Patientenzorg Onderzoeken CT-scan met drinken contrastmiddel

Wat is een CT-scan?

Met een CT-scan maken we opnamen van uw lichaam. Met behulp van röntgenstralen kunnen we dunne dwarsdoorsneden maken van het te onderzoeken lichaamsdeel.

Voorbereiding op het onderzoek

Lees welke kleding u het beste aan kunt doen en wat u moet doen als u zwanger bent, geneesmiddelen gebruikt of een stoma heeft. En welke voorbereiding u krijgt in de wachtkamer.

lees meer

Voorbereiding op het onderzoek

Zwangerschap

Als u zwanger bent of hierover twijfelt, verzoeken we u contact op te nemen met uw behandelend arts. In overleg met de radioloog en met u beslissen we dan of we het onderzoek kunnen laten doorgaan, moeten uitstellen of dat we moeten kiezen voor een alternatief onderzoek.

Eten en drinken

Bij dit onderzoek mag u vanaf 1 uur vóór het onderzoek niets eten of drinken (uitgezonderd medicijnen) en verzoeken we u om van tevoren alleen licht te ontbijten/lunchen. Licht betekent met weinig vet.

Kleding

Het is voor u en voor ons prettig als u kleding draagt waarin u zich gemakkelijk kunt bewegen en die u gemakkelijk aan en uit kunt trekken. Afhankelijk van het soort onderzoek moet u kleding met metaal eraan uittrekken.

Geneesmiddelen

Bij bepaalde geneesmiddelen adviseert uw behandelend arts u om deze tijdelijk te stoppen, maar meestal kunt u ze gewoon innemen. We verzoeken u wel een actueel geneesmiddelenpaspoort mee te nemen. U kunt dit (kosteloos) laten maken bij uw apotheek.

Handicap

Als u een handicap heeft en verwacht dat het onderzoek hierdoor meer tijd en aandacht vraagt, verzoeken we u dit vooraf te melden. We proberen hier zo veel mogelijk rekening mee te houden.

Stoma

Als u een stoma heeft, adviseren we u om een extra stomazakje mee te nemen. Heeft u een ileostoma, geef dit dan door aan de medewerker die u het drinken komt brengen. U krijgt dan minder te drinken.

In de wachtkamer

Het eerste deel van het onderzoek begint in de wachtkamer. U krijgt in de wachtkamer 0,5 tot 1 liter water te drinken. In een enkel geval krijgt u geen water maar contrastmiddel te drinken. U moet dit opdrinken in 30 tot 45 minuten. Als u een vochtbeperkt dieet heeft, meldt u dit dan bij de medewerker die u het drinken brengt. U drinkt dan wat mogelijk is.
Daarna wordt u opgehaald voor het tweede deel van het onderzoek: de CT-scan zelf. Dit duurt 20 minuten. De duur van het totale onderzoek is hierdoor ongeveer 1 uur.

Verslag radiologisch onderzoek of behandeling in mijnRadboud

In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien.

lees meer

Verslag radiologisch onderzoek of behandeling in mijnRadboud

Nadat het onderzoek of de behandeling klaar is, bekijkt de radioloog de beelden. Hij doet dit soms dezelfde dag al, soms een paar dagen later. Hij maakt hiervan een verslag dat hij naar uw behandelaar stuurt. Uw behandelaar bekijkt dit verslag. Samen met de uitslagen van eventuele andere onderzoeken kan uw behandelaar een conclusie trekken. In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien. Het verslag wordt 7 dagen nadat de radioloog het klaar heeft, zichtbaar gemaakt. In mijnRadboud bij ‘Uitslagen’ onder het tabblad ‘Mijn Dossier’ wordt het verslag getoond. Wat het verslag voor u betekent bespreekt uw behandelaar met u tijdens uw volgende afspraak.

Doordat er tijd kan zitten tussen het uitvoeren van het onderzoek en het maken van het verslag, staat de uitslag niet standaard 7 dagen na uw onderzoek in mijnRadboud, maar na 7 dagen + de tijd die de radioloog nodig heeft voor het maken van het verslag.

Wetenschappelijk onderzoek

als uw onderzoek (deels) plaatsvindt in het kader van wetenschappelijk onderzoek, is de uitslag niet zichtbaar in mijn Radboud.

Hoe werkt het onderzoek?

Nadat u in de wachtkamer het water heeft gedronken, halen wij u op voor het onderzoek. Mogelijk verzoeken we u een deel van uw kleren uit te trekken.

lees meer

Hoe werkt het onderzoek?

Nadat u in de wachtkamer het water heeft gedronken, halen wij u op voor het tweede deel van het onderzoek. (In een enkel geval krijgt u geen water maar contrastmiddel.) Mogelijk verzoeken we u een deel van uw kleren uit te trekken, zodat er geen metaal in beeld komt. We schuiven u daarna op de onderzoekstafel door het CT-apparaat, een ‘ring’ van 70 cm doorsnede en 50 cm diep, om de opnamen te maken. We verzoeken u dan meerdere keren om uw adem in te houden.

De gemiddelde duur van het totale onderzoek is 60 minuten, dat is de tijd dat u in de wachtkamer zit om te drinken en het maken van de CT-scan bij elkaar.


 

Hoe u in de CT-scanner ligt

kunt u zien op deze foto's

lees meer

Hoe u in de CT-scanner ligt

U ligt op uw rug.

Daarna doet u uw armen omhoog langs uw hoofd. De MBB'er schuift u de ring van de CT-scanner in.

Na het onderzoek

is het mogelijk dat u dunne ontlasting krijgt.

lees meer

Na het onderzoek

Wanneer u water moest drinken zult u waarschijnlijk geen dunne ontlasting krijgen.
Wanneer u contrastmiddel moest drinken is het mogelijk dat u nog 1 of 2 dagen last heeft van dunne ontlasting.

Uitslag

De radioloog die de beelden beoordeelt, brengt zo snel mogelijk verslag uit aan uw behandelend arts. U krijgt de uitslag dus van uw behandelend arts.

Afspraak maken of verhinderd?

Uw behandelend arts vraagt uw behandeling aan. U ontvangt een oproep.

lees meer

Afspraak maken of verhinderd?

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek of behandeling bij ons aan. U ontvangt van ons een oproep.
Moet uw onderzoek of behandeling binnen 15 weken plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep zo snel mogelijk.
Heeft u met uw arts afgesproken dat het (controle-)onderzoek pas over een paar maanden gaat plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep ongeveer 15 weken voor het onderzoek, niet eerder.

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Belt u dan tijdens kantooruren van 8.30-17.00 uur met de afdeling Radiologie telefoonnummer (024) 361 45 25  We maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.

Contact

Afdeling Radiologie

(024) 361 45 25
contact

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Route: 780

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

LET OP:
Wanneer met u is afgesproken dat u voor een onderzoek/behandeling moet worden opgenomen dan meldt u zich niet bij route 780, maar dan meldt u zich bij de verpleegafdeling waar u wordt opgenomen.
Indien u zich moet melden bij de afdeling Radiologie voor onderzoek/behandeling, meldt u zich dan 10 minuten voor het afgesproken tijdstip aan de balie van de afdeling Radiologie, route 780. De afdeling is ± 10 minuten lopen vanaf de hoofdingang van het ziekenhuis.

Bij aankomst in het ziekenhuis kunt u gebruik maken van ons gastenvervoer met de golfkar. De golfkar wordt gereden door vrijwilligers en is beschikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 8.00-17.00 uur.

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 780