Patiƫntenzorg Onderzoeken Neuropsychologisch onderzoek Medische Psychologie

Wat is een Neuropsychologisch onderzoek?

In een neuropsychologisch onderzoek onderzoeken we de samenhang tussen uw gedrag en hersenfuncties. We brengen klachten als vergeetachtigheid, verminderde concentratie, overzichtsproblemen, taalproblemen of stemmingsklachten in kaart en gaan na waar ze vandaan komen. lees meer

Wat is een Neuropsychologisch onderzoek?

In een neuropsychologisch onderzoek onderzoeken we de samenhang tussen uw gedrag en hersenfuncties. We brengen klachten als vergeetachtigheid, verminderde concentratie, overzichtsproblemen, taalproblemen of stemmingsklachten in kaart en gaan na waar ze vandaan komen. Ook kijken we welke gevolgen deze klachten hebben voor uw dagelijkse leven.

Contact

Afdeling Medische Psychologie

Patiëntenzorg
(024) 361 34 82

Stafsecretariaat
(024) 361 36 08
contactformulier

Over het onderzoek


Voorbereiding

  • Als u een leesbril heeft of een gehoorapparaat gebruikt, neem deze dan mee naar uw afspraak.
  • Wanneer u medicijnen gebruikt, kunt u deze doorgaans gewoon innemen. Als dit niet kan, vertellen we u dat van tevoren.
  • Verder zijn er geen speciale voorbereidingen voor het onderzoek nodig.

Tijdens uw afspraak

Tijdens uw afspraak bespreekt de psycholoog eerst uw klachten met u. Bij voorkeur is daarbij ook een naast betrokkene van u aanwezig. Als u daar toestemming voor geeft, voert de psycholoog ook een apart gesprek met deze betrokkene. lees meer

Tijdens uw afspraak

Tijdens uw afspraak bespreekt de psycholoog eerst uw klachten met u. Bij voorkeur is daarbij ook een naast betrokkene van u aanwezig, bijvoorbeeld uw partner, een ander familielid of een goede kennis. Als u daar toestemming voor geeft, voert de psycholoog ook een apart gesprek met uw partner of de andere betrokkene.
 
Na het gesprek met de psycholoog krijgt u een testonderzoek bij een psychodiagnostisch medewerk(st)er. Dit testonderzoek bestaat uit verschillende testen, afgestemd op uw klachten. Zo kunnen we uw intelligentie, geheugen, concentratievermogen, werktempo, waarneming, taal, ruimtelijk inzicht, probleemoplossend vermogen en coƶrdinatie van het handelen onderzoeken. Soms vragen we daarnaast of u vragenlijsten in wilt vullen over uw klachten of persoonlijkheid.
 
We houden rekening met uw tempo en er wordt op tijd gepauzeerd.

Duur van het onderzoek

Dit onderzoek neemt doorgaans een dagdeel in beslag (ochtend of middag). Soms besluiten we in overleg met u om een 2e afspraak te maken.

Uitslag

De neuropsycholoog analyseert en beoordeelt binnen 2 weken de resultaten van het onderzoek en schrijft op basis daarvan een neuropsychologische uitslagbrief. Deze sturen we door aan uw behandelend arts. lees meer

Uitslag

De neuropsycholoog analyseert en beoordeelt binnen 2 weken de resultaten van het onderzoek en schrijft op basis daarvan een neuropsychologische uitslagbrief. Deze sturen we door aan uw behandelend arts. Afhankelijk van de klachten krijgt u de uitslag van uw behandelend arts of van de neuropsycholoog.

Neuropsychologische uitslagbrief

In de neuropsychologische uitslagbrief staan uw klachten en de uitslagen van het onderzoek omschreven. U vindt deze brief in uw ‘mijnRadboud’. Wanneer u daar toestemming voor geeft, sturen we deze brief ook naar uw huisarts. Ook eventuele andere instanties of hulpverleners buiten het Radboudumc krijgen alleen een kopie van deze brief als u daar toestemming voor geeft.

Meer informatie


Naar uw afspraak adres en route

Voor kinderen en jeugdigen

Ingang: Hoofdingang
Gebouw: F
Verdieping: 0
Route: 785

bekijk route

Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Huispostnummer: 840

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Ga naar Gebouw F, Verdieping 0 en volg route 785
  • Medewerkers
  • Intranet