Over de behandeling

Als uw dochter AGS heeft, kunnen we haar behandelen met medicijnen (medicamenteuze behandeling). Zij moet dan haar hele leven lang cortisol en meestal ook aldosteron innemen. Door de cortisol neemt de stimulatie van ACTH (hormoon) op de bijnier af. Daardoor wordt de bijnier minder sterk gestimuleerd en neemt ook de productie van mannelijke hormonen af. Kinderen krijgen cortisol meestal in de vorm van hydrocortisontabletten (van 1, 2, 5, 10 of 20 mg). Ook aldosteron (zouthormoon) is in tabletvorm: fludrocortison- of florineftabletten.
Patiëntenzorg Behandelingen AGS medicamenteuze behandeling

Over de behandeling

Als uw dochter AGS heeft, kunnen we haar behandelen met medicijnen (medicamenteuze behandeling). Zij moet dan haar hele leven lang cortisol en meestal ook aldosteron innemen. lees meer

Controle van de behandeling

De medicatie voor AGS luistert vrij nauwkeurig. Te veel cortisol leidt tot bijwerkingen zoals gewichtstoename, afname van de groei en een hoge bloedruk. Een tekort aan medicijnen leidt juist (opnieuw) tot een toename van mannelijke hormonen uit de bijnier. lees meer

Controle van de behandeling

De medicatie voor AGS luistert vrij nauwkeurig. Te veel cortisol leidt tot bijwerkingen zoals gewichtstoename, afname van de groei en een hoge bloedruk. Een tekort aan medicijnen leidt juist (opnieuw) tot een toename van mannelijke hormonen uit de bijnier. En dat resulteert weer in verschijnselen als versnelde lengtegroei, versnelde rijping en vroege pubesbeharing. Daarom controleren we de medicatie van uw kind regelmatig.

De eerste vier jaar controleren we de behandeling van uw kind door bloedonderzoek. Dat doen we bij voorkeur in de ochtend vóór de inname van de ochtendmedicatie. Als uw kind ongeveer vier jaar is, kunnen we waarschijnlijk overgaan op speekselonderzoek. Zij kan dan voldoende speeksel spugen om hierin de hormonen te meten. Andere controlemanieren zijn de lengtegroei en de botrijping.
  • Medewerkers
  • Intranet