Patiëntenzorg Onderzoeken CT-scan met drinken

Wat is een CT-scan?

Met een CT-scan maken we opnamen van uw lichaam. Met behulp van röntgenstralen kunnen we dunne dwarsdoorsneden maken van het te onderzoeken lichaamsdeel.

Het onderzoek


Voor het onderzoek

Lees welke kleding u het beste aan kunt doen en welke voorbereiding u thuis of onderweg moet treffen. Wat u moet doen als u zwanger bent, geneesmiddelen gebruikt of een stoma heeft?

lees meer

Voor het onderzoek

Eten en drinken

Het eerste deel van het onderzoek begint bij u thuis of onderweg naar het Radboudumc. U dient 1 uur voorafgaand aan de afspraak van u CT scan 1 liter water te drinken. U moet dit opdrinken in 45 minuten. We verzoeken u om van tevoren alleen licht (met weinig vet) te ontbijten en lunchen. Als u een vochtbeperkt dieet heeft, hoeft u niks te drinken. Voor het krijgen van een optimale scan is het belangrijk dat u tijdens het drinken niet naar de toilet gaat. Zo is uw blaas gevuld voor het maken van de CT scan.
Wanneer u zich aanmeldt bij de afdeling Radiologie, wordt u opgehaald voor het tweede deel van het onderzoek: de CT-scan zelf. Dit duurt ongeveer 20 minuten.

Kleding

Het is voor u en voor ons prettig als u kleding draagt waarin u zich gemakkelijk kunt bewegen en die u gemakkelijk aan en uit kunt trekken. Afhankelijk van het soort onderzoek moet u kleding met metalen onderdelen uittrekken.

Geneesmiddelen

Bij bepaalde geneesmiddelen adviseert uw behandelend arts u om deze tijdelijk te stoppen, maar meestal kunt u ze gewoon innemen. We verzoeken u wel een actueel geneesmiddelenpaspoort mee te nemen. U kunt dit (kosteloos) laten maken bij uw apotheek.

Zwangerschap

Als u zwanger bent of hierover twijfelt, verzoeken we u contact op te nemen met uw behandelend arts. In overleg met de radioloog en u beslissen we dan of we het onderzoek kunnen laten doorgaan, moeten uitstellen of moeten kiezen voor een alternatief onderzoek.

Handicap

Als u een handicap heeft en verwacht dat het onderzoek hierdoor meer tijd en aandacht vraagt, verzoeken we u dit vooraf te melden. We proberen hier zo veel mogelijk rekening mee te houden.

Stoma

Als u een stoma heeft, adviseren we u om een extra stomazakje mee te nemen. Heeft u een ileostoma, dan hoeft u 1 uur voorafgaand aan de CT-scan maar 500 ml water te drinken.


Tijdens het onderzoek

Nadat u thuis of onderweg het water heeft gedronken, halen wij u op voor het onderzoek. Mogelijk verzoeken we u een deel van uw kleren uit te trekken. lees meer

Tijdens het onderzoek

Nadat u thuis of onderweg het water heeft gedronken, halen wij u op voor het tweede deel van het onderzoek. Voor een CT-scan van de buik is het wenselijk dat de blaas gevuld is. Wij verzoeken u daarom om niet net voor het onderzoek naar het toilet te gaan. Mogelijk verzoeken we u een deel van uw kleren uit te trekken, zodat er geen metaal in beeld komt. We schuiven u daarna op de onderzoekstafel door het CT-apparaat, een ‘ring’ van 70 cm doorsnede en 50 cm diep, om de opnamen te maken. We verzoeken u dan meerdere keren om uw adem in te houden.

De gemiddelde duur van het totale onderzoek is 20 minuten. Dit is de duur van het maken van de CT-scan

Hoe u in de CT-scanner ligt

U ligt op uw rug.

Daarna doet u uw armen omhoog langs uw hoofd. De MBB'er schuift u de ring van de CT-scanner in.


Na het onderzoek

Er zijn geen beperkingen na het onderzoek. lees meer

Na het onderzoek

Er zijn geen beperkingen na het onderzoek. U mag alles eten en drinken. 

Uitslag

De radioloog die de beelden beoordeelt, brengt zo snel mogelijk verslag uit aan uw behandelend arts. U krijgt de uitslag dus van uw behandelend arts.

Meer informatie


Afspraak maken of verhinderd

Uw behandelend arts vraagt uw behandeling aan. U ontvangt een oproep.

lees meer

Afspraak maken of verhinderd

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek of behandeling bij ons aan. U ontvangt van ons een oproep.
Moet uw onderzoek of behandeling binnen 15 weken plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep zo snel mogelijk.
Heeft u met uw arts afgesproken dat het (controle-)onderzoek pas over een paar maanden gaat plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep ongeveer 15 weken voor het onderzoek, niet eerder.

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Belt u dan tijdens kantooruren van 8.30-17.00 uur met de afdeling Radiologie telefoonnummer (024) 361 45 29  We maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.

  • Medewerkers
  • Intranet