Patiëntenzorg Onderzoeken CT-scan zonder extra voorbereiding

Wat is een CT-scan?

Met een CT-scan maken we opnamen van uw lichaam. Met behulp van röntgenstralen kunnen we dunne dwarsdoorsneden maken van het te onderzoeken lichaamsdeel.

Het onderzoek


Voor het onderzoek

Lees welke kleding u het beste aan kunt doen en wat u moet doen als u zwanger bent. lees meer

Voor het onderzoek

Zwangerschap

Als u zwanger bent of hierover twijfelt, verzoeken we u contact op te nemen met uw behandelend arts. In overleg met de radioloog en u beslissen we dan of we het onderzoek kunnen laten doorgaan, moeten uitstellen of dat we moeten kiezen voor een alternatief onderzoek.

Kleding

Het is voor u en onze medewerkers prettig als u kleding draagt waarin u zich gemakkelijk kunt bewegen en die u gemakkelijk aan en uit kunt trekken. Afhankelijk van het soort onderzoek moet u kleding met metaal eraan uittrekken.

Handicap

Als u een handicap heeft en verwacht dat het onderzoek hierdoor meer tijd en aandacht vraagt, verzoeken we u dit vooraf te melden. We proberen hier zo veel mogelijk rekening mee te houden.

Ander verloop van het onderzoek

In een heel enkel geval komt het voor dat de radioloog besluit dat het onderzoek toch uitgevoerd moet worden met een contrastmiddel via een bloedvat. We stellen u dan eerst wat vragen (of u allergisch bent voor contrastmiddel bijvoorbeeld) en daarna krijgt u een infuus.


Tijdens het onderzoek

Mogelijk verzoeken we u een deel van uw kleren uit te trekken, afhankelijk van welk lichaamsdeel we afbeelden. lees meer

Tijdens het onderzoek

Mogelijk verzoeken we u een deel van uw kleren uit te trekken, afhankelijk van welk lichaamsdeel we afbeelden. We schuiven u op de onderzoekstafel door het CT-apparaat, een ring van 70 cm doorsnede en 50 cm diep, om de opnamen te maken. Bij een CT van uw longen of buik verzoeken we vaak om uw adem in te houden.

De gemiddelde duur van het onderzoek is 10 minuten.

Hoe u in de CT-scanner ligt

U ligt op uw rug.

De MBB'er schuift u de ring van de CT-scanner in. Bij een CT-scan van uw hoofd ligt uw hoofd in een houder, liggen uw armen naast uw lichaam en schuift uw hoofd als eerste de ring in. Bij een CT-scan van uw longen of uw buik, ligt u zoals de patiënt op onderstaande foto.


Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u de afdeling verlaten. We regelen vervoer voor u als u bent opgenomen of als u ambulancevervoer nodig heeft.

lees meer

Na het onderzoek

Na het onderzoek kunt u de afdeling verlaten. We regelen vervoer voor u als u bent opgenomen of als u ambulancevervoer nodig heeft. 

Uitslag

De radioloog die het onderzoek verricht en/of de beelden beoordeelt, brengt zo snel mogelijk verslag uit aan uw behandelend arts. U krijgt de uitslag dus van uw behandelend arts.

Meer informatie


Afspraak maken of verhinderd

Uw behandelend arts vraagt uw behandeling aan. U ontvangt een oproep.

lees meer

Afspraak maken of verhinderd

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek of behandeling bij ons aan. U ontvangt van ons een oproep.
Moet uw onderzoek of behandeling binnen 15 weken plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep zo snel mogelijk.
Heeft u met uw arts afgesproken dat het (controle-)onderzoek pas over een paar maanden gaat plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep ongeveer 15 weken voor het onderzoek, niet eerder.

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op. Belt u dan tijdens kantooruren van 8.30-17.00 uur met de afdeling Radiologie telefoonnummer (024) 361 45 29  We maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.

  • Medewerkers
  • Intranet