Patiëntenzorg Behandelingen Methotrexaat via infuus

Hoe werkt het methotrexaat via een infuus?

Methotrexaat onderdrukt het ziekteproces bij eosinofiele fasciitis door het onderdrukken van de afweer (immuunsysteem). lees meer

Hoe werkt het methotrexaat via een infuus?

Bij reumatische auto-immuunziektes wordt door een verkeerde reactie van de afweer (immuunsysteem) uw eigen lichaam aangevallen.

Methotrexaat is een geneesmiddel dat de celdeling remt (cytostaticum/chemo) en de natuurlijke afweer van uw lichaam onderdrukt. Methotrexaat wordt in een hoge dosis gebruikt bij de behandeling van kanker. Methotrexaat wordt in een hele lage dosis gebruikt bij patiënten met reumatische auto-immuunziektes. Deze hele lage dosis methotrexaat is niet altijd effectief.
Daarom hebben wij in wetenschappelijk onderzoek het effect van hogere dosis methotrexaat onderzocht en passen wij deze nu toe voor de behandeling van eosinofiele fasciitis. De dosis is vergelijkbaar met de laagste dosis methotrexaat die voor kanker wordt gegeven.

Methotrexaat onderdrukt het ziekteproces bij eosinofiele fasciitis door het onderdrukken van de afweer (immuunsysteem). De behandeling met methotrexaat via infuus wordt toegepast bij de behandelingen van eosinofiele fasciitis.


Contact

Afdeling Reumatologie

(024) 361 45 80

Hoe wordt methotrexaat via infuus gebruikt?

Als u methotrexaat via een infuus krijgt toegediend, dat moet u rekening houden met een aantal zaken. lees meer

Hoe wordt methotrexaat via infuus gebruikt?

Methotrexaat wordt toegediend via maandelijkse infusen gedurende 6 tot 9 maanden. De voorgeschreven hoeveelheid is berekend op uw lichaamsgewicht. De infusen worden toegediend op de afdeling Reumatische Ziekten. De verpleegkundig specialist neemt enkele dagen voor de toediening contact met u op voor het beantwoorden vragen en om u instructies te geven.

U mag van 24 uur voor tot 2 dagen na het infuus de volgende voeding en drank niet nemen:

  • cola
  • vruchten- of groentesap
  • citrusvruchten of citrushoudende voedingsmiddelen
  • vitamine- of voedingssupplementen met vitamine C en/of foliumzuur

Bij elk infuus wordt u opgenomen op de dagbehandeling of een opnameafdeling van het Radboudumc.
24 uur na de toediening van methotrexaat start u met folinezuur. Dit is een vitamine die een gedeelte van de werking van methotrexaat tegengaat om de kans op bijwerkingen te verkleinen. In totaal krijgt u 150 mg folinezuur die u verdeelt over 5 doses van 30 mg, die u elke 6 uur inneemt. Het is belangrijk dat u weet op welk tijdstip het infuus is gestart. De verpleegkundige noteert dit ook voor u. Wacht minimaal 24 uur voordat u start met de folinezuur.

Op de dag van opname gaat u eerst naar de prikpost op de polikliniek om bloed af te laten nemen voor controle van uw bloedbeeld, lever- en nierfunctie. Daarnaast meet de verpleegkundige voor aanvang van het infuus uw bloeddruk, pols en temperatuur. Hierna krijgt u het infuuszakje met de methotrexaat toegediend. 10 dagen na elk infuus moet u bloed laten prikken om de waarden van bloedcellen, nier- en leverfunctie te controleren. Als deze afwijkend zijn, kan het zijn dat u geen verdere behandeling kunt krijgen of dat u een lagere dosis krijgt.


Mogelijke bijwerkingen

Bij de dosis methotrexaat die u krijgt, is veel ervaring opgedaan bij één soort kanker. De bijwerkingen zijn meestal mild en gaan meestal weer spontaan voorbij. lees meer

Mogelijke bijwerkingen



Noodzakelijke controles

De bloedcontroles zijn noodzakelijk. Uw behandelaar vraagt u om 10 dagen na elk infuus uw bloed te laten onderzoeken om tekenen van lever- of nierfunctiestoornissen of afname in de aanmaak van bloedcellen op tijd op te sporen. lees meer

Noodzakelijke controles

De bloedcontroles zijn noodzakelijk. Uw behandelaar vraagt u om 10 dagen na elk infuus uw bloed te laten onderzoeken om tekenen van lever- of nierfunctiestoornissen of afname in de aanmaak van bloedcellen op tijd op te sporen. Zo nodig krijgt u formulieren mee om dit onderzoek bij u in de omgeving te laten doen. Bij afwijkende waarden wordt de dosis methotrexaat aangepast of de behandeling uitgesteld. Ditzelfde bloedonderzoek wordt ook gedaan op de dag dat u het volgende infuus krijgt toegediend. Bij afwijkende waarden kan de arts besluiten om de behandeling uit te stellen. Afwijkingen in de aanmaak van bloedcellen en lever-of nierfunctiestoornissen zijn meestal tijdelijk.
 


Kan het gebruikt worden met andere medicijnen?

Bepaalde medicijnen kunnen niet tegelijk met methotrexaat gebruikt worden omdat dit uw bloedspiegel beïnvloedt en een grotere kans op bijwerkingen geeft of omdat de werking van de medicijnen verandert door de methotrexaat. lees meer

Kan het gebruikt worden met andere medicijnen?

Bepaalde medicijnen kunnen niet tegelijk met methotrexaat gebruikt worden omdat dit uw bloedspiegel beïnvloedt en een grotere kans op bijwerkingen geeft of omdat de werking van de medicijnen verandert door de methotrexaat. Dit bespreekt uw behandelaar met u. Overleg met uw behandelaar bij veranderingen in uw medicatiegebruik. Let met name op bij gebruik van medicijnen die u zelf bij de drogist kunt kopen. Foliumzuur en medicijnen zoals naproxen en omeprazol mogen niet gelijktijdig gebruikt worden.
 


Wat moet u nog meer weten?

Hier moet u rekening mee houden op het gebied van alcoholgebruik, autorijden, (tandheelkundige) ingrepen, vaccinaties, reizen en zwangerschap en vruchtbaarheid. lees meer

Wat moet u nog meer weten?



Afdeling Reumatologie

De afdeling Reumatologie onderzoekt en behandelt patiënten met reumatische ziekten die klachten hebben op het gebied van bewegen. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet