Wat zijn mitochondriën?

In bijna alle lichaamscellen zijn mitochondriën te vinden. Het zijn de energiefabrieken van de cel. Eén van hun functies is het maken van energie.

lees meer

Wat zijn mitochondriën?

In bijna alle lichaamscellen zijn mitochondriën te vinden. Het zijn de energiefabrieken van de cel. Eén van hun functies is het maken van energie. Ons lichaam heeft deze energie nodig om goed te functioneren. De hersenen hebben energie nodig om te kunnen denken, spieren gebruiken energie om te bewegen. Energie wordt aangeleverd via voedingsstoffen.

De meeste lichaamscellen bevatten 500 tot 2.000 mitochondriën. Mitochondriën of mitochondria is het meervoud van mitochondrion. Een mitochondrion is ovaal van vorm. Grote aantallen mitochondriën zijn te vinden in organen die veel energie nodig hebben, zoals de hersenen, het hart, de lever en de skeletspieren.

Energieproductie

De energieproductie in mitochondriën is zeer ingewikkeld. Hierbij werken verschillende celonderdelen intensief samen, waarbij elk onderdeel zijn specifieke functie heeft.

De voedingsstoffen die het lichaam binnenkomen worden afgebroken in stoffen die de lichaamscellen kunnen gebruiken. Suikers worden door enzymen (hulpstoffen) gesplitst in de kleinste uitvoering van suiker, de brandstof glucose. De verwerking van brandstof naar energie, ook wel ATP genoemd, vindt plaats in de mitochondriën.

 


Waarom zijn mitochondriën belangrijk?

Als er iets mis is met de mitochondriën ontstaat er een energietekort. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld spierzwakte of problemen met de hartspier ontstaan.

lees meer

Waarom zijn mitochondriën belangrijk?

Lichaamscellen hebben energie nodig om goed te kunnen functioneren. Deze energie wordt geproduceerd door de mitochondriën. Als er iets mis is met de mitochondriën ontstaat er een energietekort. Organen kunnen onvoldoende functioneren, omdat de energiecapaciteit van de lichaamscellen verminderd is. Energietekort is de belangrijkste oorzaak van spierzwakte, vermoeidheid, problemen met de hartspier, nieren en de ogen.

  • Medewerkers
  • Intranet