Diagnose
Over de aandoening
Wat is systemische lupus erythematosus? SLE
Systemische lupus erythematosus (SLE) ontregelt uw afweersysteem. Het afweersysteem keert zich daardoor tegen uw eigen lichaam. Dit kan leiden tot veel verschillende klachten.
lees meerWat is systemische lupus erythematosus? SLE
Systemische lupus erythematosus (SLE) ontregelt uw afweersysteem, dat zich daardoor tegen uw eigen lichaam keert. Dit kan leiden tot veel verschillende klachten.
Oorzaak
Vaak richten auto-antistoffen in uw lichaam zich tegen lichaamseigen celkernen. Hierdoor kunnen ontstekingen ontstaan.
De oorzaak van systemische lupus erythematosus is onbekend. Er zijn erfelijke factoren en omgevingsfactoren: zo komt de ziekte vaker voor binnen dezelfde familie en door het gebruik van bepaalde medicijnen. Daarnaast spelen hormonen een rol.
Eén op de duizend mensen krijgt systemische lupus erythematosus. De ziekte ontstaat vaak bij mensen tussen de 10 en 30 jaar en komt vaker voor bij vrouwen.
Symptomen
De ziekte uit zich op verschillende manieren en kan alle organen treffen. De eerste klachten kunnen komen vanuit één orgaan, maar systemische lupus erythematosus kan ook verschillende delen van uw lichaam tegelijk aantasten. Klachten zijn vaak algemeen: koorts, gewichtsverlies, moeheid of u voelt zich gewoon niet lekker. Specifieke klachten komen ook veel voor.
Afwijkingen aan huid, haar, nagels en slijmvliezen
- Fenomeen van Raynaud, een verkleuring van uw vingers en tenen bij kou of emoties;
- vlindervormige roodheid in uw gezicht;
- rode huidvlekjes, uitslag, wondjes of rondvormige afwijkingen;
- overgevoeligheid voor zonlicht (zonneallergie);
- wondjes of aften in uw mond en neusslijmvliezen;
- afwijkingen op de huid onder uw hoofdhaar en/of haaruitval (plaatselijk of over het hele lichaam);
- ontsteking van bloedvaatjes met huidvlekjes die niet wegdrukbaar zijn en soms wonden of zweren;
- rode verkleuring van uw nagelriemen.
Klachten aan uw gewrichten en spieren
- Pijn aan uw spieren en gewrichten;
- ontstekingen van uw gewrichten (vaak handen, polsen en knieën). Deze ontstekingen gaan soms snel over, maar kunnen zorgen voor standsverandering van de gewrichten. De ontstekingen beschadigen uw gewrichten niet;
- ochtendstijfheid.
Afwijkingen en ontstekingen aan uw nieren
- Rode of witte bloedcellen in uw urine;
- eiwit in uw urine (die daardoor schuimt). Soms houdt u vocht vast en krijgt u dikke enkels en benen;
- hoge bloeddruk;
- vermindering van de nierfunctie.
Aantasting van andere organen en systemen
- Longen en longvliezen: hierdoor kunt u vocht achter uw longen krijgen;
- zenuwstelsel: hierdoor kunt u onder meer psychiatrische afwijkingen krijgen;
- bloedcellen: het bloed breekt af, waardoor u een tekort krijgt aan rode en/of witte bloedcellen en bloedplaatjes;
- hart, hartvliezen en hartkleppen;
- maag-darmstelsel, lever, milt en alvleesklier;
- lymfeklieren.
Grotere kans op
- Trombose of een longembolie (stolsels in de bloedvaten). Dit geldt in het bijzonder als u het antifosfolipidensyndroom heeft. Hierbij maakt uw lichaam antistoffen aan tegen fosfolipiden, een onderdeel van de celwand dat belangrijk is bij de binding van stollingsfactoren;
- het verergeren van de ziekte tijdens de zwangerschap. Als u zwanger wilt worden, overleg dan eerst met uw behandelend arts.
Meer informatie?
Voor meer informatie over de aandoening verwijzen wij u naar de website van Reuma.nl.
Radboudumc Expertisecentrum voor Systemische Auto-immuunziekten
Ons expertisecentrum heeft veel kennis en ervaring in de diagnostiek en behandeling van alle verschillende vormen van deze ziekten.
meer over het expertisecentrumOnderzoeken en eerste afspraak
Eerste bezoek polikliniek
De diagnosefase start tijdens uw eerste bezoek aan de polikliniek.
lees meerEerste bezoek polikliniek
Tijdens het eerste bezoek aan het expertise team voor systemische lupus erythematosus maken wij kennis met u. Het team bestaat uit een reumatoloog, verpleegkundig specialist, physician assistant (PA), een verpleegkundig consulent en een poliklinische ondersteuner. Zij zijn niet allemaal tegelijk aanwezig in de spreekkamer. U krijgt afspraken met de teamleden, afhankelijk van hoe de ziekte verloopt.
Uw afspraak start op het voorbereidingsplein bij de poliklinische ondersteuner. Deze meet uw lengte, gewicht en bloeddruk. Ook wordt er geregistreerd welke medicijnen u gebruikt.
Uw afspraak vindt plaats op de polikliniek Reumatologie waar u een afspraak heeft met een reumatoloog (in opleiding). We vragen naar uw ziektegeschiedenis en klachten en doen daarna een lichamelijk onderzoek met daarbij een onderzoek van uw huid en bewegingsapparaat.
U krijgt een voorstel voor verder onderzoek of voor een behandeling en leefstijl- en bewegingsadviezen.
U kunt verwezen worden naar een paramedisch specialist zoals een diëtist, een ergotherapeut of een fysiotherapeut als dat nodig is.
Na uw bezoek aan de polikliniek wordt er bloed en urine afgenomen bij de prikpost.
Behandeling
Polikliniek
Uitslaggesprek en start behandeling
Tijdens het eerste bezoek bespreken we eventuele bekende uitslagen met u. Daarnaast krijgt u een voorstel voor verder onderzoek of voor behandeling en leefstijl- en bewegingsadviezen.
lees meerBehandelingen
-
Azathioprine is een medicijn dat de afweerreactie onderdrukt. Hierdoor worden de activatie van bepaalde witte bloedcellen geremd waardoor ontstekingen minder snel ontstaan.
-
Biologische antireumamiddelen zijn eiwitten die reumatische ontstekingen afremmen.
naar de behandeling -
Ciclosporine leidt tot een afname van pijn, zwelling en stijfheid van de gewrichten waardoor op de langere termijn de kans op gewrichtsschade afneemt.
-
Cyclofosfamide is een geneesmiddel dat de celdeling remt en de activiteit van het immuunsysteem onderdrukt.
-
Cyclofosfamide is een geneesmiddel dat de celdeling remt en de activiteit van het immuunsysteem onderdrukt.
-
Bij reumatoïde artritis komt vaak gewrichtsbeschadiging voor. Uw arts kan u DMARD’s voorschrijven om die beschadiging zo veel mogelijk te beperken.
naar de behandeling -
Bij veel reumatische ziektes kunt u last hebben van ontstekingen van de gewrichten. Om uw gewrichten soepel en uw conditie op pijl te houden krijgt u ook vaak fysiotherapie.
naar de behandeling -
Gebruik van dit medicijn leidt tot een afname van pijn, zwelling en stijfheid van de gewrichten waardoor op de langere termijn de kans op gewrichtsschade afneemt.
-
Prednison is een van de krachtigste ontstekingsremmers die er is. Prednison vermindert de klachten van reumatische ziekten.
-
Rituximab wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende auto-immuunziekten. Het wordt toegediend via een infuus. De duur van het infuus is ongeveer 6 uur.
Controleafspraken
Afhankelijk van de mate en de ernst van uw ziekte, uw klachten en uw behandeling krijgt u 1-6 keer per jaar een afspraak bij in het expertiseteam.
lees meerControleafspraken
Afhankelijk van de mate en de ernst van uw ziekte, uw klachten en uw behandeling krijgt u 1-6 keer per jaar een afspraak bij in het expertiseteam. U ziet de specialisten in de spreekkamer waarbij we opnieuw vragen naar uw klachten (anamnese) en lichamelijk onderzoek van uw huid en bewegingsapparaat doen. Ook bespreken we samen met u de behandeling, zowel de medicatie als leefstijladviezen.
Als het nodig is, krijgt u hierna een afspraak voor een gesprek met de verpleegkundig consulent over uw diagnose en vragen over uw klachten en behandeling. Dit gesprek wordt op een later moment ingepland en kan ook online plaatsvinden.
U kunt verwezen worden naar een paramedisch specialist zoals een diëtist, een ergotherapeut of een fysiotherapeut als dit nodig is.
Multidisciplinair overleg MDO
Als het nodig is, wordt u besproken in het MDO, het multidisciplinaire overleg. Hierbij zijn de reumatologen, dermatologen, verpleegkundig specialisten, physician assistants (PA) en verpleegkundig consulenten en eventueel een neuroloog aanwezig. Afhankelijk van uw klachten en het beloop van uw ziekte kan u naar de spreekuren van deze specialisten verwezen worden.
Shared care
De afdeling Reumatologie van het Radboudumc werkt nauw samen met verwijzende ziekenhuizen.
lees meerShared care
De afdeling Reumatologie van het Radboudumc werkt nauw samen met verwijzende ziekenhuizen. We kijken naar uw wens, de ernst van de aandoening, kennis bij het verwijzende ziekenhuis over de aandoening systemische lupus erythematosus en alternatieven in de regio waar u woont. Op basis daarvan kunnen we besluiten dat de begeleiding gedeeld wordt gedaan met een ander ziekenhuis. Dit is shared care. De beslissing over shared care wordt gemaakt door uw zorgverlener in het Radboudumc, samen met u en de reumatoloog uit het andere ziekenhuis. Hierbij kan bijvoorbeeld worden afgesproken dat u om-en-om gezien wordt met de reumatoloog uit het andere ziekenhuis of dat u 1x per jaar naar het Radboudumc komt.
Vaccineren

Vaccineren voor start afweeronderdrukkende medicijnen
Door afweeronderdrukkende medicijnen wordt iemand vatbaarder voor infecties. Ook kunnen deze medicijnen de beschermende werking van vaccinaties verminderen. Dit kan gevolgen hebben voor reizen naar de (sub)tropen. Sommige (reis)vaccinaties mogen niet toegediend worden. lees meerRisico's bij reizen met een chronische ziekte
Reizen met een chronische ziekte is vaak goed mogelijk. Het is wel extra belangrijk om goed voorbereid op reis te gaan. lees meerExpertisecentrum
Zeldzame aandoening
Systemische Auto-immuunziekten
In een landelijk erkend expertisecentrum kunnen patiënten met een systemische auto-immuunzieke terecht voor advies, onderzoek en behandeling. Deze aanvraag voor erkenning wordt door het Radboudumc ingediend bij het Ministerie van VWS.
lees meerSystemische Auto-immuunziekten
In een landelijk erkend expertisecentrum kunnen patiënten met systemische auto-immuunzieke terecht voor advies, onderzoek en behandeling. Deze aanvraag voor erkenning wordt door het Radboudumc ingediend bij het Ministerie van VWS.
Onze zorg en wetenschappelijk onderzoek
Patiënten met een systemische auto-immuunziekte kunnen terecht in het Radboudumc Expertisecentrum voor systemische auto-immuunziekten. Zie voor diagnose en behandeling van systemische lupus erythematosus hierboven in het zorgpad.
Naar deze aandoeningen wordt uitgebreid wetenschappelijk onderzoek gedaan.
Zeldzame aandoeningen
Het Radboudumc beschikt over 39 Erkende Expertisecentra voor Zeldzame Aandoeningen (ECZA). Door kennis en kunde over de aandoeningen te bundelen in expertisecentra, kunt u beter en sneller worden behandeld.
lees meer