Patiëntenzorg Behandelingen Iloprost infuus (Ilomedine®)

Wat is iloprost?

Iloprost is een middel dat vaatverwijdend werkt. Het remt bovendien het vastplakken van de bloedplaatjes aan de vaatwand. Dit zorgt voor een betere bloeddoorstroming. lees meer

Wat is iloprost?

Iloprost is een prostacycline-analogon waarvan het werkingsmechanisme nog niet volledig bekend is. Iloprost zorgt ervoor dat de vaten verwijden. Daarnaast remt het middel het vastplakken van bloedplaatjes aan de vaatwand. Dit zorgt voor een betere bloeddoorstroming.

Iloprost infusen worden voorgeschreven bij een ernstig fenomeen van Raynaud. Daarnaast wordt het ook gebruikt bij patiënten met niet of slecht genezende wondjes aan handen of voeten en bij reumatische auto-immuunziekten zoals systemische sclerose en systemische lupus erythemadodes (SLE).

Contact

Afdeling Reumatologie

(024) 361 45 80

Het infuus

Iloprost krijgt u via een infuus. Een kuur met Iloprost duurt 5 dagen, waarop u 6 uur per dag Iloprost krijgt toegediend. Tijdens deze dagen wordt u opgenomen op de afdeling Reumatische Ziekten. lees meer

Het infuus

Iloprost wordt toegediend in de vorm van een infuus. Een infuuskuur duurt meestal 5 dagen. U krijgt tijdens deze kuur 6 uur per dag iloprost toegediend. De dosering van iloprost wordt langzaam opgehoogd en bij elke verhoging wordt uw bloeddruk en polsslag gecontroleerd. De dosering is afhankelijk van hoe u het medicijn verdraagt.

De infusen worden altijd in het ziekenhuis gegeven. Een deel van de patiënten merkt direct effect. De aangedane plekken worden dan warmer en kunnen rood verkleuren. Soms treedt het effect geleidelijk op binnen een aantal weken. Een klein deel van de behandelde patiënten merkt geen effect van iloprost.

Tijdens de behandeling

Iloprost mag niet worden toegediend als u een aandoening hebt met een groot risico op bloedingen zoals een maagzweer of een recente bloeding in het hoofd. Behandeling wordt afgeraden bij recente hartaandoeningen, zoals een hartinfarct of hartfalen. lees meer

Tijdens de behandeling

Andere medicijnen

De bloeddrukverlagende werking van antihypertensiva (bloeddrukverlagende middelen) kan worden versterkt. Door het effect van iloprost op de bloedplaatjes moet u voorzichtig zijn met het gebruik van bloedverdunners.

Alcohol

Door het gebruik van alcohol kunt u meer last van bijwerkingen krijgen. Daarom wordt het gebruik van alcohol op de dagen dat u behandeld wordt met iloprost ontraden.

Autorijden

Iloprost kan uw bloeddruk verlagen en hierbij klachten van hoofdpijn en duizeligheid geven. Autorijden direct na behandeling raden wij af.

Operaties en tandheelkundige ingrepen

Wij adviseren om uw (tand)arts te melden dat u iloprost gebruikt zodat deze zo nodig maatregelen kan nemen.

Reizen

Overleg met uw behandelaar of en hoe u mag reizen. Denk eraan om op tijd een medicatiepaspoort bij uw apotheek aan te vragenen mee te nemen op reis. Het medicatiepaspoort is een overzicht van de medicijnen die u gebruikt.

Vaccinaties

Bij een reumatische ziekte adviseren wij om u jaarlijks tegen de griep (influenza) te laten vaccineren door uw huisarts. Heeft u een vaccinatie nodig, overleg dan altijd van tevoren met uw reumatoloog of huisarts. 

Vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding

Van iloprost is niet bekend of het de vruchtbaarheid beïnvloedt. Er is weinig informatie over de effecten van iloprost tijdens zwangerschap. Iloprost mag daarom niet tijdens de zwangerschap worden gebruikt. Als u plannen heeft om in de nabije toekomst zwanger te worden of onverwacht zwanger bent adviseren wij u dit te melden aan uw behandelaar. Het is niet bekend of dit geneesmiddel in de moedermelk overgaat. U mag daarom geen borstvoeding geven als u iloprost gebruikt.

Aandoeningen

Iloprost mag niet worden toegediend als u een aandoening hebt met een groot risico op bloedingen zoals een maagzweer of een recente bloeding in het hoofd. Behandeling wordt afgeraden bij recente hartaandoeningen, zoals een hartinfarct of hartfalen.
 

Contact opnemen

Allergieën en overgevoeligheidsreacties kunnen voorkomen. Neem bij nieuwe huidafwijkingen, koorts of benauwdheid, zo snel mogelijk contact op met uw huisarts en/of behandelaar.

Mogelijke bijwerkingen

In de bijsluiter van het medicijn vindt u een uitgebreid overzicht van alle bijwerkingen die kunnen voorkomen. Hieronder vindt u belangrijke bijwerkingen om van op de hoogte te zijn.
  • opvliegers en transpireren
  • hoofdpijn en duizeligheid
  • misselijkheid en braken
  • sterke daling van uw bloeddruk
  • maag- en darmklachten
  • overgevoeligheidsreacties
lees meer

Mogelijke bijwerkingen

In de bijsluiter van het medicijn vindt u een uitgebreid overzicht van alle bijwerkingen die kunnen voorkomen. Hieronder vindt u belangrijke bijwerkingen om van op de hoogte te zijn. De bijwerkingen van iloprost treden op tijdens het infuus zelf en gaan daarna meestal vanzelf weer over.
  • Tijdens het infuus kunt u last hebben van opvliegers. Daarnaast kunt u het er warm krijgen, blozen, transpireren, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en braken. Als deze bijwerkingen optreden wordt de hoeveelheid van iloprost (infuussnelheid) aangepast.
  • Tijdens het infuus kan een sterke daling van de bloeddruk optreden, een trage polsslag en pijn op de borst. Als deze bijwerkingen optreden wordt het infuus tijdelijk of definitief gestaakt.
  • Maag- en darmklachten zoals mindere eetlust, maagzuur en diarree.

Overgevoeligheidsreacties

Tijdens het infuus kan een overgevoeligheidsreactie optreden.  Als u last krijgt van kortademigheid, ernstige duizeligheid, licht gevoel in het hoofd, koude rillingen, zwelling van de lippen, huiduitslag of jeuk, moet u dit onmiddellijk laten weten aan de verpleegkundige, zodat hij of zij direct een arts kan waarschuwen. Zo nodig wordt de toediening van iloprost vertraagd, onderbroken of u krijgt een anti-allergie middel toegediend. 

Controles

Tijdens toediening wordt regelmatig de bloeddruk gecontroleerd. Er zijn geen extra bloedcontroles nodig voor of na het toedienen van iloprost.

Aandoeningen

  • Systemische lupus erythematode ontregelt uw afweersysteem, dat zich daardoor tegen uw eigen lichaam keert.

    naar de aandoeningen


Afdeling Reumatologie

De afdeling Reumatologie onderzoekt en behandelt patiënten met reumatische ziekten die klachten hebben op het gebied van bewegen. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet