Prosper samenwerkende prostaatkankerklinieken

Het Radboudumc werkt samen met het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) en Catharina Ziekenhuis Eindhoven (CZE) onder de naam Prosper samenwerkende prostaatkankerklinieken. Binnen Prosper worden alle patiënten die in aanmerking komen voor operatieve prostaatverwijdering (radicale prostatectomie) behandeld in het CWZ door urologen uit hun eigen ziekenhuis.

Diagnose en behandeling

Als uw huisarts bij u prostaatkanker vermoedt en u doorverwijst naar het Radboudumc, dan krijgt u bij het Radboudumc het benodigde onderzoek en de diagnose. Wanneer daar uit blijkt dat uw prostaat operatief moet worden verwijderd, dan gebeurt dat met de Da Vinci Xi robot van het CWZ. U wordt daar geopereerd door uw eigen uroloog samen met een toegewijd chirurgisch team. De robot wordt aangestuurd door de menselijke handen van uw uroloog en voert dus geen zelfstandige handelingen uit.
 
Na de operatie gaat u naar de verpleegafdeling in het CWZ, waar u wordt geholpen door een team van in oncologie gespecialiseerde verpleegkundigen. Daar verblijft u twee tot drie dagen en ontvangt u ook de eerste zorg. Als u het CWZ verlaat, kunt u voor de nodige nazorg weer gewoon terecht in het Radboudumc.

Prostaatverwijdering met de operatierobot

Robot-geassisteerde radicale prostatectomie (RARP) is een soort kijkoperatie waarbij de hele prostaat wordt verwijderd. Door op deze manier te opereren is de kans dat alle kankercellen zijn verwijderd groter en het risico op bijwerkingen als incontinentie en erectieproblemen kleiner. De robot stelt urologen in staat nauwkeuriger te opereren, de operatie verloopt sneller en met minder bloedverlies. Na de operatie hebben patiënten minder pijnklachten en herstellen ze sneller.

Prosper: een gespecialiseerd team op één locatie

Bij Prosper bent u in goede handen. Het team van de samenwerkende klinieken bestaat uit 4 urologen, 3 medisch oncologen, 2 radiotherapeuten, 3 radiologen, 3 pathologen en 3 nucleair geneeskundigen. Samen hebben zij al meer dan duizend operaties uitgevoerd. Hier vindt u meer informatie over Prosper, samenwerkende prostaatkanker klinieken.

  • Medewerkers
  • Intranet