Wat is ustekinumab?

Ustekinumab is een medicijn dat de afweerreactie onderdrukt door een bepaald ontstekingseiwit te remmen. Dit leidt tot een afname van pijn, zwelling en stijfheid van de gewrichten. Ustekinumab wordt toegediend via een onderhuidse (subcutane) injectie.

lees meer

Wat is ustekinumab?

Ustekinumab wordt gebruikt bij de behandeling van verschillende auto-immuunziekten. Het wordt onder andere gebruikt bij patiënten met artritis psoriatica en bij volwassenen met psoriasis.

Bij patiënten met een reumatische auto-immuunziekte is er een fout in het afweersysteem ontstaan waardoor er sprake is van een afweerreactie tegen het eigen lichaam. Dit kan in verschillende plaatsen van het lichaam gebeuren. Bij reumatische ziekten zijn dit vaak de gewrichten. Ustekinumab is een medicijn dat deze afweerreactie onderdrukt, door een bepaald ontstekingseiwit (IL-12 en IL23) te remmen. Dit leidt tot een afname van pijn, zwelling en stijfheid van de gewrichten waardoor op de langere termijn de kans op gewrichtsschade afneemt. De werking van ustekinumab treedt op na ongeveer 12 weken. Soms duurt het langer en bij sommige mensen werkt het medicijn helaas onvoldoende of helemaal niet.

Het gebruik

Ustekinumab wordt toegediend via een onderhuidse (subcutane) injectie. De injecties kunt u zelf toedienen. Uw partner of andere zorgverleners kunnen dit ook doen. In het ziekenhuis of bij de apotheek krijgt u instructies hoe u deze injecties moet toedienen. De gebruikelijke dosering van ustekinumab via een onderhuidse injectie is 45 mg 1 keer per 12 weken op een vaste dag. De eerste 2 injecties worden met een tussenpoos van 4 weken toegediend.

Als uw ziekte rustig is, kan in overleg met uw behandelaar worden besloten om de dosering te verlagen of de ustekinumab eventueel zelfs te stoppen.

Bewaaradvies

Ustekinumab bewaart u in de koelkast bij een temperatuur tussen de 2 en 8°C. Haal de injectiespuit 30 minuten voor toediening uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen.

Contact

Afdeling Reumatische Ziekten

(024) 361 45 80

Voor de behandeling

Vóórdat u start met de behandeling kijken we of u in het verleden in contact bent geweest met tuberculose. Het kan zijn dat we u ook screenen op hepatitis en u bepaalde vaccinaties geven voordat u start met de behandeling.

lees meer

Voor de behandeling

Vóórdat u start met de behandeling met ustekinumab kijken we of u in het verleden in contact bent geweest met tuberculose. Tijdens de behandeling met medicijnen zoals ustekinumab, is bij sommige patiënten namelijk tuberculose opgetreden. Dit betrof vrijwel altijd een opvlamming van een oude infectie. We testen u op tuberculose door middel van een huidtest (Mantoux) en/of een bloedtest en een röntgenfoto van uw longen. Het kan zijn dat we u ook screenen op hepatitis (= virale infectie van de lever) en u  bepaalde vaccinaties geven voordat u start met de behandeling. Dit bespreekt uw behandelaar met u.

Tijdens de behandeling

Als u op reis gaat naar het buitenland raden wij u aan een brief mee te nemen waarin staat dat u ustekinumab gebruikt. Ustekinumab mag u niet gebruiken tijdens zwangerschap of borstvoeding.

lees meer

Tijdens de behandeling

Ustekinumab wordt bij artritis psoriatica soms gecombineerd met methotrexaat of een ander anti-reumatisch middel voor een gecombineerd effect. Ustekinumab kan – voor zover bekend – veilig worden gebruikt naast andere geneesmiddelen. Overleg met uw behandelaar wanneer er een verandering in uw medicatiegebruik is opgetreden.

Alcohol

Er is geen bezwaar tegen (matig) alcohol gebruik tijdens behandeling met ustekinumab.

Autorijden

Ustekinumab veroorzaakt geen sufheid of slaperigheid. U mag gewoon autorijden tijdens het gebruik van ustekinumab.

Operaties en andere (tandheelkundige) ingrepen

Er bestaat bij het gebruik van ustekinumab mogelijk een verhoogd risico op infecties na een operatie. Overleg daarom met uw behandelaar of het nodig is ustekinumab tijdelijk te onderbreken bij een operatie. Wij adviseren om uw (tand)arts te melden dat u ustekinumab gebruikt zodat deze zo nodig maatregelen kan nemen.

Reizen

Als u op reis gaat raden wij u aan om de medicatie gekoeld in een koeltasje mee te nemen in uw handbagage. Bewaar de medicatie op uw verblijfadres zoals thuis, dus in de koelkast bij een temperatuur van 2-8° Celsius. Bij reizen naar het buitenland raden wij u aan een brief mee te nemen waarin staat dat u ustekinumab en bijbehorende injectiespuiten gebruikt. Deze brief en het medicatie paspoort is verkrijgbaar bij uw apotheek of eventueel bij uw behandelaar.

Vaccinaties

Omdat u een reumatische ziekte heeft en reumamedicijnen gebruikt adviseren we om u jaarlijks tegen de griep (influenza) te laten vaccineren door uw huisarts. 

Heeft u een vaccinatie nodig, overleg dan altijd van tevoren met uw reumatoloog, apotheek of huisarts. Wij raden de vaccinatie met een verzwakt levend vaccin af (bof-mazelen-rode hond (BMR), gele koorts, oraal poliovaccin of BCG) tijdens het gebruik van ustekinumab.

Als u een verre reis wilt maken, dan raden wij u aan dit met uw behandelaar te bespreken vóór het starten van ustekinumab. Dit vanwege een mindere effectiviteit van bepaalde vaccinaties tijdens het gebruik van ustekinumab.

Vruchtbaarheid, zwanger worden en borstvoeding

Van dit medicijn is niet bekend of het de vruchtbaarheid beïnvloedt. Er is weinig informatie over de effecten van ustekinumab tijdens zwangerschap. Ustekinumab mag daarom niet tijdens de zwangerschap worden gebruikt. Indien u plannen heeft om in de nabije toekomst zwanger te worden of onverwacht zwanger bent adviseren wij u dit kenbaar maken aan uw behandelaar. Het is niet bekend of dit geneesmiddel in de moedermelk overgaat. U mag daarom geen borstvoeding geven als u ustekinumab gebruikt.

Mogelijke bijwerkingen

In de bijsluiter van het medicijn vindt u een uitgebreid overzicht van alle bijwerkingen die kunnen voorkomen. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van een aantal bijwerkingen. De bijwerkingen komen bij minder dan 15% van de patiënten voor.

lees meer

Mogelijke bijwerkingen

In de bijsluiter van het medicijn vindt u een uitgebreid overzicht van alle bijwerkingen die kunnen voorkomen. Hieronder vindt u belangrijke bijwerkingen om van op de hoogte te zijn. Deze bijwerkingen komen bij minder dan 15% van de patiënten voor.
 • Huiduitslag of jeuk op de plaats van de injectie. Deze klachten zijn vrijwel altijd mild en verdwijnen bij de meeste patiënten vanzelf.
 • Een verhoogde kans op het onstaan van infecties doordat ustekinumab de afweer onderdrukt. Wanneer u een gewone verkoudheid heeft zonder koorts, dan kunt u ustekinumab gewoon door blijven gebruiken. Als u klachten of symptomen heeft die kunnen passen bij een ernstige infectie, zoals koorts, of algemeen ziek zijn mag u het middel niet gebruiken. Neem in dat geval ook altijd contact op met uw reumatoloog, reumaverpleegkundige of huisarts.
 • Duizeligheid
 • Hoofdpijn
 • Keelpijn
 • Vermoeidheid
 • Spierpijn
 • Rugpijn
 • Misselijkheid
 • Diarree
Allergieën en overgevoeligheidsreacties kunnen voorkomen. Bij nieuwe huidafwijkingen, koorts of benauwdheidklachten adviseren we u zo spoedig mogelijk contact op te nemen met uw huisarts en/of behandelaar.

Afdeling Reumatische Ziekten

De afdeling Reumatische Ziekten onderzoekt en behandelt patiënten met reumatische ziekten die klachten hebben op het gebied van bewegen.

lees meer
 • Medewerkers
 • Intranet