Tijdens de behandeling

Andere medicijnen

Bepaalde medicijnen kunnen bij gelijktijdig gebruik de bloedspiegels van mycofenolaatmofetil en/of sommige bijwerkingen van het medicijn beïnvloeden. Ook kan mycofenolaatmofetil de werking en bijwerkingen van andere medicijnen beïnvloeden. Meld daarom altijd bij uw behandelaar dat u met mycofenolaatmofetil behandeld wordt. Overleg met uw eigen behandelaar bij verandering van uw medicatie gebruik.

Alcohol

In combinatie met mycofenolaatmofetil wordt het risico op leverfunctiestoornissen verhoogd. Daarom raden we het gebruik van alcohol af tijdens een behandeling met mycofenolaatmofetil.

Autorijden

Mycofenolaatmofetil veroorzaakt geen sufheid of slaperigheid. Er is geen bezwaar tegen autorijden tijdens het gebruik van mycofenolaatmofetil.

Operaties en andere (tandheelkundige) ingrepen

Er bestaat bij het gebruik van mycofenolaatmefetil mogelijk een verhoogd risico op infecties na een operatie. Overleg met uw behandelaar of het nodig is mycofenolaatmofetil tijdelijk te onderbreken. Wij adviseren om uw (tand)arts op de hoogte te brengen van het feit dat u mycofenolaatmofetil gebruikt zodat hij of zij zo nodig maatregelen kan nemen.

Reizen

Bij reizen naar het buitenland is het raadzaam een actueel overzicht van uw medicijnen mee te nemen. Dit is het medicatie paspoort. Het medicatie paspoort is verkrijgbaar bij uw apotheek of eventueel bij uw behandelaar.

Vaccinaties

Omdat u een reumatische ziekte heeft en reuma medicijnen gebruikt, adviseren wij u om u jaarlijks tegen de griep (influenza) te laten vaccineren door uw huisarts.

Heeft u een vaccinatie nodig, overleg dan altijd van tevoren met uw reumatoloog, apotheek of huisarts. Wij raden de vaccinatie met een verzwakt levend vaccin, zoals bof-mazelen-rode hond (BMR), gele koorts, oraal poliovaccin of BCG af tijdens het gebruik van mycofenolaatmofetil. 

Heeft u plannen om in de toekomst een verre reis te maken, dan raden wij u aan dit met uw behandelaar te bespreken vóór het starten van mycofenolaatmofetil. Dit vanwege een mindere effectiviteit van bepaalde vaccinaties tijdens het gebruik van mycofenolaatmofetil.

Vruchtbaarheid, zwanger worden en borstvoeding

Van dit medicijn is niet bekend of het de vruchtbaarheid beïnvloedt. Als u plannen heeft om in de nabije toekomst zwanger te worden of onverwacht zwanger bent adviseren wij u dit kenbaar maken aan uw behandelaar. Mycofenolaatmofetil is namelijk schadelijk voor het ongeboren kind. Zowel vrouwen als mannen krijgen het advies om tijdens de behandeling met mycofenolaatmofetil voor een betrouwbare anticonceptie te zorgen, en deze na staken van de mycofenolaatmofetil ten minste 3 maanden voort te zetten.
Het is niet bekend of mycofenolaatmofetil in de moedermelk overgaat. U mag daarom geen bortvoeding geven als u mycofenolaatmofetil gebruikt.

Zonlicht

Beperk tijdens het gebruik van mycofenolaatmofetil de blootstelling aan zonlicht en Uv-straling door het dragen van beschermende kleding en/of het gebruik van zonnebrandcrèmes met een hoge beschermingsfactor (factor 30 of hoger). Wij raden u af om onder de zonnebank te gaan.
Patiëntenzorg Behandelingen Mycofenolaatmofetil bij reumatische aandoeningen

Wat is mycofenolaatmofetil (Mycofenolaat mofetil®, CellCept ®, Myfenax®)?

Mycofenolaatmofetil wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende auto-immuunziekten. Het is een medicijn dat de afweerreactie onderdrukt. Het remt de activatie van bepaalde witte bloedcellen (de B- en T-lymfocyten) waardoor de productie van ontstekingsfactoren geremd worden. lees meer

Wat is mycofenolaatmofetil (Mycofenolaat mofetil®, CellCept ®, Myfenax®)?

Mycofenolaatmofetil wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende auto-immuunziekten. Het wordt onder andere gebruikt bij patiënten met systemische lupus erythematodes (SLE), systemische sclerose (sclerodermie) en bij verschillende vormen van vasculitis (ontsteking van de bloedvatwand). Mycofenolaatmofetil wordt ook gebruikt bij de behandeling van patiënten die een orgaantransplantatie hebben ondergaan, om een afstotingsreactie te voorkomen.

Bij patiënten met een reumatische auto-immuunziekte is er een fout in het afweersysteem ontstaan waardoor er sprake is van een afweerreactie tegen het eigen lichaam. Dit kan in verschillende plaatsen van het lichaam gebeuren. Bij reumatische ziekten zijn dit vaak de gewrichten maar ook de longen en/of de huid kunnen betrokken zijn.

Mycofenolaatmofetil is een medicijn dat de afweerreactie onderdrukt. Het remt de activatie van bepaalde witte bloedcellen (de B- en T-lymfocyten) waardoor de productie van ontstekingsfactoren geremd worden. Het middel werkt na ongeveer 6 tot 12 weken. Soms duurt het langer. Bij sommige mensen werkt het medicijn helaas onvoldoende of helemaal niet.

Het gebruik

Mycofenolaatmofetil is beschikbaar in tabletten van 500 mg. Meestal start u met een opbouwschema dat 2 tot 4 weken kan duren. De uiteindelijke hoeveelheid is gemiddeld 2 keer per dag 1000 mg. Dit zijn 2 tabletten per keer. De maximale dosering is 6 tabletten per dag. Uw behandelaar spreekt met u af hoeveel tabletten u moet gaan gebruiken en legt u het opbouwschema uit. Om bijwerkingen zo veel mogelijk te beperken kunt u de tabletten het beste tijdens de maaltijd innemen, bij voorkeur met een glas water. Slik elke tablet in zijn geheel door.

Als uw ziekte rustig is, kan in overleg met uw behandelaar worden besloten om de dosering te verlagen of eventueel zelfs te stoppen.

Bewaaradvies

De mycofenolaatmofetil tabletten bewaart u in de originele verpakking bij een temperatuur lager dan 30°C.


Contact

Afdeling Reumatologie

(024) 361 45 80

Tijdens de behandeling

We raden het gebruik van alcohol af tijdens een behandeling. Mycofenolaatmofetil is schadelijk voor het ongeboren kind. U mag tijdens het gebruik van dit medicijn geen borstvoeding geven. lees meer

Mogelijke bijwerkingen

In de bijsluiter van het medicijn vindt u een uitgebreid overzicht van alle bijwerkingen die kunnen voorkomen. Hieronder vindt u belangrijke bijwerkingen om van op de hoogte te zijn:
 • verminderde eetlust, misselijkheid, braken, buikpijn en diarree
 • infecties
 • koorts en griepachtige verschijnselen
 • gordelroos en blaasontsteking
 • bijwerkingen die u zelf niet merkt maar die uw behandelaar met bloedonderzoek controleert
 • licht verhoogde kans op bepaalde vormen van huidkanker
lees meer

Mogelijke bijwerkingen

In de bijsluiter van het medicijn vindt u een uitgebreid overzicht van alle bijwerkingen die kunnen voorkomen. Hieronder vindt u belangrijke bijwerkingen om van op de hoogte te zijn:
 • Verminderde eetlust, misselijkheid, braken, buikpijn en diarree
 • Milde infecties zoals verkoudheid
 • Koorts en griepachtige verschijnselen zoals malaise en hoofdpijn
 • Gordelroos en blaasontsteking. Indien u klachten hiervan heeft, adviseren wij u contact op te nemen met uw (huis)arts.
 • Bijwerkingen die u zelf niet merkt maar die uw behandelaar met bloedonderzoek controleert zijn leverfunctieafwijkingen, nierfunctiestoornissen en verlaagde bloedcellen.
 • U heeft een licht verhoogde kans op bepaalde vormen van huidkanker die in het algemeen goed te behandelen zijn.
 • Omdat mycofenolaatmofetil de afweer onderdrukt bestaat er een verhoogde kans op het ontstaan van infecties. Als u klachten of symptomen heeft die kunnen passen bij een ernstige infectie, zoals hoge koorts, ernstige kortademigheid of hoesten, overleg dan met uw (huis)arts en/of behandelaar.

Allergische reactie

Allergieën en overgevoeligheidsreacties kunnen voorkomen. Bij nieuwe huidafwijkingen, koorts of benauwdheidsklachten adviseren we u zo spoedig mogelijk contact op te nemen met uw huisarts en/of behandelaar.

Contact opnemen

Allergieën en overgevoeligheidsreacties kunnen voorkomen. Neem bij nieuwe huidafwijkingen, koorts of benauwdheid, zo snel mogelijk contact op met uw huisarts en/of behandelaar.

Controles

Vóór en na het starten van mycofenolaatmofetil moet u uw bloed laten prikken voor verder onderzoek. Dit zal in het begin regelmatig nodig zijn om in de gaten te houden hoe uw lichaam op het medicijn reageert. lees meer

Controles

Vóór en na het starten van mycofenolaatmofetil moet u uw bloed laten prikken voor verder onderzoek. Dit zal in het begin regelmatig nodig zijn om in de gaten te houden hoe uw lichaam op het medicijn reageert. Bij verandering van de dosering of afwijkende bevindingen zult u mogelijk extra gecontroleerd worden. Als het nodig is wordt de dosis mycofenolaatmofetil aangepast.

Aandoeningen

 • Systemische lupus erythematodes ontregelt uw afweersysteem. Het afweersysteem keert zich daardoor tegen uw eigen lichaam. Dit kan leiden tot veel verschillende klachten.

  naar de aandoening


Naar uw afspraak polikliniek Dermatologie

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: A
Verdieping: 1
Route: 678 naar Plein A1 Oost

bekijk route

Naar uw afspraak polikliniek Dermatologie

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw A , Verdieping 1 en volg route 678 naar Plein A1 Oost

Afdeling Reumatologie

De afdeling Reumatologie onderzoekt en behandelt patiënten met reumatische ziekten die klachten hebben op het gebied van bewegen. lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet