Patientenzorg Onderzoeken Röntgenonderzoek van de maag

Over het onderzoek

We onderzoeken uw maag en kunnen eventuele afwijkingen zichtbaar maken. We maken hierbij gebruik van röntgenstraling en contrastmiddel. Het contrastmiddel moet u drinken.

Voorbereiding op het onderzoek

Voorafgaand aan het onderzoek is er een aantal zaken waar u ons over informeert of waar u rekening mee moeten houden. U mag vanaf 6 uur voor het onderzoek niets meer eten of drinken. lees meer

Voorbereiding op het onderzoek

Voorafgaand aan het onderzoek is er een aantal zaken waar u ons over informeert of waar u rekening mee moeten houden.

Zwanger

Als u zwanger bent of denkt dit te zijn, vragen we u contact op te nemen met uw behandelend arts. Die overlegt dan met u of het onderzoek doorgaat.

Eten en drinken 

Uw maag moet leeg zijn voor het onderzoek. Daarom mag u vanaf 6 uur van tevoren niet meer:
 • eten
 • drinken
 • roken
 • kauwgom kauwen (omdat hierdoor te veel maagsap ontstaat)
Na het onderzoek kunt u direct weer gewoon eten en drinken.

Kleding 

Omdat metaal de röntgenfoto kan verstoren, moet u onderstaande voorwerpen tijdens het onderzoek afdoen of uitdoen:
 • bril
 • oorbellen
 • kettingen
 • beha
 • kunstgebit
U mag wel een T-shirt of hemd aanhouden. We adviseren u kleding te dragen die u gemakkelijk aan en uit kunt trekken.
 

Verloop van het onderzoek

Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. We maken foto’s in zowel liggende als staande houding. lees meer

Verloop van het onderzoek

Nadat u zich in de kleedkamer heeft uitgekleed, gaat u voor het röntgenapparaat staan en krijgt u een beker met contrastmiddel. U neemt een slok uit de beker met contrastmiddel en slikt dit door als wij u een teken geven. Om uw maag van alle kanten goed te kunnen bekijken, moet u af en toe draaien. We maken foto’s in zowel liggende als staande houding. Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Na het onderzoek

U kunt na het onderzoek afwijkingen krijgen in uw ontlasting. De uitslag van het onderzoek krijgt u tijdens een vervolgafspraak. lees meer

Na het onderzoek

De contrastvloeistof die we gebruiken, is een jodiumhoudend contrastmiddel of witte bariumpap. Bij gebruik van witte bariumpap kan uw ontlasting de eerste dagen wit gekleurd en hard zijn. We raden daarom aan de eerste dagen na het onderzoek extra te drinken en veel vezelrijk voedsel te eten:
 • volkorenbrood
 • rauwkost
 • gekookte groenten
 • fruit
 • zilvervliesrijst
 

Uitslag

De radioloog beoordeelt de opnamen en geeft de bevindingen door. De uitslag van het onderzoek bespreekt u tijdens een vervolgafspraak met uw behandelend arts.

Verslag radiologisch onderzoek of behandeling in mijnRadboud

In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien. lees meer

Verslag radiologisch onderzoek of behandeling in mijnRadboud

Nadat het onderzoek of de behandeling klaar is, bekijkt de radioloog de beelden. Hij doet dit soms dezelfde dag al, soms een paar dagen later. Hij maakt hiervan een verslag dat hij naar uw behandelaar stuurt. Uw behandelaar bekijkt dit verslag. Samen met de uitslagen van eventuele andere onderzoeken kan uw behandelaar een conclusie trekken. In mijnRadboud kunt u het verslag (geen beelden) inzien. Het verslag wordt 7 dagen nadat de radioloog het klaar heeft, zichtbaar gemaakt. In mijnRadboud bij ‘Uitslagen’ onder het tabblad ‘Mijn Dossier’ wordt het verslag getoond. Wat het verslag voor u betekent bespreekt uw behandelaar met u tijdens uw volgende afspraak.

Doordat er tijd kan zitten tussen het uitvoeren van het onderzoek en het maken van het verslag, staat de uitslag niet standaard 7 dagen na uw onderzoek in mijnRadboud, maar na 7 dagen + de tijd die de radioloog nodig heeft voor het maken van het verslag.

Bespreek vragen en opmerkingen met uw behandelaar

Radiologische verslagen zijn gemaakt voor uw behandelend arts. Hierdoor kan het voorkomen dat er voor u onbekende woorden worden gebruikt. Wij vragen u om niet zelfstandig conclusies te trekken op basis van de verslagen. Heeft u vragen over het verslag? Schrijf deze dan op en bespreek ze met uw behandelaar tijdens uw volgende afspraak. Uw behandelaar kan u dan meer vertellen over de betekenis van deze verslagen.

Wetenschappelijk onderzoek

Als uw onderzoek (deels) plaatsvindt in het kader van wetenschappelijk onderzoek, is de uitslag niet zichtbaar in mijnRadboud.


Afspraak maken

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een oproep. lees meer

Afspraak maken

Uw behandelend arts vraagt uw onderzoek aan. U ontvangt een oproep.

Verhinderd

Het is belangrijk dat u op tijd aanwezig bent, omdat anders het onderzoek niet kan doorgaan. Als u op de afgesproken tijd verhinderd bent, neem dan zo snel mogelijk contact op met de afdeling Radiologie. We maken dan, als dat mogelijk is, meteen een nieuwe afspraak.

Naar uw afspraak

Ingang: Hoofdingang
Route: 780

bekijk route

Naar uw afspraak

Bezoekadres

Radboudumc hoofdingang
Geert Grooteplein Zuid 10
6525 GA Nijmegen

Routebeschrijving

Reis naar Geert Grooteplein Zuid 10
Ga naar binnen bij: Hoofdingang
Volg route 780
 • Medewerkers
 • Intranet