Patiƫntenzorg Aandoeningen Neuro-endocriene tumoren

Wat zijn neuro-endocriene tumoren?

Neuro-endocriene tumoren (NET) zijn tumoren die ontstaan bij een ongeremde groei van de cellen van het neuro-endocriene systeem. lees meer

Wat zijn neuro-endocriene tumoren?

Neuro-endocriene tumoren (NET) zijn zijn tumoren die ontstaan bij een ongeremde groei van de cellen van het neuro-endocriene systeem. Het endocriene (hormonale) systeem bestaat uit een aantal klieren dat hormonen produceert. Deze hormonen gaan via uw bloedbaan naar de doelwitorganen. Het endocriene systeem is gekoppeld aan het zenuwstelsel. Samen vormen ze het neuro-endocriene systeem.

Ontstaan

NET ontstaan bij een ongeremde groei van cellen in het neuro-endocriene systeem. Dit systeem bevindt zich in allerlei weefsels van uw lichaam. Bijvoorbeeld in de maag, darmen en alvleesklier. Bij ongeremde groei van de cellen binnen dit systeem ontstaat een opeenhoping: een tumor.

NET zijn zeer zeldzaam. De oorzaak van het ontstaan is nog onbekend. Erfelijkheid speelt slechts in soms een rol, bijvoorbeeld bij erfelijke familiaire tumorsyndromen zoals het MEN1 syndroom of het Von Hippel Lindau syndroom.

Symptomen

Sommige neuro-endocriene tumoren produceren hormonen. U krijgt dan de typische klachten die horen bij overproductie van hormonen. Dit kunnen bijvoorbeeld opvliegers, diarree of buikpijn zijn. NET die geen hormonen produceren, kunnen klachten geven als een darmafsluiting of galwegverstopping.

De symptomen lijken veel op klachten die ook passen bij andere ziektebeelden. Bovendien zijn NET erg zeldzaam. Dit zorgt ervoor dat er vaak veel onderzoek wordt gedaan voordat de juist diagnose wordt gesteld. Soms komt een NET als toevalsbevinding aan het licht op een scan van de buik of borstkas.

Prognose

De tumoren kunnen traag of snel groeien. Dit hangt af van de deelsnelheid van de cellen en het moment van uitzaaiing. Tumoren die traag groeien, hebben een goede prognose.

Contact

Afdeling Interne Geneeskunde

(024) 361 65 04

Onderzoek

Als u symptomen vertoont die kunnen passen bij NET, kunt u het beste naar de huisarts gaan. Deze zal u lichamelijk onderzoeken. Als uw huisarts een verdenking op een NET heeft, zal hij u doorverwijzen naar een specialist. lees meer

Onderzoek

Als u symptomen vertoont die kunnen passen bij NET, kunt u het beste naar de huisarts gaan. Deze zal u lichamelijk onderzoeken. Als uw huisarts een verdenking op een NET heeft, zal hij u doorverwijzen naar een specialist.

De specialist kijkt naar overproductie van hormonen  en de uitgebreidheid van de NET. Er zijn heel veel soorten onderzoek mogelijk. Wat het beste onderzoekstraject is hangt af van uw specifieke klachten en uw ziektegeschiedenis.
 

Behandeling

Welke behandeling voor u het meest geschikt is, hangt af van de grootte, kwaadaardigheid en plaats van de tumor. Uw arts bespreekt de mogelijkheden en kies samen met u de juiste behandeling. lees meer

Behandeling

Welke behandeling voor u het meest geschikt is, hangt af van de grootte, kwaadaardigheid en plaats van de tumor. Uw arts bespreekt de mogelijkheden en kies samen met u de juiste behandeling. De behandeling kan erop gericht zijn om te genezen of om de ziekte te remmen.

Het doel van de behandeling is in eerste instantie genezing. Genezing is mogelijk wanneer er alleen een primaire tumor aanwezig is of als alle afwijkingen weggehaald kunnen worden met een operatie. Als dit niet mogelijk is, wordt een behandeling gestart die gericht is op verlichting van de klachten en verlenging van het leven. U beslist in overleg met uw arts welke behandelingen er gestart worden.

Afdeling Interne Geneeskunde

Binnen Interne Geneeskunde onderzoeken en behandelen we patiƫnten met aandoeningen op het hele terrein van de interne geneeskunde. Denkt u daarbij aan suikerziekte, hoge bloeddruk, maagklachten, vermoeidheid, buikklachten, benauwdheid, afvallen, infectieziekten en nog vele andere klachten.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet