Afdelingen Verloskunde en Gynaecologie Voortplantingsgeneeskunde

Onze zorg tijdens de Coronacrisis

Tijdens de huidige Corona crisis kunnen helaas nog niet alle afspraken en behandelingen doorgaan op de manier die u van ons gewend bent.

nieuws 7 juli

Onze zorg tijdens de Coronacrisis

Afdeling Voortplantingsgeneeskunde tijdens Corona maatregelen

Door de huidige Corona maatregelen kunnen helaas nog niet alle afspraken en behandelingen doorgaan op de manier die u van ons gewend bent. Ook in het Radboudumc geldt de 1,5 meter maatregel, wat betekent dat we een langere periode minder patiënten in ons ziekenhuis kunnen ontvangen dan voor de coronacrisis.
 
Sinds half mei zijn we weer gestart met onze behandelingen. Hieronder leest u onze inschatting van wanneer we welke patiënten kunnen behandelen. Door onze beperkte capaciteit kan het zijn dat u langer moet wachten dan u prettig vindt. Daarvoor onze welgemeende excuses.

 
Herstart van stopgezette behandelingen (IVF / ICSI behandelingen)

Inmiddels hebben alle patiënten die tijdens de Corona crisis in maart hun behandeling abrupt moesten staken, bericht van ons gehad om weer te beginnen. Wij verwachten, onder de huidige omstandigheden, dat deze groep patiënten uiterlijk eind augustus één behandelcyclus heeft gehad.

 
Nieuw op te starten behandelingen (IVF / ICSI) behandelingen

Staat u bij ons op de wachtlijst en wilt u voor het eerst met een behandeling beginnen of wilt u zich aanmelden voor een vervolgbehandeling, dan verwachten we u in september te kunnen informeren over wanneer u aan de beurt bent. Omdat we niet iedereen tegelijk kunnen helpen, bepaalt ons team op medische gronden wie eerst mag en wie iets later aan de beurt is. Als we onze capaciteit tussentijds kunnen uitbreiden, is het mogelijk dat we eerder met u contact opnemen om met de behandeling te starten. Als het coronavirus opnieuw de kop opsteekt, kan het ook zijn dat we u in september moeten berichten dat u nog langer moet wachten.
 

Overige vruchtbaarheidsbehandelingen (opwekken van de eisprong, inseminaties, terugplaatsen ingevroren embryo’s)

Voor deze behandelingen geldt momenteel geen wachtlijst meer. Indien akkoord door uw arts, dan kunt u zich aanmelden voor start van uw behandeling. Dit kan met de digitale aanmeldlijst voor het terugplaatsen van ingevroren embryo’s. Of via onze telefonische aanmeldlijn, op werkdagen tussen 8.30-11.00u, 024-3616644, keuze 4. Helaas kan het wel voorkomen dat u niet iedere maand met een nieuwe behandeling kunt starten, maar soms een maand moet overslaan omdat het maximaal aantal plekken van de betreffende maand al vol is.
 

Nieuwe patiënten

Heeft u een onvervulde kinderwens, dan bent u van harte welkom op onze polikliniek. Samen met u maken we een plan dat het beste past bij uw situatie. Als we u een IVF- of ICSI-behandeling adviseren, dan krijgt u helaas te maken met een lange wachtlijst en bent u waarschijnlijk pas eind 2020 aan de beurt. Komt u in aanmerking voor een behandeling met opwekken van de eisprong of inseminaties, dan kunt u direct starten. Het kan voorkomen dat u dan niet iedere maand kan starten, maar soms  een maand moet overslaan.
 

Extra informatie:

Belangrijke informatie voor uw behandeling in onderstaande link. Op deze website vindt u informatie en adviezen vanuit de beroepsvereniging van alle gynaecologen de NVOG (Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynacologie)
Wat betekent het coronavirus voor mijn zwangerschapswens of vruchtbaarheidsbehandeling?
 

Contact

Mocht u dringende vragen hebben over uw persoonlijke situatie, dan kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen. Telefonisch kunt u ons op werkdagen bereiken tijdens ons telefonisch spreekuur tussen 8.00 -9.00 u (024-3616644, keuze 3) en natuurlijk via mijn Radboud.

Bereikbaarheid tijdens corona­crisis

Via het telefonisch spreekuur en via mijn Radboud zijn wij bereikbaar.

lees meer

Bereikbaarheid tijdens corona­crisis

Verpleegkundig spreekuur
Om ook in deze tijd uw vragen te beantwoorden is er van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 en 9.00 uur de mogelijkheid een verpleegkundige te spreken, via 024-3616644 in het keuzemenu, kies optie 3.
Alleen als u echte SPOED vragen hebt, kunt u buiten deze tijd de spoedlijn bellen via 024-3616644 de optie 1 kiezen.
In het weekend is de telefoon doorgeschakeld naar de dienst en zijn wij per telefoon via bovenstaand nummer uitsluitend voor SPOED bereikbaar.

Ons secretariaat is voor de optie 'aanmelden' weer bereikbaar tot 11.00 uur.
U kunt zich echter alleen aanmelden wanneer u instructie van de arts heeft gekregen, ter controle voor ons staat hier een notitie van in uw dossier.

Alleen op werkdagen worden via mijnRadboud uw vragen beantwoord.

Raadpleeg de info op de website van het Radboudumc en de Voortplantingsgeneeskunde voor informatie over wanneer we de zorg weer opstarten.

Wie mag er mee tijdens uw bezoek aan de poli Voortplantingsgeneeskunde?

Tijdens de Corona crisis mogen partner en kinderen niet mee met uw echo bezoek. Uw partner is welkom bij intake- en evaluatiegesprekken, IUI, punctie en embryo terugplaatsingen. Kinderen op de poli kan voor medepatiënten lastig zijn. Indien uw kind zelf patiënt is, geldt bovenstaande niet.

Over Voortplantingsgeneeskunde

Op deze webpagina's leest u meer over zwanger worden, onze onderzoeken naar vruchtbaarheid en de behandelingen om toch in verwachting te raken.

lees meer

Over Voortplantingsgeneeskunde

De meeste stellen met een kinderwens zijn binnen een jaar zwanger. Maar wat als zwanger worden bij u niet lukt? Dat kan voor onzekerheid en verdriet zorgen. De afdeling Voortplantingsgeneeskunde kan onderzoeken of er meer aan de hand is. Daarnaast bieden we behandelingen om zwanger te worden; wij beschikken over alle mogelijkheden van in Nederland gangbare fertiliteitbehandelingen en sluiten niemand uit van een behandeling. Ook hebben wij mogelijkheden om uw vruchtbaarheid veilig te stellen wanneer u een behandeling gaat krijgen die de vruchtbaarheid beïnvloedt, bijvoorbeeld bij kanker.


Naar uw afspraak bij voortplantings­geneeskunde

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 859

Route naar onze afdeling

Hier ziet u op een filmpje hoe u naar onze afdeling kunt lopen.

bekijk filmpje

Route naar onze afdeling

Op deze filmpjes ziet u hoe u naar onze afdeling kunt lopen:

Kosten opslag ingevroren embryo's vanaf januari 2020

Kosten kunnen vallen onder eigen risico van zorgverzekering.

lees meer

Kosten opslag ingevroren embryo's vanaf januari 2020

Vanaf 1 januari 2020 wordt de opslag van ingevroren embryo's (cryo-embryo's) in rekening gebracht bij de zorgverzekeraars (de embryo opslag valt vanaf nu onder de basiszorg). Dit kan betekenen dat deze kosten doorberekend worden als deel van uw eigen bijdrage (eigen risico), waardoor u dit bedrag uiteindelijk zelf moet betalen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met "Kosten van zorg":  https://www.radboudumc.nl/patientenzorg/uw-afspraak/uw-eerste-afspraak/kosten-van-zorg.

Zwanger worden

Als zwanger worden niet meteen lukt of niet vanzelfsprekend is voor u, kan dat voor veel onzekerheid zorgen.

lees meer

Zwanger worden

Als zwanger worden niet meteen lukt of niet vanzelfsprekend is voor u, kan dat voor veel onzekerheid zorgen. Op deze pagina leest u meer over zwanger worden, verminderde vruchtbaarheid en wanneer het verstandig is om naar uw huisarts te gaan.

Hoe komt een zwangerschap tot stand?

Menstruatiecyclus en eisprong
Een menstruatiecyclus duurt bij de meeste vrouwen 25 tot 35 dagen. De dag waarop de menstruatie goed doorzet, telt als de eerste cyclusdag. 14 dagen vóór de menstruatie vindt de eisprong (ovulatie) plaats. Dan komt er uit de eierstok van de vrouw een eicel vrij. Na de eisprong maakt de eierstok nog minimaal tien dagen hormonen aan, om het slijmvlies van de baarmoederholte geschikt te maken voor innesteling van het bevruchte eitje.

Zaadcellen
Om tot een bevruchting te komen, zijn er voldoende bewegende zaadcellen nodig. Deze worden in de zaadballen (testikels) van de man aangemaakt. Bij een zaadlozing komen de zaadcellen samen met zaadvocht naar buiten (sperma). Het zaad moet tijdens de geslachtsgemeenschap via de vagina bij de baarmoederhals terechtkomen. De zaadcellen bewegen zich voort door het slijm van de baarmoederhals; via de baarmoederholte komen ze daarna in de eileider.

Bevruchting en innesteling
De eigenlijke bevruchting vindt plaats wanneer de eicel en de zaadcel elkaar ontmoeten in één van de eileiders. De bevruchte eicel begint zich meteen te delen, zodat meer cellen ontstaan. Dit zogenoemde embryo gaat vanuit de eileider naar de baarmoeder. Na enige dagen vindt daar de innesteling plaats.

Wanneer naar de huisarts?

Soms lukt het niet om zwanger te worden. Dat kan tot veel onzekerheid en zorgen leiden. Dat is heel begrijpelijk, maar in veel gevallen niet nodig. Meestal is er namelijk niets aan de hand. 70% van de Nederlandse stellen met een kinderwens is binnen een half jaar in verwachting. Ongeveer 85% is binnen één jaar zwanger. Ongeveer 15% van de stellen is langer één jaar bezig om zwanger te worden. In dat laatste geval is er reden om onderzoek te gaan doen naar de oorzaak en mogelijkheden. U kunt dan het beste eerst naar uw huistarts gaan om hierover te praten. Of hij u doorverwijst naar het ziekenhuis voor vruchtbaarheidsonderzoek, hangt van een aantal zaken af:

  • Hoe lang bent u al bezig met zwanger worden? Als u na 12 maanden onbeschermde geslachtsgemeenschap nog niet zwanger bent, kan de huisarts verder onderzoek doen en samen met u bepalen of u een doorverwijzing naar het ziekenhuis krijgt.
  • Leeftijd. Als u ouder bent dan 38, kan de huisarts u eerder doorverwijzen.
  • Menstruatiecyclus. Als u niet of nauwelijks (meer dan 35 dagen tussen de menstruaties) menstrueert, kunt u ook eerder doorverwezen worden. Het is dan namelijk onzeker of u wel een eisprong heeft.
  • Als uw huisarts aanwijzingen ziet voor problemen met de eileiders of het zaad, kan hij u eerder doorverwijzen.

Doorverwijzing naar Voortplantingsgeneeskunde
De huisarts kan u doorverwijzen naar onze afdeling. Wij onderzoeken vervolgens of u inderdaad verminderd vruchtbaar bent. Als dat zo is, bekijken we vervolgens samen met u of er een behandeling mogelijk is om toch zwanger te worden.

Verminderde vruchtbaarheid of onvruchtbaar?

Als de zwangerschap na een jaar nog steeds uitblijft, noemen we dat 'verminderde vruchtbaarheid'. Misschien bent u bang dat u dan onvruchtbaar bent, maar dat is iets anders. Als u verminderd vruchtbaar bent, is er altijd nog een kans om zwanger te worden: ongeveer de helft van de paren die verminderd vruchtbaar zijn, wordt uiteindelijk zwanger.

Oorzaken verminderde vruchtbaarheid
De oorzaak van verminderde vruchtbaarheid is meestal een stoornis. Die kan bij de vrouw liggen, bij de man, of bij beide partners. Bijvoorbeeld: geen of heel soms een eisprong, slechte zaadkwaliteit, of een eileiderprobleem. Bij 20-25% van de paren wordt geen duidelijke oorzaak gevonden voor de verminderde vruchtbaarheid.


Voortplantings­geneeskunde Resultaten

Hier laten wij de resultaten van verschillende behandelingen zien om u een beeld te geven van de succeskans.

lees meer

Ervaringen van patiënten

Wilt u weten hoe andere patiënten de behandeling hebben ervaren? Mannelijke en vrouwelijke patiënten die een behandeling ondergingen om zwanger te kunnen worden, vertellen hun verhaal.

lees meer

Waarvoor kunt u bij ons terecht?


Behandeling In Vitro Fertilisatie (IVF) en Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie (ICSI)

Bij In Vitro Fertilisatie (IVF) proberen we een eicel en zaadcel buiten het lichaam te bevruchten. Als dat lukt plaatsen we de bevruchte eicel (embryo) in de baarmoeder. Bij een ICSI-behandeling wordt in het laboratorium één van de zaadcellen opgezogen en in één van de eicellen gebracht.

lees meer

Onderzoeken en Behandelingen

Waarom lukt zwanger worden niet? Op die vraag proberen wij het antwoord te vinden met het vruchtbaarheidsonderzoek. Als we de oorzaak weten, bekijken we vervolgens samen met u of er een behandeling mogelijk is om toch zwanger te worden.

lees meer

Vruchtbaarheidsproblemen bij vrouwen

Bij vrouwen kunnen diverse problemen de oorzaak zijn van verminderde vruchtbaarheid. De meest voorkomende zijn hormonale stoornissen, verstopte eileiders en de verminderde kwaliteit van eicellen.

lees meer

Vruchtbaarheidsproblemen bij mannen

Als een man verminderd vruchtbaar is, betekent dit meestal dat er een probleem is met zijn zaadcellen.

lees meer

Radboudumc Expertise­centrum Radboud centrum voor mannelijke onvruchtbaarheid

Het Radboud centrum voor mannelijke onvruchtbaarheid is gespecialiseerd in het onderzoek naar vruchtbaarheidsproblemen bij mannen en in alle typen vruchtbaarheidsbehandelingen.

lees meer

Psychosociale begeleiding

U en uw partner zijn verwezen naar de afdeling Voortplantingsgeneeskunde. Vruchtbaarheidsproblemen kunnen emotioneel veel van u vragen. Het psychosociaal team is er om u daarin te ondersteunen als het nodig is.

lees meer

Fertiliteits­preservatie

Fertiliteitspreservatie is het behouden van uw vruchtbaarheid voor de toekomst. Dit kan door het invriezen van zaadcellen, eicellen, embryo's en eierstokweefsel.

lees meer

Wetenschap

Op onze afdeling lopen verschillende wetenschappelijke onderzoeken.

lees meer

Transport van ingevroren materiaal semen, eicellen of embryo's

Wilt u voor uw fertiliteitsbehandeling ingevroren semen, eicellen of embryo’s transporteren van of naar het Radboudumc? Dan moet u rekening houden met de volgende zaken.

lees meer

Veelgestelde vragen

Hier vindt u de veelgestelde vragen over onze onderzoeken en behandelingen.

lees meer

MyFertiCare

Krijgt u (mogelijk) een PESA-ICSI of TESE-ICSI behandeling in het Radboudumc? Dan kunt u in de app 'MyFertiCare' uw persoonlijke zorgtraject bekijken. Hierin staan alle stappen die u doorloopt en al uw afspraken. log in

Meer informatie

Op de websites van Freya en RIVM vind u informatie over onder andere vruchtbaarheidsbehandelingen en infectieziekten.

Onze mensen