Wat is teriparatide?

Teriparatide wordt toegepast bij sommige patiënten met osteoporose (botontkalking). Pas als patiënten ondanks eerdere medicatie (bijvoorbeeld bisfosfonaten zoals alendroninezuur) nieuwe botbreuken krijgen, of deze middelen niet goed verdragen, kan teriparatide voorgeschreven worden. Als er grote problemen zijn met uw nierfunctie of wanneer de hoeveelheid calcium (kalk) in uw bloed laag is, dan zal het medicijn niet gegeven worden.

Teriparatide is een stof die lijkt op een hormoon dat in het lichaam gevormd wordt door de bijschildklier (parathormoon, PTH). Teriparatide stimuleert de botvorming door het activeren van bot-opbouwende cellen. Hierdoor neemt de botdichtheid toe en verbetert de structuur van het bot waardoor het bot sterker wordt en de kans op een botbreuk afneemt.

Het gebruik

Teriparatide wordt gebruikt in de vorm van een onderhuidse injectie. De injecties kunt u zelf toedienen. Uw partner of een zorgverlener kan dit ook doen. In het ziekenhuis of bij de apotheek krijgt u instructies hoe u deze injecties moet toedienen. De gebruikelijke dosering van teriparatide via een onderhuidse injectie is 1 maal per dag 20 microgram.

Bewaaradvies

Teriparatide bewaart u in de koelkast bij een temperatuur tussen de 2 en 8°C. Haal de injectiespuit 30 minuten voor toediening uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen.
Patiëntenzorg Behandelingen Teriparatide (Forsteo®)

Wat is teriparatide?

Teriparatide is een stof die lijkt op een hormoon dat in het lichaam gevormd wordt door de bijschildklier. Teriparatide stimuleert botvorming door het activeren van bot-opbouwende cellen waardoor het bot sterker wordt. lees meer

Contact

Afdeling Reumatologie

(024) 361 45 80

Tijdens de behandeling

Uw arts zal meestal adviseren om calcium (kalk) tabletten en/of vitamine D tabletten te gebruiken tijdens de behandeling met teriparatide. Teriparatide mag u niet gebruiken tijdens zwangerschap of borstvoeding. lees meer

Tijdens de behandeling

Andere medicijnen

Teriparatide kan, in combinatie met digoxine (Lanoxin) en een hoog calciumgehalte in uw bloed, er voor zorgen dat de hoeveelheid digoxine in het bloed te hoog wordt. Uw arts zal meestal adviseren om calcium (kalk) tabletten en/of vitamine D tabletten te gebruiken tijdens de behandeling met teriparatide. Volg deze adviezen goed op om problemen te voorkomen door een te laag calciumgehalte tijdens de behandeling met teriparatide.
Overleg met uw behandelaar als uw medicatiegebruik verandert.

Alcohol

Er is geen bezwaar tegen (matig) alcohol gebruik tijdens behandeling met teriparatide.

Autorijden

Er is geen bezwaar tegen autorijden tijdens gebruik van teriparatide.

Operaties en tandheelkundige ingrepen

In het algemeen is het niet noodzakelijk om teriparatide voor een operatie te stoppen. Wij adviseren om uw (tand)arts te melden dat u teriparatide gebruikt zodat deze zo nodig maatregelen kan nemen.

Reizen

Als u op reis gaat raden wij u aan om de medicatie gekoeld in een koeltasje mee te nemen in uw handbagage. Bewaar de medicatie op uw verblijfadres zoals thuis, dus in de koelkast bij een temperatuur van 2-8° Celsius. Bij reizen naar het buitenland raden wij u aan een brief mee te nemen waarin staat dat u teriparatide en bijbehorende injectiespuiten gebruikt. Deze brief en het medicatie paspoort is verkrijgbaar bij uw apotheek of eventueel bij uw behandelaar.

Vaccinaties

Er is geen bezwaar tegen vaccinaties tijdens het gebruik van teriparatide.

Vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding

Van teriparatide is niet bekend of het de vruchtbaarheid beïnvloedt. Er is weinig informatie over de effecten van teriparatide tijdens zwangerschap. Teriparatide mag u daarom niet tijdens de zwangerschap gebruiken. Als u plannen heeft om in de nabije toekomst zwanger te worden of onverwacht zwanger bent adviseren wij u dit kenbaar maken aan uw behandelaar. Het is niet bekend of dit geneesmiddel in de moedermelk terechtkomt, daarom mag u geen borstvoeding geven als u teriparatide gebruikt.

Mogelijke bijwerkingen

In de bijsluiter van het medicijn vindt u een uitgebreid overzicht van alle bijwerkingen die kunnen voorkomen. Hieronder vindt u belangrijke bijwerkingen om van op de hoogte te zijn. Deze bijwerkingen komen bij minder dan 15% van de patiënten voor.
  • griepverschijnselen
  • hoofdpijn, (draai)duizeligheid, flauwvallen
  • zenuwpijn in uw bil en/of been
  • misselijkheid, braken en/of maagzuurbranden
  • hartkloppingen, kortademigheid
  • allergieën en overgevoeligheidsreacties
lees meer

Mogelijke bijwerkingen

In de bijsluiter van het medicijn vindt u een uitgebreid overzicht van alle bijwerkingen die kunnen voorkomen. Hieronder vindt u belangrijke bijwerkingen om van op de hoogte te zijn. Deze bijwerkingen komen bij minder dan 15% van de patiënten voor.
  • griepverschijnselen zoals spier- en gewrichtspijn (> 10%)
  • hoofdpijn, (draai)duizeligheid, flauwvallen
  • zenuwpijn in uw bil en/of been
  • misselijkheid, braken en/of maagzuurbranden
  • hartkloppingen, kortademigheid
Allergieën en overgevoeligheidsreacties kunnen voorkomen. Bij nieuwe huidafwijkingen, koorts of benauwdheidklachten adviseren we u zo spoedig mogelijk contact op te nemen met uw huisarts en/of behandelaar.

Contact opnemen

Allergieën en overgevoeligheidsreacties kunnen voorkomen. Neem bij nieuwe huidafwijkingen, koorts of benauwdheid, zo snel mogelijk contact op met uw huisarts en/of behandelaar.

Afdeling Reumatologie

De afdeling Reumatologie onderzoekt en behandelt patiënten met reumatische ziekten die klachten hebben op het gebied van bewegen. lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet