Patiëntenzorg Onderzoeken Tandheelkundig screeningsonderzoek

Over het onderzoek

Op de afdeling Mond-Kaak-Aangezichtschirurgie (MKA) wordt een overzichtsfoto gemaakt van uw tanden, kiezen en kaken. Daarna gaat u naar het Centrum voor Hoofd-Hals Oncologie waar de mondhygiënist, tandarts en MKA-arts uw gebit en mond beoordelen. lees meer

Over het onderzoek

Op de afdeling Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie (MKA) wordt een overzichtsfoto gemaakt van uw tanden, kiezen en kaken. Op die foto wordt gezien of er bijvoorbeeld niet-doorgebroken verstandskiezen, cystes, wortelresten of wortelpuntontstekingen aanwezig zijn. Ook is het niveau van het kaakbot te zien. Daarna gaat u naar het Centrum voor Hoofd-Hals Oncologie waar de mondhygiënist, tandarts en MKA-arts uw (kunst)gebit en mondholte beoordelen. Dus ook als u geen eigen tanden of kiezen meer heeft. 

De mondhygiënist beoordeelt de gezondheid van uw tandvlees en de mondhygiëne. De tandarts beoordeelt de staat van de tanden en kiezen. Ook kijkt de tandarts samen met de MKA-arts of het wenselijk is implantaten te plaatsen als u een volledig kunstgebit heeft. En of uw mondholte door een mogelijke operatie zo gaat veranderen dat er implantaten nodig zijn. 
 


Contact

Centrum voor Hoofd-Halsoncologie

(024) 361 51 24

Waarom dit onderzoek?

Als u een vorm van hoofd-hals kanker heeft en u mogelijk bestraald gaat worden, dan doen we eerst een tandheelkundig screeningsonderzoek. Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten. lees meer

Waarom dit onderzoek?

Als u een vorm van hoofd-hals kanker heeft en u mogelijk bestraald gaat worden, dan doen we eerst een tandheelkundig screeningsonderzoek bij u. Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten. 

Bij bestraling is de kans groter op een ontsteking van uw mondholte of tanden en kiezen. Tijdens het tandheelkundig screeningsonderzoek beoordelen we het risico hierop. Ook bekijken we of er iets in uw mond kan veranderen door een eventuele operatie en of we implantaten moeten plaatsen voor de bestralingsbehandeling.


Radboudumc Expertise­centrum voor Hoofd-, Hals- en Speekselklier­tumoren

Het Radboudumc Expertisecentrum voor Hoofd-, Hals- en Speekselkliertumoren houdt zich bezig met patiënten met een tumor in het hoofd-halsgebied.

lees meer
  • Medewerkers
  • Intranet