Voor welke aandoeningen wordt canakinumab gebruikt?

Canakinumab wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende auto-immuunaandoeningen. Het wordt onder andere voorgeschreven bij auto-inflammatoire koortssyndroom, zoals CAPS, familiaire mediterainne koorts (FMF) of de ziekte van Still’s. Koortssyndromen zijn zeldzame aandoening waarvan de oorzaak onbekend is. Deze koortsaanvallen komen terugkerend voor en gaan soms gepaard met ontsteking aan bijvoorbeeld de gewrichten, huid of ogen. Daarnaast kan het voorgeschreven worden aan patiënten met chronische jichtaanvallen.
 
Patiëntenzorg Behandelingen Canakinumab (Ilaris®)

Hoe werkt canakinumab?

Canakinumab is een medicijn dat de afweerreactie onderdrukt door het remmen van het eiwit IL-1-beta. Hierdoor neemt de pijn, zwelling en stijfheid van de gewrichten af waardoor op de langere termijn de kans op gewrichtsschade afneemt. lees meer

Hoe werkt canakinumab?

Bij patiënten met een reumatische auto-immuunziekte is er een fout in het afweersysteem ontstaan waardoor er sprake is van afweerreactie tegen uw eigen lichaam. Dit kan in verschillende plaatsen van uw lichaam gebeuren. Bij reumatische ziekten zijn dit vaak de gewrichten. Canakinumab is een medicijn dat deze afweerreactie onderdrukt door het remmen van het eiwit IL-1-beta. Hierdoor neemt de pijn, zwelling en stijfheid van de gewrichten af waardoor op de langere termijn de kans op gewrichtsschade afneemt. Canakinumab werkt meestal na ongeveer 24 tot 72 uur. Soms duurt het echter langer en bij sommige mensen werkt het medicijn helaas niet of onvoldoende.
 

Contact

Afdeling Reumatologie

(024) 361 45 80

Voor welke aandoeningen wordt canakinumab gebruikt?

Canakinumab wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende auto-immuunaandoeningen. lees meer

Hoe moet ik het gebruiken?

Canakinumab wordt toegediend als onderhuidse (subcutane) injectie. De injecties kunnen door uzelf worden toegediend, of door uw partner of andere zorgverleners. lees meer

Hoe moet ik het gebruiken?

Canakinumab wordt toegediend als onderhuidse (subcutane) injectie. De injecties kunnen door uzelf worden toegediend, of door uw partner of andere zorgverleners. In het ziekenhuis of bij de apotheek krijgt u instructies over het toedienen van deze injecties.

Bij de behandeling van de ziekte van Still’s krijgt u elke 4 weken een injectie waarbij de dosering afhankelijk is van het lichaamsgewicht en bepaald wordt door de arts. Bij de behandeling van koortssyndromen krijgt u meestal elke 8 weken een injectie waarbij de dosering afhankelijk is van het lichaamsgewicht en bepaald wordt door de arts.
De behandeling van jicht bestaat uit een eenmalige onderhuidse injectie van 150 mg die eventueel na 3 maanden herhaald kan worden.

Als uw ziekte rustig is, kan u in overleg met uw behandelaar besluiten om de dosering te verlagen of te stoppen met dit medicijn.

Hoe moet ik het bewaren?

Canakinumab moet in de koelkast bewaard worden bij een temperatuur tussen de 2 en 8°C. Haal de injectiespuit 30 minuten voor toediening uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen.

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

In de bijsluiter van het medicijn vindt u een uitgebreid overzicht van alle bijwerkingen die kunnen voorkomen. Hieronder staan de belangrijke bijwerkingen waarvan u op de hoogte moet zijn. Deze bijwerkingen komen bij minder dan 15% van de patiënten voor. lees meer

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

In de bijsluiter van het medicijn vindt u een uitgebreid overzicht van alle bijwerkingen die kunnen voorkomen. Hieronder staan de belangrijke bijwerkingen waarvan u de hoogte moet zijn. Deze bijwerkingen komen bij minder dan 15% van de patiënten voor.
  • Infecties, zoals verkoudheden, blaasontsteking en huidinfecties (>10%).
  • Huiduitslag of jeuk op de plaats van de injectie: deze klachten zijn vrijwel altijd mild en op den duur verdwijnen ze bij de meeste patiënten.
  • Duizeligheid.
  • Rugpijn en algehele spier- en gewrichtspijn.
  • Buikpijn, oprispingen.

Wanneer contact opnemen?

Omdat canakinumab de afweer onderdrukt bestaat er een licht verhoogde kans op het ontstaan van infecties. Als u een gewone verkoudheid heeft zonder koorts, dan kunt u canakinumab gewoon blijven gebruiken. Als u klachten of symptomen heeft die kunnen passen bij een ernstige infectie, zoals koorts of algemeen ziek zijn, mag u canakinumab niet gebruiken. Neem in dat geval ook altijd contact op met uw reumatoloog, reumaverpleegkundige of huisarts.

Allergische reacties

Als u overgevoelig bent voor canakinumab kunt u een allergische reactie krijgen. Denk aan huidafwijkingen, koorts of benauwdheid. Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw huisarts, reumaverpleegkundige en/of behandelaar.
 

Controles voor en tijdens het gebruik

Zowel voor als tijdens het gebruik van canakinumab zijn controles noodzakelijk. lees meer

Controles voor en tijdens het gebruik

Vóór de start van de behandeling met canakinumab bekijken we of u in het verleden in contact bent geweest met tuberculose. Tijdens behandeling met medicijnen zoals canakinumab is in het verleden namelijk bij sommige patiënten tuberculose opgetreden. Dit betrof vrijwel altijd een opvlamming van een oude infectie. Testen op tuberculose gebeurt door middel van een huidtest (Mantoux) en/of een bloedtest en een röntgenfoto van de longen. Soms overwegen we om bepaalde vaccinaties te geven vóór het starten met de behandeling. Dit bespreekt uw behandelaar met u.
Voor en na het starten van canakinumab spreekt uw behandelaar met u laboratoriumcontroles (bloedprikken) af. Dit bespreekt uw behandelaar met u.
 

Kan het gebruikt worden met andere medicijnen?

Canakinumab kan – voor zover bekend – veilig gebruikt worden naast andere geneesmiddelen, behalve geneesmiddelen die invloed hebben op het CYP450 enzymsysteem (uw apotheker controleert dit). lees meer

Kan het gebruikt worden met andere medicijnen?

Canakinumab kan – voor zover bekend – veilig gebruikt worden naast andere geneesmiddelen, behalve geneesmiddelen die invloed hebben op het CYP450 enzymsysteem (uw apotheker controleert dit). De combinatie met TNF-α-blokkerende middelen verhoogt mogelijk de kans op ernstige infecties. Overleg met uw behandelaar bij verandering van uw medicatiegebruik.

Wat moet ik nog meer weten?

Meer informatie over onder andere vaccinaties, operaties, zwangerschap en borstvoeding in combinatie met canakinumab. lees meer

Wat moet ik nog meer weten?



Afdeling Reumatologie

De afdeling Reumatologie onderzoekt en behandelt patiënten met reumatische ziekten die klachten hebben op het gebied van bewegen. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet