Tijdens de behandeling

Andere medicijnen

Hydroxychloroquine wordt bij reumatoïde artritis bij voorkeur gecombineerd met methotrexaat of een ander anti-reumatisch middel. Deze combinatie is meestal effectiever. Gelijktijdig gebruik van hydroxychloroquine en digoxine (Lanoxin ®) kan de werking van digoxine versterken. Overleg daarom altijd met uw arts als u digoxine gebruikt en hydroxychloroquine gaat gebruiken of juist gaat stoppen. Overleg met uw behandelaar bij verandering van uw medicatiegebruik.

Alcohol

Er is geen bezwaar tegen (matig) alcohol gebruik tijdens behandeling met hydroxychloroquine.

Autorijden

Hydroxychloroquine veroorzaakt geen sufheid of slaperigheid. U mag tijdens het gebruik van hydroxychloroquine gewoon autorijden.

Operaties en andere (tandheelkundige) ingrepen

Er zijn geen aanvullende maatregelen nodig bij operaties of (tandheelkundige)  ingrepen. Informeer wel altijd uw behandelaar over uw medicatiegebruik.

Reizen

Bij reizen naar het buitenland raden we u aan een actueel overzicht van uw medicijnen mee te nemen. Dit is het medicatie paspoort. Het is verkrijgbaar bij uw apotheek of eventueel bij uw behandelaar.

Vaccinaties

Omdat u een reumatische ziekte heeft en reuma medicijnen gebruikt, adviseren wij u om u jaarlijks tegen de griep (influenza) te laten vaccineren door uw huisarts.

Heeft u een vaccinatie nodig, overleg dan altijd van tevoren met uw behandelend arts, apotheek of huisarts. 

Als u plannen heeft om in de toekomst een verre reis te maken, dan raden wij u aan dit met uw behandelaar te bespreken vóórdat u start met hydroxychloroquine. Dit vanwege een mindere effectiviteit van bepaalde vaccinaties tijdens het gebruik van hydroxychloroquine. Wij raden de vaccinatie met een verzwakt levend vaccin zoals bof-mazelen-rode hond (BMR), gele koorts, oraal poliovaccin of BCG af tijdens het gebruik van hydroxychloroquine.

Vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding

Gebruik van Hydroxychloroquine heeft, voor zover bekend, geen effect op de vruchtbaarheid van mannen of vrouwen. Hydroxychloroquine mag gebruikt worden in de zwangerschap. Als u plannen heeft om in de nabije toekomst zwanger te worden of als u onverwacht zwanger bent, adviseren wij u dit te melden aan uw behandelaar. Overleg met uw behandelaar of u tijdens het gebruik van Hydroxychloroquine veilig borstvoeding kunt geven.
Patiëntenzorg Behandelingen Hydroxychloroquine (Plaquenil®) bij reumatische aandoeningen

Wat is hydroxychloroquine?

Hydroxychloroquine is een middel dat wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende auto-immuunziekten. Gebruik van dit medicijn leidt tot een afname van pijn, zwelling en stijfheid van de gewrichten waardoor op de langere termijn de kans op gewrichtsschade afneemt. lees meer

Wat is hydroxychloroquine?

Hydroxychloroquine wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende auto-immuunziekten. Het wordt onder andere gebruikt bij patiënten met reumatoïde artritis en systemische lupus erythematodes (SLE). Daarnaast wordt het soms ingezet bij de behandeling van malaria of andere infectieziekten. Bij patiënten met een reumatische auto-immuunziekte is er een fout in het afweersysteem ontstaan waardoor er sprake is van een afweerreactie tegen het eigen lichaam. Dit kan in verschillende plaatsen van het lichaam gebeuren. Bij reumatische ziekten zijn dit vaak de gewrichten, maar ook de huid kan daarbij betrokken zijn. Hydroxychloroquine is een medicijn dat deze afweerreactie onderdrukt. Het exacte werkingsmechanisme is (nog) onbekend.

Gebruik van dit medicijn leidt tot een afname van pijn, zwelling en stijfheid van de gewrichten waardoor op de langere termijn de kans op gewrichtsschade afneemt. De werking van hydroxychloroquine treedt op na 3 tot 6 maanden. Soms duurt het echter langer en bij sommige mensen werkt het medicijn onvoldoende of helemaal niet.

Het gebruik

Hydroxychloroquine is beschikbaar in tabletten van 200 mg. U neemt de tabletten in één of meerdere doseringen per dag in. Uw behandelaar spreekt met u af hoeveel tabletten u gaat gebruiken. De hoeveelheid per dag varieert van 200 tot 600 mg. Als uw ziekte rustig is, kunt u in overleg met uw behandelaar besluiten de dosering te verlagen en eventueel zelfs te stoppen.

Bewaaradvies

De hydroxychloroquine tabletten bewaart u in de originele verpakking bij een temperatuur lager dan 30°C.

Contact

Afdeling Reumatologie

(024) 361 45 80

Tijdens de behandeling

Overleg met uw behandelaar bij verandering van uw medicatiegebruik. Hydroxychloroquine veroorzaakt geen sufheid of slaperigheid. U mag tijdens het gebruik van dit middel gewoon autorijden. lees meer

Mogelijke bijwerkingen

In de bijsluiter van het medicijn vindt u een uitgebreid overzicht van alle bijwerkingen die kunnen voorkomen. Hieronder vindt u belangrijke bijwerkingen om van op de hoogte te zijn. Deze bijwerkingen komen bij minder dan 15% van de patiënten voor.
 • maag- en darmklachten
 • oogklachten
 • toevallen of stuipen
 • verlaagde bloedcellen
 • allergïeën en overgevoeligheidsreacties
lees meer

Mogelijke bijwerkingen

In de bijsluiter van het medicijn vindt u een uitgebreid overzicht van alle bijwerkingen die kunnen voorkomen. Hieronder vindt u belangrijke bijwerkingen om van op de hoogte te zijn. Deze bijwerkingen komen bij minder dan 15% van de patiënten voor.
 • Verminderde eetlust, maag- en darmklachten (misselijkheid, diarree, buikpijn)
 • Oogklachten (kleurverandering, gezichtsvelddefecten en accomodatiestoornissen) 

Bijwerkingen die zelden voorkomen

 • Toevallen/stuipen (convulsies), ernstige huiduitslag, gehoorsverlies
 • Bijwerkingen die u zelf niet merkt maar die uw behandelaar met bloedonderzoek controleert zijn verlaagde bloedcellen.
Allergieën en overgevoeligheidsreacties kunnen voorkomen. Bij nieuwe huidafwijkingen, koorts of benauwdheidklachten adviseren we u zo spoedig mogelijk contact op te nemen met uw huisarts en/of behandelaar.

Controles

Als uw arts bijwerkingen vermoed moet u uw bloed laten prikken voor verder onderzoek. In de volgende gevallen kan het nodig zijn dat een oogarts u onderzoekt:
 • Bij langdurig gebruik (langer dan 5 jaar).
 • Bij een hogere dosering (meer dan 400 mg per dag).
 • Wanneer u klachten aan uw ogen heeft.

Afdeling Reumatologie

De afdeling Reumatologie onderzoekt en behandelt patiënten met reumatische ziekten die klachten hebben op het gebied van bewegen. lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet