Jicht


Wat is een jichtaanval?

Een jichtaanval is een ontstekingsreactie. Die ontstaat als urinezuurkristallen zich vormen en uw witte bloedcellen deze kristallen willen opruimen.

lees meer

Wat is een jichtaanval?

Als u jicht heeft, is uw purinestofwisseling verstoord. Hierdoor hoopt urinezuur zich op en vormen zich urinezuurkristallen. Deze komen terecht in uw gewrichten en andere weefsels (zoals uw huid, slijmbeurzen, pezen en spieren). Omdat witte bloedcellen de kristallen willen opruimen, ontstaat een ontstekingsreactie. Dit is een jichtaanval. In sommige gevallen gaat deze aanval over in chronische jicht, waardoor behandeling noodzakelijk is.

Oorzaak

De oorzaak van jicht is een verstoorde purinestofwisseling, waardoor uw urinezuur zich ophoopt. Dit urinezuur komt ook via voeding uw lichaam binnen. Purinerijke producten als orgaanvlees, schaaldieren en alcohol kunnen een jichtaanval uitlokken. We raden aan deze voedingsmiddelen te vermijden.

Ongeveer zeven op de duizend mensen krijgen jicht. De ziekte komt tien keer vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Mannen krijgen hun eerste jichtaanval meestal tussen hun veertigste en vijftigste. Bij vrouwen is dit na de menopauze, tussen hun vijftigste en zestigste levensjaar.

Symptomen

In het begin veroorzaakt jicht geen klachten. Daarom leidt de eerste jichtaanval vaak pas tot ontdekking van de ziekte. Deze aanval komt meestal ‘s nachts, in de gewrichten die slijtage hebben. De symptomen zijn:
  •  een hinderlijk gevoel in uw gewricht: dit is pijnlijk, gezwollen, rood en warm en de functie van uw gewricht is beperkt
  • krampen
  • rillingen
  • last van misselijkheid, vermoeidheid, nervositeit en/of een sterke plasdrang
  •  het kan zijn dat u koorts heeft
Deze klachten houden een paar dagen aan. Daarnaast kunt u jichtknobbels krijgen. Die ontstaan meestal aan uw vinger- en teengewrichten, ellebogen of het kraakbeen van uw oor. De knobbels zijn niet pijnlijk, maar meestal blijven ze groeien en/of komen er nog meer bij.

Diagnose

Bij een jichtaanval heeft u vaak fors verhoogde ontstekingswaarden in uw bloed. Daarom doen we een bloedonderzoek. Om zeker te weten dat het om jicht gaat, doen we een gewrichtspunctie. We halen dan vocht uit uw gewricht. Als dit vocht urinezuurzouten bevat, heeft u jicht.

Behandeling van jicht

Als u een jichtaanval heeft, kunt u het pijnlijke gewricht koelen met ijs. Doe dit vijftien minuten lang en herhaal dit iedere twee uur.

lees meer

Behandeling van jicht

Als u een jichtaanval heeft, kunt u het pijnlijke gewricht koelen met ijs. Doe dit vijftien minuten lang en herhaal dit iedere twee uur. Neem daarnaast voldoende rust. Jicht is goed te behandelen. Klachten kunnen verdwijnen door een combinatie van medicatie en het aanpassen van uw leefstijl.

Contact


Afdeling Reumatische Ziekten
(024) 361 45 80

stel een vraag
inloggen