Patientenzorg Onderzoeken Allergie contrastvloeistof

Waarom voorzorgsmaatregelen bij een allergie voor contrastvloeistof?

We maken regelmatig gebruik van contrastvloeistof. Als u hier allergisch voor bent, nemen we voorzorgsmaatregelen: we dienen u medicijnen toe die in de meeste gevallen een allergische reactie kunnen voorkomen. Houdt u er rekening mee dat het onderzoek daardoor mogelijk 1 uur langer duurt.

Contact

Afdeling Radiologie

(024) 361 45 25
contact

Voorbereiding

Tijdens een gesprek leggen we u de reden van de voorzorgsmaatregelen uit. U mag daarna zelf bepalen of u hiermee door wilt gaan. Gaat u door, dan krijgt u medicijnen toegediend. U mag daarna 24 uur lang niet zelf deelnemen aan het verkeer.

lees meer

Voorbereiding

Tijdens een gesprek met de radioloog leggen we u de reden van de voorzorgsmaatregelen uit. U mag daarna zelf bepalen of u hiermee door wilt gaan. De voorzorgsmaatregelen bestaan uit het toedienen van medicijnen, die in de meeste gevallen een allergische reactie kunnen voorkomen. We dienen de medicijnen toe via een infuus in uw arm. Het eerste medicijn dienen we 1 uur voor het onderzoek toe, het tweede medicijn dienen we toe als u op de onderzoekstafel ligt. Daarna beginnen we met het onderzoek en dienen we het contrastmiddel toe. 


Na het onderzoek

Na het onderzoek moet u nog 30 minuten wachten (met infuus) om er zeker van te zijn dat er geen reactie optreedt. U mag vanaf dat moment 24 uur lang niet zelf deelnemen aan het verkeer. Een reactie kan nog tot 24 na het onderzoek optreden. Neem dan contact op met de Radiologie of met uw huisarts.

Meer informatie


Afspraak maken

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een oproep.

lees meer

Afspraak maken

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek bij ons aan. U ontvangt van ons een oproep.
Moet uw onderzoek binnen 15 weken plaatsvinden, dan ontvangt u de oproep zo snel mogelijk.
Heeft u met uw arts afgesproken dat het (controle-)onderzoek pas over een paar maanden gaat plaatsvinden, dan ontvangt u de uitnodiging ongeveer 15 weken voor het onderzoek, niet eerder.

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling Radiologie. We maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.
 


Naar uw afspraak adres en route

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

LET OP:
Wanneer met u is afgesproken dat u voor een onderzoek/behandeling moet worden opgenomen dan meldt u zich niet bij route 780, maar dan meldt u zich bij de verpleegafdeling waar u wordt opgenomen.
Indien u zich moet melden bij de afdeling Radiologie voor onderzoek/behandeling, meldt u zich dan 10 minuten voor het afgesproken tijdstip aan de balie van de afdeling Radiologie, route 780. De afdeling is ± 10 minuten lopen vanaf de hoofdingang van het ziekenhuis.

Bij aankomst in het ziekenhuis kunt u gebruik maken van ons gastenvervoer met de golfkar. De golfkar wordt gereden door vrijwilligers en is beschikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 8.00-17.00 uur.

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 780

Afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde

De afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde houdt zich bezig met beeldvorming en behandeling van diverse aandoeningen.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet