Het onderzoek


Over het algemeen is er bij een onderzoek van de arteriën (slagaders) bij de Interventieradiologie sprake van een dag-/nachtopname. Bij het onderzoek van de slagaders wordt met behulp van röntgenstraling en contrastvloeistof gekeken of er afwijkingen in uw bloedvaten aanwezig zijn.
Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug op de onderzoekstafel. We desinfecteren uw liezen, waar we een slagader aanprikken, en verdoven het liesgebied (slechts in specifieke omstandigheden krijgt u algehele narcose).
 
Na het aanprikken van de slagader in de lies, plaatsen we een toegangsbuisje (sheath). Deze sheath vormt de toegang tot de bloedvaten en via dit buisje voeren we verschillende katheters op. Met behulp van röntgenstraling en contrastmiddel beelden we de slagaders af. Het contrastmiddel geeft een warm en som prikkelend gevoel in het onderzochte gebied. Dit gevoel trekt snel weg. Als het onderzoek klaar is verwijderen we de sheath en dichten de punctieplaats in de lies door het gaatje af te drukken of een plugje te plaatsen.

Behandelmogelijkheden

PTA/Stentplaatsing
Bij een PTA (Percutane Transluminale Angioplastiek, ook wel dotteren genoemd) brengen we een katheter met een ballonnetje eraan in via de sheath. We blazen dit ballonnetje op om de vernauwing op te rekken (dit kan pijnlijk zijn). Het dotteren kan een aantal keren herhaald worden. Na afloop verwijderen we de katheter met het ballonnetje. Het is mogelijk dat het resultaat van de PTA onvoldoende is. Dan is stentplaatsing een optie: we brengen met een speciale katheter een stent (een metalen of kunststof buisje) in en laten deze achter op de plaats van de vernauwing. Het behandelde vat blijft daardoor open.
Pijnstilling: Wij adviseren u om pijnstillers in te nemen. U neemt deze in 1 uur voordat de behandeling begint. Neemt u dan 2 tabletten paracetamol 500 mg. Pijnstillers waar Acetylsalicylzuur in zit (zoals in Aspirine) zijn niet toegestaan.

Embolisatie
Het doel van een embolisatie is het afsluiten (emboliseren) van een bloedvat. Dit gebeurt met behulp van lijm, coils (metalen spiraaltjes) of partikels (kleine plastic bolletjes). We spuiten het gekozen materiaal (afhankelijk van de situatie) in via een katheter.
Patiëntenzorg Onderzoeken
Resultaten (370)

Filter

  • Medewerkers
  • Intranet