Behandeling

Hoornvliesbeschadiging kan op verschillende manieren behandeld worden. Dit is afhankelijk van de ernst van de beschadiging. Bij een ernstige hoornvliesbeschadiging kan de oogarts (een deel van) het hoorvlies verwijderen (abrasio cornae) of eventueel een (gedeeltelijke) hoornvliestransplantatie uitvoeren.
 
Patientenzorg Aandoeningen Hoornvlies--beschadiging

Wat is een hoornvlies­beschadiging?

We spreken van hoornvliesbeschadiging als het hoornvliesepitheel (de bovenste laag) van uw oog is beschadigd.

lees meer

Wat is een hoornvlies­beschadiging?

Het hoornvlies (cornea) is het voorste deel van het oog. Het ligt vlak vóór de iris (het gekleurde deel van het oog). Door dit doorzichtige vlies komt het licht het oog binnen. Het buitenste deel van het hoornvlies is bedekt met een dun laagje 'huid' (epitheel). Bij een hoornvliesbeschadiging (cornea-erosie) is dit epitheel beschadigd.

Een hoornvliesbeschadiging doet vaak erg veel pijn, vooral als u met uw ogen knippert. U hebt veel last van tranen en bent gevoelig voor licht. Als de beschadiging groot is, ziet u slechter.

Ontstaan

Een hoornvliesbeschadiging kan ontstaan door:
  • een kras van een nagel, tak of blad; 
  • zand in het oog; 
  • een beschadigde contactlens.
Soms ontstaat hoornvliesbeschadiging door een aangeboren hoornvliesziekte (Map-Dot-Fingerprint dystrofie). Het epitheel van het hoornvlies zit dan niet goed vast aan het weefsel eronder.

Contact

Afdeling Oogheelkunde

ma t/m vr 8.00 – 16.30 uur
(024) 361 67 00.
contact

Onderzoek

Een oogarts stelt de diagnose hoornvliesbeschadiging. Hij of zij onderzoekt het hoornvlies onder en microscoop met behulp van een spleetlamp. Het hoornvlies wordt gekleurd met fluorescentiepapier. Op die manier kan de oogarts zien of er beschadigingen zijn en hoe ernstig deze beschadigingen zijn. lees meer

Behandeling

Hoornvliesbeschadiging kan op verschillende manieren behandeld worden. Dit is afhankelijk van de ernst van de beschadiging.

lees meer

Waarom naar het Radboudumc?

Een beschadiging die niet goed geneest kan leiden tot een ernstige infectie waarvoor een academische zorg nodig is. Een beschadiging kan weer terugkomen waarbij expertise van een hoornvliesspecialist nodig is

Naar onze afdeling

Ingang: Ingang West
Route: 400

bekijk route

Naar onze afdeling

Bezoekadres

Philips van Leydenlaan 15
6525 EX Nijmegen

Huispostnummer: 400

Routebeschrijving

Reis naar Philips van Leydenlaan 15
Ga naar binnen bij: Ingang West
Volg route 400

Afdeling Oogheelkunde

De afdeling Oogheelkunde onderzoekt en behandelt patiënten met aandoeningen van het oog en de omliggende organen.

lees meer

Meer informatie links


Deelnemen aan wetenschap­pelijk onderzoek Oogheelkunde

Wilt u deelnemen aan een van de lopende wetenschappelijke onderzoeken? Bekijk dan voor welk onderzoek wij momenteel nog deelnemers zoeken.

lees meer

Onze mensen