Patiëntenzorg Aandoeningen Schildkliernodus

Wat is een schildkliernodus?

Een schildkliernodus is een knobbel of zwelling in de schildklier. Meestal is een schildkliernodus goedaardig. lees meer

Wat is een schildkliernodus?

Een schildkliernodus is een knobbel of zwelling in de schildklier. Meestal is een schildkliernodus goedaardig. U kunt een nodus per toeval ontdekken, bijvoorbeeld bij het maken van een echo van de hals. Soms is een nodus ook van buitenaf zichtbaar of voelbaar. Als de schildkliernodus op uw slokdarm drukt, kunt u moeite hebben met slikken. Drukt de nodus op uw luchtpijp, dan heeft u last van een piepende ademhaling. Ook kan er soms sprake zijn van een te grote aanmaak van het schildklierhormoon. In dat geval ontstaan verschijnselen van hyperthyreoïdie: gejaagdheid, hartkloppingen, warmte niet kunnen verdragen, diarree, afvallen en prikkelbaarheid.

Contact

Afdeling Interne Geneeskunde

(024) 361 65 04

Afdeling Interne Geneeskunde

Binnen Interne Geneeskunde onderzoeken en behandelen we patiënten met aandoeningen op het hele terrein van de interne geneeskunde. Denkt u daarbij aan suikerziekte, hoge bloeddruk, maagklachten, vermoeidheid, buikklachten, benauwdheid, afvallen, infectieziekten en nog vele andere klachten.

lees meer

Onderzoek

Als u een schildklierknobbel heeft, willen we vaststellen of deze goedaardig of kwaadaardig is. We maken een echo van de hals en meestal doen we ook een punctie. lees meer

Onderzoek

Als u een schildklierknobbel heeft, willen we vaststellen of deze goedaardig of kwaadaardig is. We maken een echo van de hals en meestal doen we ook een punctie. Met een dunne naald haalt uw arts cellen uit de schildklierknobbel. De patholoog onderzoekt de cellen.

Het onderzoek van schildkliercellen is erg moeilijk. De uitslag van een punctie is niet altijd duidelijk. Die kan zijn:
  • vrijwel zeker kwaadaardig, 
  • vrijwel zeker goedaardig,
  • geen uitspraak mogelijk. In dat geval krijgt u soms opnieuw een punctie.
Als de uitslag vrijwel zeker kwaadaardig is, verwijst uw arts u door voor een schildklieroperatie. Ook als bij herhaling geen uitspraak mogelijk is, volgt vaak een schildklieroperatie.

 


Behandeling

Soms is het nodig uw schildklier te verwijderen. Zoals bij een verdachte schildklierknobbel, hinderlijk struma (schildkliervergroting) of Graves hyperthyreoïdie (als andere opties niet succesvol of mogelijk zijn). Voor de operatie bepalen we of we uw schildklier helemaal of gedeeltelijk verwijderen.
  • Medewerkers
  • Intranet