Wat is spondylodese?

Wat is spondylodese

Spondylodese betekent het vastzetten van wervels aan elkaar. Deze operatie wordt onder andere uitgevoerd bij een instabele wervelkolom als gevolg van een wervelbreuk, tumor of infectie.
Ook bij spondylolisthesis kan deze operatie uitgevoerd worden. Bij spondylolisthesis is er onvoldoende samenhang aan de achterkant van de wervel waardoor een wervel naar beneden zakt ten opzichte van de wervel ernaast. U kunt hierdoor pijn in uw rug of benen hebben. Ook kunt u last hebben van verlammingsverschijnselen, tintelingen en gevoelsvermindering.

De wervelkolom
De wervelkolom bestaat uit hals-, borst- en lendenwervels, het heiligbeen en het stuitbeen. Binnenin het wervelkanaal loopt van boven naar beneden het ruggenmerg. Dat gaat over in een bundeling van zenuwwortels (cauda). Het ruggenmerg en de cauda liggen allebei in een koker van hersenvliezen (durale zak) met hersenvocht (liquor). De zenuwwortels komen uit het ruggenmerg en verlaten één voor één (telkens links en rechts) tussen twee wervels het wervelkanaal. Tussen de wervels zit een tussenwervelschijf (discus). Een discus is een stevig omhulsel met een elastische kern die van vorm kan veranderen en veel veerkracht heeft.
 
Patiëntenzorg Aandoeningen Instabiele wervels

Wat is spondylodese?

Spondylodese betekent het vast zetten van wervels aan elkaar. Deze operatie wordt onder andere uitgevoerd bij een instabele wervelkolom als gevolg van een wervelbreuk, tumor of infectie. lees meer

Onderzoeken

  • Soms maken we een CT-scan om een duidelijke afbeelding van uw botstructuren te krijgen

    lees meer


Behandeling Spondylodese

Heeft u een verkromde of instabiele wervelfractuur? Dan kunnen we tijdens een operatie een paar wervels aan elkaar vastzetten. Zo voorkomen we het ontstaan of het verergeren van zenuwbeschadigingen en dat uw wervelkolom scheef gaat staan. lees meer

Contact

Afdeling Neurochirurgie

(024) 361 66 04

Afdeling Neurochirurgie

De afdeling Neurochirurgie houdt zich bezig met de chirurgische behandeling van aandoeningen aan de hersenen, hersenschedel, schedelbasis, hersenzenuwen, het ruggenmerg, de wervelkolom en het perifere zenuwstelsel.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet