Patientenzorg Aandoeningen Zwanger worden

Wat is zwanger worden?

Als zwanger worden niet meteen lukt of niet vanzelfsprekend is, kan dat je onzeker maken. Op deze pagina lees je meer over zwanger worden, verminderde vruchtbaarheid en wanneer het verstandig is om naar de huisarts te gaan.

lees meer

Wat is zwanger worden?

Als zwanger worden niet meteen lukt of niet vanzelfsprekend is, kan dat je onzeker maken. Op deze pagina lees je meer over zwanger worden, verminderde vruchtbaarheid en wanneer het verstandig is om naar de huisarts te gaan.

Het ontstaan

Een menstruatiecyclus duurt bij de meeste vrouwen 25 tot 35 dagen. Gemiddeld is een menstruatiecyclus van 28 dagen. De dag waarop jouw menstruatie goed doorzet, is de eerste cyclusdag. Veertien dagen vóór je menstruatie is de eisprong (ovulatie). Dan komt er uit jouw eierstok een eicel vrij. Na de eisprong maakt de eierstok nog minimaal tien dagen hormonen aan. Dit om het slijmvlies van de baarmoederholte voor te bereiden zodat een bevrucht eitje kan innestelen.

Zaadcellen
Voor een bevruchting, zijn voldoende bewegende zaadcellen nodig. Deze worden in de zaadballen (testikels) van de man aangemaakt. Bij een zaadlozing komen de zaadcellen samen met zaadvocht naar buiten (sperma). Het zaad moet tijdens de geslachtsgemeenschap via de vagina bij de baarmoederhals terechtkomen. De zaadcellen bewegen zich voort door het slijk van de baarmoederhals. Via de baarmoederholte komen ze in de eileider. 

Bevruchting en innesteling
De bevruchting is wanneer de eicel en de zaadcel elkaar ontmoeten in één van de eileiders. De bevruchte eicel begint zich meestal te delen, zodat meer cellen ontstaan. Dit zogenoemde embryo gaat vanuit de eileiders naar de baarmoeder. Na enige dagen nestelt het daar in.

Oorzaak

De oorzaak van verminderde vruchtbaarheid is meestal een stoornis. Die kan bij de vrouw liggen, bij de man, of bij allebei de partners. Bijvoorbeeld: geen of heel soms een eisprong, slechte zaadkwaliteit, of een eileiderprobleem. Bij 20-25% van de stellen vinden we geen duidelijk oorzaak.
 

Contact met de afdeling

Voortplantingsgeneeskunde

(024) 361 66 44

Wanneer naar de huisarts?

Soms lukt het niet om zwanger te worden. Dat kan tot veel onzekerheid en zorgen leiden. Ben je langer dan één jaar bezig om zwanger te worden? Ga dan eerst naar je huisarts om hierover te praten.

lees meer

Wanneer naar de huisarts?

Soms lukt het niet om zwanger te worden. Dat kan tot veel onzekerheid en zorgen leiden. Dat is heel begrijpelijk, maar niet nodig. Meestal is er namelijk niets aan de hand. Van de Nederlandse stellen met een kinderwens is 70% binnen een half jaar in verwachting. Ongeveer 85% is binnen één jaar zwanger.

Ongeveer 15% van de stellen is langer dan één jaar bezig om zwanger te worden. In dat geval is er een reden om onderzoek te doen naar de oorzaak en mogelijkheden. Ga dan eerst naar je huisarts om hierover te praten. Of jouw huisarts je doorverwijst voor vruchtbaarheidsonderzoek, hang van aan paar dingen af:
  • hoe lang je bezig bent met zwanger worden
  • jouw leeftijd
  • jouw menstruatiecyclus
  • als jouw huisarts aanwijzingen ziet voor problemen

Onderzoek naar vruchtbaarheid

Jouw huisarts kan je doorverwijzen naar de afdeling Voortplantingsgeneeskunde. Wij onderzoeken dan of je inderdaad verminderd vruchtbaar bent. Als dat zo is, kunnen wij je helpen om zwanger te worden.

Voortplantings­geneeskunde

Bij voortplantingsgeneeskunde houden we ons bezig met behandeling van vruchtbaarheidsstoornissen en hormonale stoornissen.

lees meer

Links