symptomen

Artrose geeft stijfheid en pijn bij het bewegen. Ernstige artrose geeft ook pijn in rust. Gewrichtskraakbeen kan zichzelf vrijwel niet herstellen. Artrose kan dus niet verminderen, wel verergeren. Door het functieverlies van het gewricht kan blijvende invaliditeit ontstaan.

Diagnose

We stellen de diagnose heupartrose vooral op grond van uw klachten. Vaak leiden heupklachten tot pijn: u kunt dan minder goed lopen en uw dagelijkse activiteiten niet meer goed uitvoeren. We maken röntgenfoto’s van uw heupgewricht om de mate van slijtage van het kraakbeen te kunnen beoordelen. 


Behandeling van heupartrose

Er zijn verschillende manieren om de pijnklachten die u heeft door heupartrose te verminderen. lees meer

Behandeling van heupartrose

We kunnen heupgewrichtslijtage behandelen met:
 • medicijnen, om pijn te verlichten en eventuele ontsteking te remmen
 • fysiotherapie, om uw beweeglijkheid te verbeteren
 • een operatie om uw heupgewricht te vervangen door een gewrichtsprothese

Waarom naar het Radboudumc?

Het Radboudumc heeft grote expertise op het gebied van complexe heupoperaties bij kinderen en volwassenen. lees meer

Waarom naar het Radboudumc?

Jaarlijks melden zich gemiddeld 450 patiënten met heupartrose op onze polikliniek Orthopedie. Ongeveer 160 van hen krijgen een heupprothese. Het Radboudumc heeft grote expertise op het gebied van complexe heupoperaties bij kinderen en volwassenen. Juist bij jonge patiënten is veel aandacht voor het herstel van de botkwaliteit belangrijk. Daarom stemmen wij onze zorg daarop af.

De afdeling Orthopedie van het Radboudumc heeft in de regio een topklinische functie. De jarenlange expertise is gebundeld in het Radboud Expertcentrum voor Heupprothesiologie. We doen daar al ruim 30 jaar onderzoek.
 

Afdeling Orthopedie

Orthopedie is een chirurgisch specialisme. Wij behandelen aandoeningen van het steun- en bewegingsapparaat. Dit doen we met of zonder operatie. Orthopedie behandelt patiënten met bijvoorbeeld slijtage van het heup- of kniegewricht, artrose, botkanker of een dwarslaesie.

lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet